Instrument ten zwany jest najczęściej tenorhorn'em i pod taką nazwą możesz poszukać sobie nagrań z jego udziałem w sieci. Ja znam jedynie tenorhorny w stroju Bb, czyli takim jak najpopularniejsza trąbka, ale są raczej również instrumenty w innym stroju. Dźwięk podobny do puzonu, ale wg. mnie dużo pełniejszy, głębszy, taki bardziej mięsisty, osobiście bardziej widzę go w klasyce.
Brzmienie dźwięków w praktyce jest o oktawę niżej od trąbkowego czyli jak w wokalach - po mutacji śpiewamy oktawę niżej ten sam dźwięk przed mutacją. Tenorhorny są kosztowne dosyć dobre firmy to niemały wydatek.
Tutaj masz na filmie przedstawione, prawdopodobnie to one nie przyglądałem się
Popularna nazwa tego instrumentu to tenor, pełana polska nazwa to sakshorn tenorowy. Jego dżwięk jest jasny . Puzon ma dźwięk ostrzejszy, bardziej blaszany. Podobnym instrumentem jest sakshorn barytonowy ( popularnie baryton), który ma grubszą rurę , a jego dźwięk jest pełniejszy. Często ma jeszcze czwartą klape. Tenor pięknie brzmi w górnych rejestrach w dolnych jest nieco matowy. Baryton daje pełne brzmienie w dolnych rejestrach., w górze brzmi bardziej matowo. Strój puzonu tenorowego, sakshornu tenorowego i sakshornu barytonowego jest taki sam- B . Różnią się tylko brzmieniem i techniką w przypadku pusonu suwakowego.
Mniejszym intrumentem jest sakshorn altowy popularnie nazywany altem. Budowany jest w stroju Es.
Dodam od siebie, że sakshorn tenorowy, barytonowy czy altowy spełnia idealnie swoją rolę w orkiestrach dętych, w których przeważnie można go spotkać. Zauważysz go także w czeskich i bawarskich kapelach. To dzięki takim instrumentom barwa orkiestry dętej nabiera ciepłych kształtów. Te orkiestry, które nie mają tych instrumentów bardzo dużo tracą. Wypełniają one doskonale brzmienie pomiędzy puzonami, tubami, a waltorniami. Osobiście zamieniłbym wszelkie saksofony - zostawiając tylko dwa alty i dwa tenory (potrzebne do zagrania swoich partii) na sakshorny tenorowe i barytonowe. Mam to szczęście, że w mojej rodzimej orkiestrze mamy następujący skład tyłów i środka: 3 tuby, 2 puzony, 2 sakshorny tenorowe, 1 barytonowy oraz 4 waltornie. Przyjdą do grania chorały tudzież kościelne opracowania i wszystko brzmi znakomicie
Co do barwy i brzmienia ... Ciepła, okrągła i duża ale nie tak piękna jak waltorniowa Moim zdaniem środek i góra brzmią fajnie. Doły natomiast są bardzo buczące i dudniące no ale taka specyfika - duże rurki. Zadęcie puzonowe także nie namęczysz się jak podczas gry na trąbie.
Jest też pewien mit o tych instrumentach. Często przez muzyków ironicznie tenory są nazywane "świńskim uchem" lub "wstydem". Niby śmiesznie, komicznie ... ale bez tych instrumentów brzmienie orkiestry bardzo traci, a jeśli ktoś potrafi na nim grać to wstydu nie będzie, a korzyść kolorytu brzmieniowego zespołu na pewno wzrośnie
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
U nas na Śląsku jest takie żartobliwe powiedzenie:
"Kto na niczym grać nie może, ten gra na blechtenorze "
EDIT: Przepraszam Cię najmocniej, za poprzednią korektę pomyliłem się, moja wina, biję się w pierś! Immortal4ever
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Nie zgadzą sie z opinią, że są to gorsze instrumenty. Pomimo że trąba większa to wysiłek chyba trochę mniejsz ale mówi się ,że tenory to serce orkiestry. i nie jest wszystko jedno czy gra ię n tenorze czy barytonie, znam muzykóe którzy potrafili wydobyć piękno dołu na barytonie a inni brzminie góry na tenorze. Zalerzało to od zadęcia muzyka.
Szkoda tylko że orkiesty oszczędzają i kupują byle jakij jakości tego rodzaju instrumenty. O ile trąbki często są firmowe to już tenory często nie.
Nie rozumiem dlaczego moderator całkowicie zmienił moją wypowiedź ? Po przeczytaniu jej, można teraz odczuć lekkie zgorszenie apropo Śląsk contra Polska Napisałem wcześniej " że u nas na Śląsku jest takie żartobliwe powiedzenie " - osobiście do tenorów mam wielki szacunek, ponieważ odgrywają świetną rolę między innymi w folklorze, a ja folklor wręcz uwielbiam Pozdrawiam i proszę nie zmieniajcie znów mojej wypowiedzi
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum