Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 11:18 Jak grać non legato i staccato
Słuchajcie mianowicie mam problem polegający na tym, że lepiej mi grać jakieś gamy, przebiegi, utwory legato jak non legato czy staccato :/ Po prostu czuje że język mi przeszkadza w łączeniu i psuje mi barwę... Czyli wynika, że język źle pracuje lub ma bardzo słaba kondycje ... Ale uderza w dobre miejsce i raczej tak samo za każdym razem albo podobnie... ( z początkami też jest problem z takimi czystymi ładnymi i w ogóle) Ma ktoś jakieś rady?? Może też was to spotkało??
Pzdr
Hm, wygląda na to, że jest zła koordynacja języka i palców. Może językiem uderzasz za szybko lub za wolno w stosunku do palcowania.Zacznij cwiczyc staccato, ale powoli i zwracaj uwage na to zeby język chodził równo z palcami. Potem powoli przyspieszaj i cały czas pilnuj koordynacji języka i palców. Wydaje mi się , że to może byc to.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 18:34
Jezyk czesto stanowi problem, po prostu trzeba go pocwiczyc. staraj sie tez w miare mozliwosci nie oddzielac za mocno dzwiekow, pomaga tez mowienie "ta, ta, ta" na sucho, bez instrumentu. Pograj staccato na jednym dzwieku, powoli i przede wszystkim bardzo rowno.
powiem Ci że ja przez 7 lat grałem atakując językiem między zęby, potem zaczełem wprowadzać poprawki. było trudno i teraz staram się cały czas "uderzać" tak jak należy, chociaż dalej między zębami brzmi lepiej.
ale grając starym sposobem mam problem z szesnastekami w tempie 88 chociażby
poćwicz te oddzielanie dłuższy czas i zobacz czy będą efekty
Trochę poćwiczyłem tak jak mówił adam113 i Devil_inside i czuje że jest poprawa Podejrzewam, że oboje macie racje... Prawdopodobnie język jak na swoją kondycje uderza za słabo.... No Tytuł tematu nie jest za dobry :/
Pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum