Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jak sie nauczyc swietnie improwizowac
Michael4223 

Instrument/y: Yamaha 2335
Ustnik/i: Vincent Bach 1-1/2c

Wysłany: Sob 23 Sty, 2010 10:36   Jak sie nauczyc swietnie improwizowac

Chcialbym sie dowiedziec jakm mozna ;pieknie improwizowac i czy sa jakies szkoly jazzu!!Wiem ze istnieja skale blusowe i jazzowe!Blusowe znam a czy ktos mi moze powiedziec cos na temat skal jazzowych!!

jazztrumpet 

Instrument/y: Yamaha 4335GS
Ustnik/i: Monette STC-2, Marcinkiewicz Seria 300 1 1/2C

Wysłany: Sob 23 Sty, 2010 12:49   

nie ma czegos takiego jak skala jazzowa ;) W jazzie mozna wykorzystac kazda skale jaka istnieje (a ciezko tutaj kazda wymienic, a co dopiero opisac), ale o jazzowej przynajmniej ja nie slyszalem :P

nie jest tak latwo nauczyc sie improwizowac po skalach :) znajdz jakiegos nauczyciela.

art44 

Instrument/y: York
Ustnik/i: 5c

Wysłany: Nie 24 Sty, 2010 12:57   

też mnie to kręci muzyka improwizowana i z tego co sam wykombinowałem to musisz mieć temat i wokół niego poprostu jechać z dzwiękami!!! hehehehe :trumpet:
Niebios
Maluj dzwiękiem
Wyobraźni
Obraz modlitwy
Twojej
Władysław Jagiełło 1934-2009

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 16:37   

Musisz poznac harmonie utworu który grasz, gdyż jest to podstawa znajomości utworu ( oczywiście oprócz tematu utworu) Do każdego z akordów przypisane są skale na których możesz się opierac, możesz też próbowac grac po głównych składnikach akordu ( pryma, tercja, kwinta septyma ) i łączyc je najbliższa drogą. Na początek polecam ci właśnie pograc jakieś bluesy, gdyż możesz się tam opierac ja pentatonice, skali bluesowej, miksolidyjskiej, doryckiej i pochód harmoniczny II V7 I. Na poczatek na pewno starczy :]

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 17:03   

Michael4223, możesz się zgłosić do jakiegoś jazzmana częstochowskiego. Tego typu lekcje prowadzi np. Paweł Smorąg (sax), ew. Jurek Konieczek(piano). Daniel Pomorski (trąba) niestety nie ma czasu zbytnio, więc zapewne nie da ci lekcji... Możesz próbować ew. u któregoś z gitarzystów.

lignatone 

Instrument/y: Lignatone skrzydłówka
Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 20:24   

masz na mysli free improv czy improv po skalach? polecam Ci free, grasz tylko to co naprawde czujesz, to co masz w sobie..

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 21:27   

Bardzo mi się podoba jak ktoś improwizuje w jakimś marszu lub kantylenowym utworku :) Np Shake`uje, tryluje (nie za przesadnie!) itp. Jednak najbardziej podoba mi się to jak ktoś gra II głos NA SŁUCH między b2 a f3 :D :)

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 24 Cze, 2010 16:28   

ja często sobie improwizuje w utworach jak gram z kimś ten sam głos;p bo wtedy jest nudno.....;p

pawel-surman 

Instrument/y: King Silver Flair 86's / Yamaha 4335gs
Ustnik/i: Stomvi 5c

Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 15:18   

Michał daj znać to podrzuce ci troche materiałów, albo pogramy razem.
W 100% popieram wypowiedz eliasztp, ale oprócz tego polecam żebyś dużo słuchał(np.Chet Baker,Chris Botti, Clifford Brown oczywiscie początkowo) starał sie spisywać to co usłyszysz. Poznawaj skale, graj je w każdej tonacji. Pamietaj: Skala całotonowa wbrew temu co mówi Maciek Piątek nie jest niestety podstawową skalą jazzową. Oprócz pentatoniki i bluesowej skoncentruj sie na skalach modalnych( przede wszystkim doryckiej).
Wiedz też że ilość dzwieków w improwizacji nie swiadczy o jej jakości. Jak sie spotkamy po wakacjach to pogramy razem. Pozdro !!

http://www.youtube.com/watch?v=lEpLMgsiiWM

piotrek_trumpet 

Instrument/y: Yamacha Xeno 8335, 4335G
Ustnik/i: 16C4-GP

Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 09:26   

lignatone napisał/a:
masz na mysli free improv czy improv po skalach? polecam Ci free, grasz tylko to co naprawde czujesz, to co masz w sobie..

żeby zagrać to co się chce zagrać, czyli to co się czuje trzeba mieć jakieś podstawy tzn. skale, patenty itd. trzeba być ogranym.

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Wto 29 Cze, 2010 11:27   

piotrek_trumpet napisał/a:
lignatone napisał/a:

żeby zagrać to co się chce zagrać, czyli to co się czuje trzeba mieć jakieś podstawy tzn. skale, patenty itd. trzeba być ogranym.

Dokładnie tak, co kolwiek innego z fachową improwizacją ma nie wiele wspólnego...

Odpowiedz do tematu