Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 12:04 inne oznaczanie tych samych dzwięków?
Od pewnego czasu zastanawia mnie jedna rzecz. My Polacy oznaczając strój trąbki piszemy po prostu B, ale często spotykam się z oznaczeniem Bb. Czy ktoś może wyjaśnić mi, dlaczego? czy to znaczy, że ci "inni" oznaczają dźwięk H jako B??
_________________ Trąbić każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1395 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 12:10
to nie ma roznicy. W polscie pisze sie B, a w angli bodajze Bb. Jedni piszą tak, a drudzy tak - jak im wygodnie. nie ma to roznicy w tonacji instrumentu. pozdro
Zgadza się, wygrzebałem stare notatki z wykładów. Chodzi tutaj o angielski system zapisywania nut (nomenklatura angielska) - i właśnie to jedno oznaczenie różni nas od nich
U nas: B, H, His.
U nich: Bb, B, B#.
Dokładnie tak jak piszą koledzy. Z takim zapisem nut możemy spotkać się w dużej mierze w utworach muzyki rozrywkowej. Często "funty" do standardów jazzowych pisane są w takiej nomenklaturze.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Najlepiej używać oznaczenia B i Bb, bo większość nut z którymi się spotykamy jednak ma takie oznaczenia. Gdzieś czytałem, że to wzięło się stąd, że jakiś mnich przepisując pomylił literkę B z H, bo logicznym jest, że ciąg dźwięków jest następujący A B C D E F G A B C itd. niż C D E F G A H C
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum