Instrument/y: YAMAHA YTR4335GS
Wysłany: Nie 26 Lut, 2006 16:16 harmonijka to też niezły sprzęcik...
witam wszystkich ...Po za tr?bk? gram również na harminijce gor?co polecam bo to nietylko dużo zabawy i beczki ale również można zagrać pare fajowych kawałków...i tu prosze was gdyby kto? przy okazji zauważył gdzie? jakie? nutki na harmonijkę to proszę mi przekazać...A na jakich wy jeszcze gracie na instrumentach??????
ja tez ostatnio dostrzegłem potencjał drzemi?cy w harmonijce ustnej ale niestety nie mam narazie czasu zeby się ni? zaj?c. prócz tr?bki (i toche klawisz ale jestem bardzo poczatkuj?cy) gram też na djembe (bęben z afryki), i tez polecam, ?wietny warsztat rytmu, może z melodi? ma wspolnego niewiele ale wyczarować mozna genialne rzeczy, wogole od niego zacz?łem moj? przygodę z muzyk?. polecam, a harmonijk? zajme się za jakis czas :d
wczesniejsze ogranie na jakims instrumencie- osluchanie sie z dzwiekami, zawsze pomaga a szczegolnie jezeli chodzi o trabke, gdzie tak duzo zalezy od pomyslunku ktory ma sie przekladac na usta, ja gralem wczesniej na gitarze basowej i mozna powiedziec ze dalej gram a raczej pogrywam, czasy grywania pseudo punkowego minely w zespole ktory mial zawzsze klopoty sprzetowe
_________________ ''I wanna hear a Glen Miller Orchestra and I wanna see cops beating up hippies'' tadara, tadara-taada..
jeżeli chodzi o granie, to oprócz trąbki często sięgam po flet prosty, najczęściej wtedy jak nie moge robić hałasu trąbką ;] pozatym przygoda z harcerstwem zaowocowała bliską znajomością z gitarą klasyczną, a hobby ojca skłoniło do kontaktu z klawiszami. harmonijkę mam- ale przyznam się ze nie dostrzegam jej potencjału bo nie próbowałam grać. może zaraz to zmienię, tylko muszę ją znaleźć
ja grałam wcześniej na keybordzie 2 lata ale zrezygnowałam i początki gry na gitarze dzięki czemu nie miałam takich problemów z nutami ostatnio pogrywam na zwykłej fujarce plastikowej takim niby flecie małym każdy instrument ma w sobie jakiś urok
Ja gram na czym popadnie. Roznie to bywa, raz puzon raz tenor, troche pianina i perkusji. Jak znasz nuty i tajemnice gry to nie mam problemu z gra na wszystkim. Gralam tez na harmonijce, ale to dle mnie nie odpowiedni jnstrument
_________________ Kiks to życie! Nie kiksujesz nie żyjesz!
Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, CKB 1.5C
Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 10:57
Harmonijka to fajny instrument. Parę fajnych nut jest w "Harmonica method"-Ron i Steven Manus. Do nabycia w najlepszych programach P2P (ok. 40 MB- chyba eMule). W internecie spotkać można głównie taby na harmonijkę. Mogę zamieścić jeden utwór. A wienc trzymajta Amazing Grace. :razz:
Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 12:05
Może tak...nuty są na harmonijkę w stroju C. Pierwsza nuta powstaje na wdechu (d1) angielskie "draw"; druga na wydechu (e1) angielskie "blow". Ta "zagięta strzałka" to specjalna technika - bending (podciąg). Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić. Powstaje też przy wciąganiu/dmuchaniu, ale jeszcze przez odpowiednie ułożenie języka (tego jeszcze nie umiem ).
To są nuty z taką podpiską do nauki. Taby można ściągnąć na przykład ze strony: http://gilus5.fm.interia.pl/ Mogą wyglądać różnie i zwykle jest dołączona "legenda".
Wysłany: Sob 28 Kwi, 2007 08:42
Wszystko to i znacznie więcej znajdziesz w google. Trzeba tylko pamiętać,
żeby pozamieniać amerykańskie dźwięki Bb i H.
Poniżej przedstawiam spolonizowaną tabelę dla harmonijki E.
Polecam stronę http://www.harponline.de Jest to sklep, ale ma też
fajne tabelki przy instrumentach, które przedstawiają również dzwięki osiągalne poprzez bending.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum