Instrument/y: Yamaha 2335
Ustnik/i: Vincent Bach 1-1/2c
Wysłany: Sob 23 Sty, 2010 10:36 Jak sie nauczyc swietnie improwizowac
Chcialbym sie dowiedziec jakm mozna ;pieknie improwizowac i czy sa jakies szkoly jazzu!!Wiem ze istnieja skale blusowe i jazzowe!Blusowe znam a czy ktos mi moze powiedziec cos na temat skal jazzowych!!
nie ma czegos takiego jak skala jazzowa W jazzie mozna wykorzystac kazda skale jaka istnieje (a ciezko tutaj kazda wymienic, a co dopiero opisac), ale o jazzowej przynajmniej ja nie slyszalem
nie jest tak latwo nauczyc sie improwizowac po skalach znajdz jakiegos nauczyciela.
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 16:37
Musisz poznac harmonie utworu który grasz, gdyż jest to podstawa znajomości utworu ( oczywiście oprócz tematu utworu) Do każdego z akordów przypisane są skale na których możesz się opierac, możesz też próbowac grac po głównych składnikach akordu ( pryma, tercja, kwinta septyma ) i łączyc je najbliższa drogą. Na początek polecam ci właśnie pograc jakieś bluesy, gdyż możesz się tam opierac ja pentatonice, skali bluesowej, miksolidyjskiej, doryckiej i pochód harmoniczny II V7 I. Na poczatek na pewno starczy
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 17:03
Michael4223, możesz się zgłosić do jakiegoś jazzmana częstochowskiego. Tego typu lekcje prowadzi np. Paweł Smorąg (sax), ew. Jurek Konieczek(piano). Daniel Pomorski (trąba) niestety nie ma czasu zbytnio, więc zapewne nie da ci lekcji... Możesz próbować ew. u któregoś z gitarzystów.
Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 21:27
Bardzo mi się podoba jak ktoś improwizuje w jakimś marszu lub kantylenowym utworku Np Shake`uje, tryluje (nie za przesadnie!) itp. Jednak najbardziej podoba mi się to jak ktoś gra II głos NA SŁUCH między b2 a f3
_________________ Trąbka to magia większa od tego, co my tu robimy..
Michał daj znać to podrzuce ci troche materiałów, albo pogramy razem.
W 100% popieram wypowiedz eliasztp, ale oprócz tego polecam żebyś dużo słuchał(np.Chet Baker,Chris Botti, Clifford Brown oczywiscie początkowo) starał sie spisywać to co usłyszysz. Poznawaj skale, graj je w każdej tonacji. Pamietaj: Skala całotonowa wbrew temu co mówi Maciek Piątek nie jest niestety podstawową skalą jazzową. Oprócz pentatoniki i bluesowej skoncentruj sie na skalach modalnych( przede wszystkim doryckiej).
Wiedz też że ilość dzwieków w improwizacji nie swiadczy o jej jakości. Jak sie spotkamy po wakacjach to pogramy razem. Pozdro !!
_________________ "Somedays you win, and sometimes the trumpet wins, and it goes on and on like that until you die...and then the trumpet wins."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum