Wysłany: Sro 09 Sie, 2006 13:07 jak wydobyć dźwięk?
Witam,
Nigdy nie grałem na trąbce. Kupiłem używaną trąbkę. Nie za bardzo potrafię z niej wydobyć jakś konkretny dźwięk.
Zastanawiam się czy kupiłem lipną trąbkę czy gra na tym instrumencie wymaga ułożenia ust żeby wydobyć dźwięk.
Dla wielu z Was pytanie będzie idiotyczne, ale dla laika pewne rzeczy nie są oczywiste.
Bardzo proszę o pomoc w jakimkolwiek zaczęciu nauki.
Pozdrawiam!
witam!! Jeśli nie miałeś z tym instrumentem do czynienia lepiej będzie, jeśli poszukasz osoby która pokaże Ci na czym rzecz polega, jest to trudny instrument do samodzielnej nauki. W Warszawie na pewno znajdziesz kogoś kto pomoże Ci w nauce. Warto to zrobić, ponieważ samemu można popełnić wiele błędów, które później zastopują twój rozwój. Co do dźwięku to na początku zawsze wydobywa się coś tam takiego wylatującego z drugiej strony.
Pomogła: 4 razy Wiek: 23 Posty: 81 Skąd: nowa ruda
Wysłany: Sro 09 Sie, 2006 19:02
Witaj! Żeby wydobyć dźwięk z trąbki nie wystarczy w nią dmuchnąć, potrzebny jest jeszcze ruch językiem, tak jak przy wymawianiu sylaby "tu" lub przy pluciu. Chodzi o to żeby powietrze wibrowało. Na początku nie będzie to brzmiało zachęcająco, ale nie zniechęcaj się. Nie ma głupich pytań :-) Zadko są osoby które od razu wiedzą jak wydobyć odpowiedni dźwięk i wszyscy moi znajomi, którzy próbowali grać na mojej trąbce myśleli, że wystarczy wydmuchać w nią płuca a będzie piękny dźwięk ;-) Życzę powodzenia w nauce. Pozdro Anka
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 13:44
mroziczek napisał/a:
Witaj! Żeby wydobyć dźwięk z trąbki nie wystarczy w nią dmuchnąć, potrzebny jest jeszcze ruch językiem, tak jak przy wymawianiu sylaby "tu" lub przy pluciu. Chodzi o to żeby powietrze wibrowało.
nie tyle żeby samo powietrze wibrowało a usta... spróbuj popierdzieć na samym ustniku...
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1395 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 14:05
Podstawą wydobycia dźwięku jest pierdzenie ustami w ustnik(to nie są zarty) ale tak jak powiedział bene aby grac musisz znalezc sobie nauczyciela bo bez tego nigdy nie nauczysz się poprawnie grac... :wink: pzdr i zyczę miłych chwil z trąbką :wink:
Trąbka nie jest instrumentem, na którym tak jak na fortepianie czy keybordzie usiądziesz i jest dźwięk, jest to instrument, który wymaga wiele wysiłku co do wydobycia pierwszych dzwięków. Na początek staraj się bzyczeć na samych ustach odbijając przy tym językiem, poźniej na ustniku to samo i dopiero stoponiwo trąbka, ale myśle że najlepiej by było zebyś miał nauczyciela, poniewaz sam to mozesz do tego dochodzic miesiącami
Ja już zacząłem naukę "pierdzenia" na ustniku, ciągle szukam nauczyciela. Jakie źwięki można zagrać na samym ustniku i w jaki sposób się je uzyskuje???
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 16:04
Bylo juz o tym, a na ustniku zagrasz wszystkie dzwieki mozliwe do zagrania na trabce, ograniczaja cie tylko twoje wargi. Ja na samym ustniku gralem na pczatku wlazl kotek na plotek, sprobuj.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Książkę mam od wczoraj, powoli się z nią zapoznaję ale ciągle nie wiem jak wydobywa się konkretne dźwięki. Podejrzewam, że układając odpowiednio język i wargi.
[ Dodano: 2008-01-27, 18:37 ]
Zacząłem studiować rozpiskę z palcowaniem i już sam nie wiem. Na samym ustniku gramy całą gamę? czy tylko kolejne c i g??? No i ponawiam pytanie jak się na ustniku zmienia tony?
Dzwiek jaki uzyskujesz grajac na ustniku zalezy od napiecia ust, im bardziej napiete tym wyzsze uzyskasz tony.
http://www.youtube.com/wa...feature=related http://www.youtube.com/watch?v=ki9_t1sny1s
na samych ustach tez nie jest trudno brzeczec i na poczatku dla ulatwienia mozesz wydobywajac dzwiek lekko przykkladajac usta do wierzchu dloni bo troche to ulatwia sprawe :wink:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum