Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Vincent Bach Corp.
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 14:16
Widzę, że większość ze szkół muzycznych - widać od razu po postach wasze podejście do tego tematu...ehh... ja powiem podobnie tak jak eliasz : postawie dwóch facetów i obaj mają grać i biorę tego kto zagra lepiej - papier się nie liczy w zadnym stopniu tylko to co sobą prezentujesz, na konsultacjach można się o wiele więcej nauczyć rzeczy czysto praktycznych a co do terminów muzycznych - D7 bądź nawet Gsus4 - jeśli dobrze grasz i masz pojecie co grasz to sam sobie wytłumaczysz co to znaczy i możesz sam sie tego wszystkiego nauczyć - kilka razy się zdarzyło że chłopcy po PSM pytali jak się transponuje badź przechodzi z tonacji w inną.
I najwazniejsza rzecz - w XXI wieku nie instnieje pojecie samouka - jest masa dostępnych podręczników oraz nauczycieli i każdy się uczy - główna rada: graj a nie gadaj.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009 16:47
ahmed89 napisał/a:
I najwazniejsza rzecz - w XXI wieku nie instnieje pojecie samouka - jest masa dostępnych podręczników oraz nauczycieli i każdy się uczy
Tu się z tobą nie mogę zgodzić. W XXI wieku ze względu na te czynniki jakie wykazałeś jak również rozwój internetu, komunikacji, kultury itp. pojęcie samouka nabiera jak najbardziej na aktualności i realności. Masa dostępnych podręczników, możliwość praktycznej konsultacji z innymi muzykami, ewentualny dostęp do kilku prywatnych lekcji sprawia że ów samouk XXI wieku (ale to brzmi) ma większe kompetencje niż wcześniej. Taka osoba ma możliwość lepszego nauczenia się i opanowania gry a tym samym zbliżeniem się poziomem do osób mających wykształcenie muzyczne. Owszem pod pewnymi względami będzie ona ustępować ludziom z wykształceniem muzycznym (nie umiejętność gry na pianinie, słaby śpiew, nie znajomość teorii muzycznej czy historii muzyki) ale pod względem gry można nie zauważyć różnicy.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
prawda jest taka, ze trudno jest byc samoukiem jezeli chodzi o trabke (badz inne dete blaszane), zacznijmy od tego, ze wielu ludzi nawet nie wie jak sie z trabki dzwiek wydobywa, mysla, ze wystarczy dmuchnac i juz, nie wiedza, ze wydobycie dzwieku polega na wprowadzeniu powietrza w wibracje za pomoca warg. kazdy wie, ze w gitarze szarpie sie struny, kazdy wie ze w keyboardzie naciska sie klawisze itp itd, na tych instrumentach jest o wiele latwiej byc samoukiem, wystarczy nacisnac klawisz, szarpnac za strune i nacisnac palcem na progu i juz jest dzwiek. jezeli stanalby przede mna czlowiek, ktory sam wszystkiego nauczyl sie na trabce, to walilbym mu poklony wiedzac z jak wielu rzeczy nie zdawalem sobie sprawy rozpoczynajac gre na tym instrumencie i ile czasu zajelo mi pojmowanie i szlifowanie pewnych rzeczy, ktore uczyl mnie moj nauczyciel.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009 13:14
kidnoise, nie chodzi o to, że zamykasz się z trąbką na bezludnej wyspie bez dostępu do podręczników, internetu i kogokolwiek, kto się na tym zna, tylko:
a) uczysz się w szkole muzycznej, gdzie masz to wszystko podane na tacy (teoretycznie...)
b) sam sobie to wszystko znajdujesz.
tak ja rozumiem ten temat.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Sob 07 Mar, 2009 13:33
Miles_Fan napisał/a:
kidnoise, nie chodzi o to, że zamykasz się z trąbką na bezludnej wyspie bez dostępu do podręczników, internetu i kogokolwiek, kto się na tym zna, tylko:
a) uczysz się w szkole muzycznej, gdzie masz to wszystko podane na tacy (teoretycznie...)
b) sam sobie to wszystko znajdujesz.
tak ja rozumiem ten temat.
Dokładnie, dodam jeszcze, że jak jesteś samoukiem to szukasz też rad i pomocy od kumpli po fachu oraz lekcje i trębaczy zawodowych i granie w zespołach które bardzo rozwija samouków jak i uczniów szkół muzycznych
Chętnie się wypowiem na temat "czy samouk może tyle co uczeń psm"
Sam uczyłem się przez 2 lata grać na saksofonie (a jest on instrumentem łatwiejszym do opanowania niż trąbka) w orkiestrze górniczej u kapelmistrza. Szło mi całkiem dobrze bo (sorki za wyrażenie) "wyprówając z siebie flaki" ćwiczyłem ile tylko miałem czasu, czasem nawet do 4h dziennie...
Powyprzedzałem kolegów z orkiestry którzy zaczynali razem ze mną (jakieś 11 osób) po pół roku grałem z orkiestrą w podstawowym składzie. Stwierdziłem że wolał bym zająć się myzyką bardziej poważnie pojechałem zapisać się do psm.
Egzamin wstępny ze słuchu zdany na "Celujący" , ale względu na "złe nawyki" musiałem sobie wybrać inny instrument.
Teraz gram prawie 2 lata na trąbce (max 2h dziennie) rzeczy o jakich sobie nie wyobrażałem wtedy na saksie, oglądam filmy z przed 2 lat i widze jaką cholerną fuszerkę i amatorszczyznę jaką odwalałem na saksofonie.
Intonacja, zadęcie, technika, o repertuarze nie wspominając, wszystko co zrobiłem jako samouk na saksie wydaje się być nic nie warte w zestawieniu z tym co gram w psm.
Ten sam człowiek zawsze będzie grał lepiej po psm niż bez szkoły, a jeśli znacie jakiś dobrych "samouków" niech się zapiszą do szkoły bo się "marnuja" ucząc się samemu...
_________________ "Wcześniej, wcale nie znaczy lepiej...
Życie prowadzi do celu meandrami"
Ten sam człowiek zawsze będzie grał lepiej po psm niż bez szkoły, a jeśli znacie jakiś dobrych "samouków" niech się zapiszą do szkoły bo się "marnuja" ucząc się samemu...
Trudno o bardziej trafną wypowiedź.
Dorzuciłbym jeszcze uwagę, że ważną korzyścią z nauki w PSM jest kontakt z tzw. środowiskiem oraz uczestnictwo w życiu muzycznym rozumianym naprawdę szeroko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum