Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Instrument Tenor
robi97trumpet 

Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 17:23   Instrument Tenor

Czy może mi ktoś opisać ten instrument wiem jak wygląda ale chodzi mi o to w jakim jest stroju, brzemienie itd. Za odpowiedzi dziękuje i miłego grania :trumpet:

Łosiu 

Instrument/y: Schagerl 1000L, B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz 300

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 19:27   

Instrument ten zwany jest najczęściej tenorhorn'em i pod taką nazwą możesz poszukać sobie nagrań z jego udziałem w sieci. Ja znam jedynie tenorhorny w stroju Bb, czyli takim jak najpopularniejsza trąbka, ale są raczej również instrumenty w innym stroju. Dźwięk podobny do puzonu, ale wg. mnie dużo pełniejszy, głębszy, taki bardziej mięsisty, osobiście bardziej widzę go w klasyce.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 19:46   

Brzmienie dźwięków w praktyce jest o oktawę niżej od trąbkowego czyli jak w wokalach - po mutacji śpiewamy oktawę niżej ten sam dźwięk przed mutacją. Tenorhorny są kosztowne dosyć dobre firmy to niemały wydatek.

Tutaj masz na filmie przedstawione, prawdopodobnie to one nie przyglądałem się

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 20:22   

Popularna nazwa tego instrumentu to tenor, pełana polska nazwa to sakshorn tenorowy. Jego dżwięk jest jasny . Puzon ma dźwięk ostrzejszy, bardziej blaszany. Podobnym instrumentem jest sakshorn barytonowy ( popularnie baryton), który ma grubszą rurę , a jego dźwięk jest pełniejszy. Często ma jeszcze czwartą klape. Tenor pięknie brzmi w górnych rejestrach w dolnych jest nieco matowy. Baryton daje pełne brzmienie w dolnych rejestrach., w górze brzmi bardziej matowo. Strój puzonu tenorowego, sakshornu tenorowego i sakshornu barytonowego jest taki sam- B . Różnią się tylko brzmieniem i techniką w przypadku pusonu suwakowego.
Mniejszym intrumentem jest sakshorn altowy popularnie nazywany altem. Budowany jest w stroju Es.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 21:47   

Dodam od siebie, że sakshorn tenorowy, barytonowy czy altowy spełnia idealnie swoją rolę w orkiestrach dętych, w których przeważnie można go spotkać. Zauważysz go także w czeskich i bawarskich kapelach. To dzięki takim instrumentom barwa orkiestry dętej nabiera ciepłych kształtów. Te orkiestry, które nie mają tych instrumentów bardzo dużo tracą. Wypełniają one doskonale brzmienie pomiędzy puzonami, tubami, a waltorniami. Osobiście zamieniłbym wszelkie saksofony - zostawiając tylko dwa alty i dwa tenory (potrzebne do zagrania swoich partii) na sakshorny tenorowe i barytonowe. Mam to szczęście, że w mojej rodzimej orkiestrze mamy następujący skład tyłów i środka: 3 tuby, 2 puzony, 2 sakshorny tenorowe, 1 barytonowy oraz 4 waltornie. Przyjdą do grania chorały tudzież kościelne opracowania i wszystko brzmi znakomicie :)

Co do barwy i brzmienia ... Ciepła, okrągła i duża ale nie tak piękna jak waltorniowa :) Moim zdaniem środek i góra brzmią fajnie. Doły natomiast są bardzo buczące i dudniące no ale taka specyfika - duże rurki. Zadęcie puzonowe także nie namęczysz się jak podczas gry na trąbie.

Jest też pewien mit o tych instrumentach. Często przez muzyków ironicznie tenory są nazywane "świńskim uchem" lub "wstydem". Niby śmiesznie, komicznie ... ale bez tych instrumentów brzmienie orkiestry bardzo traci, a jeśli ktoś potrafi na nim grać to wstydu nie będzie, a korzyść kolorytu brzmieniowego zespołu na pewno wzrośnie :)

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 23:11   

U nas na Śląsku jest takie żartobliwe powiedzenie:
"Kto na niczym grać nie może, ten gra na blechtenorze "

EDIT: Przepraszam Cię najmocniej, za poprzednią korektę pomyliłem się, moja wina, biję się w pierś!
Immortal4ever

heniekroy 

Instrument/y: Trąbka Roy Bensson TR101
Ustnik/i: Yamaha GP16C4

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 12:15   

Czesc ! Kilka razy slyszalem okreslenie - " instrument stroju C w sobie transponujacy " - co to znaczy ?

robi97trumpet 

Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 12:33   

Dzięki za odpowiedzi bardzo pomogliście miłego grania :trumpet:

Grzegorz 

Instrument/y: Amati ATR 331 , KUHNL & HOYER- TOPLINE
Ustnik/i: Vincent Bach 5B

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 17:59   

Nie zgadzą sie z opinią, że są to gorsze instrumenty. Pomimo że trąba większa to wysiłek chyba trochę mniejsz ale mówi się ,że tenory to serce orkiestry. i nie jest wszystko jedno czy gra ię n tenorze czy barytonie, znam muzykóe którzy potrafili wydobyć piękno dołu na barytonie a inni brzminie góry na tenorze. Zalerzało to od zadęcia muzyka.
Szkoda tylko że orkiesty oszczędzają i kupują byle jakij jakości tego rodzaju instrumenty. O ile trąbki często są firmowe to już tenory często nie.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 18:07   

Grzegorz, w pełni się z tobą zgadzam. Dodam tylko że często gęsto na tenor są fajne partie które super brzmią przy odpowiedniej pracy grającego.

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011 23:02   

Nie rozumiem dlaczego moderator całkowicie zmienił moją wypowiedź ? Po przeczytaniu jej, można teraz odczuć lekkie zgorszenie apropo Śląsk contra Polska ;) Napisałem wcześniej " że u nas na Śląsku jest takie żartobliwe powiedzenie " - osobiście do tenorów mam wielki szacunek, ponieważ odgrywają świetną rolę między innymi w folklorze, a ja folklor wręcz uwielbiam ;) Pozdrawiam i proszę nie zmieniajcie znów mojej wypowiedzi ;)

heniekroy 

Instrument/y: Trąbka Roy Bensson TR101
Ustnik/i: Yamaha GP16C4

Wysłany: Sro 12 Paź, 2011 11:35   

Spokojnie ziomal , jo tes wycu we Twojym zarcie lekki przytyk do blechtenorzystow , ale dejma tymu pokoj. "BLOGOSLAWIENI POKOJ CZYNIACY"

Odpowiedz do tematu