Wysłany: Sob 19 Gru, 2009 16:19 Jak słyszeć akordy?
Witam
Może źle umieściłem ten temat, nie w tym dziale ale mam problem (chciałbym nauczyć się ) słyszeć dobrze akordy np. siedzę, słucham jakieś piosenki w radiu i chciałbym wiedzieć jakie to akordy np. Tonika, Dominanta itp ... Bardzo się to przydaje w muzyce rozrywkowej no i w improwizacji Macie jakieś ćwiczenia, porady, sugestie co do takiej (potrzebnej) umiejętności??
pzdr
Wysłany: Sob 19 Gru, 2009 17:36
Krok pierwszy. Poznaj budowę wszystkich akordów dominantowych, tonicznych, nonowych, alterowanych itd. i osłochac sie z ich brzmieniem grając je na fortepianie. Pomoże ci to i w improwizacji ale i w szukaniu takich akordów ze słuchu. Bo np. jeżeli słyszysz akord i uważasz że brzmi on tonicznie to już masz zawężone pole szukania
Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 00:17
Zdecydowanie - klawisze pomogą
Potwierdza to ciekawa anegdotka, podobno prawdziwa: Chuck Mangione poszedł na lekcje do Dizziego Gillespiego, żeby ten nauczył go grać na trąbce. Gizzy zapytał: "grasz na fortepianie?". Chuck zaprzeczył, na co Dizzy odparł: "naucz się najpierw grać na fortepianie, potem wróć - nauczę Cię grać na trąbce". Anegdotka bezcenna. Wniosek: fortepian przyjacielem każdego trębacza
_________________ And a new day will dawn For those who stand long...
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 00:28
Tomaso, a czy key-board może być ?? bo ja coś tam kiedyś łapałem na key-boardzie
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 00:39
Heh, ja też mam elektrykę nie mam miejsca ani funduszy na drewno
Co ciekawe, grając dźwięki (np. coraz wyższe dźwięki) na klawiszach i powtarzając je na trąbce uświadamiasz sobie, jak niewielkie odległości zawiera w sobie oktawa... Mózg to na prawdę potężna siła - uderz w klawisz a potem spróbuj to powtórzyć na trąbce. Elektryka ma jeszcze jedną zaletę - ustaw sobie najpełniejsze brzmienie blachy w twoim klawiszu ( u mnie to się nazywa "brass ens") i spróbuj powtórzyć to brzmienie grając na trąbie - zobaczysz, jak dźwięk robi Ci się pełniejszy (jeśli oczywiście właśnie taki dźwięk chcesz osiągnąć)
Jak to mówią po angielsku - "sky is the limit", czyli w wolnym tłumaczeniu: nie ma rzeczy niemożliwych
_________________ And a new day will dawn For those who stand long...
Ostatnio zmieniony przez Tomaso Nie 20 Gru, 2009 00:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 20 Gru, 2009 00:46
A keyboard to jest strój C tak jak puzon np. ? ;>>
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum