Witam! Ja równie¿ mia³em taki problem, ¿e ustnik zablokowa³ siê w tr±bce. Za pierwszym razem uda³o siê go wyci±gn±æ domowym sposobem. Za drugim razem nie da³o rady i poradzi³em siê pana od muzyki, który jest zawodowym trêbaczem. Na co on wyci±gn±³ z szafki co¶ w rodzaju imad³a, tyle ¿e by³o to przystosowane do tr±bek, puzonów itp. Takie specjalna maszynka do wyci±gania ustników! W³o¿y³ ustnik do otworu, zmniejszy³ ¶rednicê ¿eby pasowa³a do tr±bki, z drugiej strony zmniejszy³ do rozmiaru rurki, pokrêci³ i wysz³o bez problemu! Nie wiem niestety jak takie urz±dzenie siê nazywa, i te¿ nie mam jak siê spytaæ, bo nie chodzê ju¿ do tamtej szko³y...
To nie mog³e¶ spytaæ siê od razu?
Przykro mi, ale takiego problemu nie mia³em. No mo¿e raz, ale u¿ywaj±c chusteczki i polewaj±c ciep³±( nie gor±c± wod±!) wod± ustnik wyszed³ bez problemu. Nastêpnym razem spróbuj u¿ywaj±c ¶rubokrêtu
Pomog³em??? KLIKNIJ POMÓG£
_________________ ¯ycie jest jak tr±bka w orkiestrze jazzowej. Je¶li nic w ni± nie tchniesz, nic z niej nie wyleci.
heh ostatnio mia³em podobny problem ;]
Ju¿ my¶la³em ¿eby oddaæ tr±bê do jakiego¶ serwisu... ale...
wzi±³em pa³kê perkusyjn± i uderza³em w rurkê w okolice tego miejsca gdzie ustnik utkn±³. On siê pod wp³ywem drgañ obluzowa³ i prawie sam wyszed³ ;D
Instrument/y: eastman
Wys³any: Sob 18 Gru, 2010 09:27
Te¿ ostatnio wbi³em ustnik, niestety domowymi sposobami nie chce wyj¶æ :/
I mam takie pytanie do osób z Krakowa lub Nowego S±cza. Gdzie mogê wyj±æ ustnik?
"heh ostatnio mia³em podobny problem ;]
Ju¿ my¶la³em ¿eby oddaæ tr±bê do jakiego¶ serwisu... ale...
wzi±³em pa³kê perkusyjn± i uderza³em w rurkê w okolice tego miejsca gdzie ustnik utkn±³. On siê pod wp³ywem drgañ obluzowa³ i prawie sam wyszed³ ;D"
Instrument/y: eastman
Wys³any: Sob 18 Gru, 2010 10:21
ju¿ próbowa³em wszystkiego niestety bez bezskutecznie... ale dziêki za odpowied¼
Nadal czekam na jakie¶ informacje. Zale¿y mi ¿eby to zrobiæ przed ¶wiêtami bo zapowiada siê teraz du¿o grania, szczególnie na zewn±trz.
Pomóg³: 17 razy Wiek: 18 Posty: 411 Sk±d: tu i tam:)
Wys³any: Sob 18 Gru, 2010 12:32
W NS masz serwis w Deciaku, na ul. Nawojowskiej, ale ja tam bym nie oddawal:p W okolicach Krk to w Zielonkach jest dobry serwis, ja tam dawalem i na prawde fajnie zrobili.
_________________ Tr±bka to magia wiêksza od tego, co my tu robimy..
Jareks_NS, to tylko wyci±gniêcie ustnika wiêc w Deciaku powinni daæ radê tym bardziej, ¿e do tego zabiegu u¿ywa siê takiej maszynki - wszystkie serwisy powinny j± posiadaæ. Tak¿e warto spróbowaæ.
_________________ "...Walki nie toczy siê z instrumentem. Walkê toczy siê z samym sob±..." (Vincent Cichowicz)
Pomóg³: 17 razy Wiek: 18 Posty: 411 Sk±d: tu i tam:)
Wys³any: Sob 18 Gru, 2010 13:42
De-eR, Deciak uzywa jakiegos plynu, ktory cos tam reaguje i wypycha feralny ustnik. Slyszalem, ze to nie zdrowe dla trabki.
Pawlos, a probowales: owin ustnik szmata i zacisnij w imadle. Wez plaski srubokret i przyloz tam, gdzie konczy sie rurka ustnikowa, uderz lekko mlotkiem- to na pewno zadziala! :p
_________________ Tr±bka to magia wiêksza od tego, co my tu robimy..
Pomóg³: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Sk±d: Lipno/k. W³oc³awka
Wys³any: Sob 18 Gru, 2010 20:49
Ja bym ustniczka pomêczy³ zmianami termicznymi. W³o¿y³ fragment rurki z ustnikiem do ciep³ej ( nie gor±cej!) wody, a potem do zimnej. Kilka takich serii i spróbowa³ bym go owin±æ w szmatkê i wyci±gan±æ.
Ja tak zrobi³em kiedy¶ z moi holtonem, jak siê zapiek³ ustnik po graniu w ciep³ym, potem po graniu w zimnym Ustnik mia³ szok i potem nie mog³em go wyci±gnaæ ;p
_________________ Pomy¶l... Jakby¶ gra³, gdyby¶ przeznaczy³ czas spêdzony przed komputerem na doskonalenie siê na tr±bce???
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum