Instrument/y: Schagerl T-2000L
Ustnik/i: CONN 5 1/2 C
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 19:28 Growling.(?)
Witam wszystkich. Ostatnio(właściwie to dawno temu, ale dopiero teraz postanowiłem zapytać) spotkałem się z bardzo fajną techniką grania, o ile dobrze wiem jest to własnie 'growling' . Czy ktoś wie w jaki sposób uzyskuje się taki dźwięk?
Damian, to w pewnym sensie rodzaj frullato. Nie mniej za jej wykonanie nie odpowiada początek języka jak przy wymawianiu sylaby "frrrrrrrrr". Używa się tyłu języka i gardła wymawiając sylabę "grrrll". Growling jest nazywany żartobliwie "sexy tiger"
Oczywiście technika dla bardziej zaawansowanych graczy gdyż ćwicząc nieprawidłowo można nabawić się niepożądanych skutków np. zaciskanie krtani i gardła. Jeśli chcesz ją ćwiczyć to praktykuj w niższym rejestrze. Dla zobrazowania tej techniki znalazłem fajny filmik - zobacz tutaj
Enjoy
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
P.S.
Oczywiście sylaby "frrrr" czy "grrrll" wymawiane podczas granie wymagają podania konkretnej ilości powietrza aby nie zerwał się dźwięk. To tak gwoli wyjaśnienia
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum