Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Kamil
Pon 21 Maj, 2007 18:44
harmonijka to też niezły sprzęcik...
Mruz 

Instrument/y: YAMAHA YTR4335GS
Wysłany: Nie 26 Lut, 2006 16:16   harmonijka to też niezły sprzęcik...

witam wszystkich :) ...Po za tr?bk? gram również na harminijce 8) gor?co polecam bo to nietylko dużo zabawy i beczki ale również można zagrać pare fajowych kawałków...i tu prosze was gdyby kto? przy okazji zauważył gdzie? jakie? nutki na harmonijkę to proszę mi przekazać...A na jakich wy jeszcze gracie na instrumentach?????? :D

Michał Szczurek 

Wysłany: Pon 27 Lut, 2006 15:58   

ja tez ostatnio dostrzegłem potencjał drzemi?cy w harmonijce ustnej ale niestety nie mam narazie czasu zeby się ni? zaj?c. prócz tr?bki (i toche klawisz ale jestem bardzo poczatkuj?cy) gram też na djembe (bęben z afryki), i tez polecam, ?wietny warsztat rytmu, może z melodi? ma wspolnego niewiele ale wyczarować mozna genialne rzeczy, wogole od niego zacz?łem moj? przygodę z muzyk?. polecam, a harmonijk? zajme się za jakis czas :d

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Sob 22 Kwi, 2006 16:20   

ja właściwie jeśli chodzi o trabke to jestem poczatkujacy, ale poza tym gram na fortepainie od 4 lat i na akordeonie od pół roku

mad_season 
ni !

Wysłany: Sob 22 Kwi, 2006 20:57   

wczesniejsze ogranie na jakims instrumencie- osluchanie sie z dzwiekami, zawsze pomaga a szczegolnie jezeli chodzi o trabke, gdzie tak duzo zalezy od pomyslunku :) ktory ma sie przekladac na usta, ja gralem wczesniej na gitarze basowej i mozna powiedziec ze dalej gram a raczej pogrywam, czasy grywania pseudo punkowego minely w zespole ktory mial zawzsze klopoty sprzetowe :)

black.alice 

Instrument/y: ładnie rozdmuchany chinol
Wysłany: Sro 26 Kwi, 2006 18:30   

jeżeli chodzi o granie, to oprócz trąbki często sięgam po flet prosty, najczęściej wtedy jak nie moge robić hałasu trąbką ;] pozatym przygoda z harcerstwem zaowocowała bliską znajomością z gitarą klasyczną, a hobby ojca skłoniło do kontaktu z klawiszami. harmonijkę mam- ale przyznam się ze nie dostrzegam jej potencjału bo nie próbowałam grać. może zaraz to zmienię, tylko muszę ją znaleźć :)

black_alice

Przemo 

Instrument/y: Weril ET2071
Wysłany: Pon 01 Maj, 2006 23:22   

OK harmonijka jest spoko, ale jak się na niej można nauczyć grać??

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Sro 03 Maj, 2006 13:02   

tak jak na każdym innym intrumencie poszukaj w necie jest kilka stronek z podstawami harmonijki

kamniz 
amatorka ze mnie ;)

Instrument/y: Yamaha YTR2335
Ustnik/i: Yamaha 11C4

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006 19:24   

ja grałam wcześniej na keybordzie 2 lata ale zrezygnowałam i początki gry na gitarze dzięki czemu nie miałam takich problemów z nutami ostatnio pogrywam na zwykłej fujarce plastikowej takim niby flecie małym każdy instrument ma w sobie jakiś urok

tesia 

Wysłany: Sro 05 Lip, 2006 14:55   

Ja gram na czym popadnie. Roznie to bywa, raz puzon raz tenor, troche pianina i perkusji. Jak znasz nuty i tajemnice gry to nie mam problemu z gra na wszystkim. Gralam tez na harmonijce, ale to dle mnie nie odpowiedni jnstrument :roll:

Robert 

Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, CKB 1.5C

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 10:57   

Harmonijka to fajny instrument. Parę fajnych nut jest w "Harmonica method"-Ron i Steven Manus. Do nabycia w najlepszych programach P2P (ok. 40 MB- chyba eMule). W internecie spotkać można głównie taby na harmonijkę. Mogę zamieścić jeden utwór. A wienc trzymajta Amazing Grace. :razz:

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 11:22   

lol, tab na harmonijkę.. :D

strzałka w górę to wdech?

Robert 

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 12:05   

Może tak...nuty są na harmonijkę w stroju C. Pierwsza nuta powstaje na wdechu (d1) angielskie "draw"; druga na wydechu (e1) angielskie "blow". Ta "zagięta strzałka" to specjalna technika - bending (podciąg). Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić. Powstaje też przy wciąganiu/dmuchaniu, ale jeszcze przez odpowiednie ułożenie języka (tego jeszcze nie umiem :oops: ).

To są nuty z taką podpiską do nauki. Taby można ściągnąć na przykład ze strony: http://gilus5.fm.interia.pl/ Mogą wyglądać różnie i zwykle jest dołączona "legenda".

tesia 

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 15:08   

Nie jest to takie trudne :smile:
Wystarczy pocwiczyc i jest ok.

Growl_Man 

Instrument/y: puzon
Wysłany: Sob 30 Wrz, 2006 18:59   

a no cwiczyc trzeba... ja mialem rok przerwy z harmonijką a ostatnio gralem troche bo mam w zespole kilka kawalków w C (tak jak harmonijke;])

a podciąg trzeba cwiczyc :)

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Wysłany: Pon 06 Lis, 2006 19:07   

A ma ktoś jakąś rozpiskę dźwiękową na harmonijkę E ??

Robert 

Wysłany: Sob 28 Kwi, 2007 08:42   

Wszystko to i znacznie więcej znajdziesz w google. Trzeba tylko pamiętać,
żeby pozamieniać amerykańskie dźwięki Bb i H.
Poniżej przedstawiam spolonizowaną tabelę dla harmonijki E.
Polecam stronę http://www.harponline.de Jest to sklep, ale ma też
fajne tabelki przy instrumentach, które przedstawiają również dzwięki osiągalne poprzez bending.

Odpowiedz do tematu