Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 11:47
Marcinkiewicz, Yamaha, Vincent Bach, może○e Stomvi, Schilke, Monette.
Co do rozmiaru to nie pytaj bo każdy ma swój rozmiar, po prostu musisz jechać do sklepu jakiegoś dobrego i przetestować kilka modeli. No albo kupić coś w ciemno.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Najczęściej jest to tak praktykowane, że z 7C przechodzą na 5C lub 3C, jeśli mówimy o Bachu. Nikt Ci nie powie na jakim masz grać i jaki będzie wygodny. Musisz udać się do sklepu i wypróbować kilka ustników.
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Nie 18 Kwi, 2010 18:12
... a jakie buty będą dla mnie dobre...?
Na to pytanie tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć. Napisz czego oczekujesz - chcesz żeby Ci się wygodnie grało, chcesz grac "górę", chcesz mieć jasny czy ciemny dźwięk czy może uniwersalny, szukasz ustnika do klasyki czy rozrywki. A może po prostu chcesz ustnik do wszystkiego po trochu. Bardziej interesuje Cię łatwość gry czy dźwięk?
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 18:33
arctrumpeter napisał/a:
Cytat:
chcesz grac "górę", chcesz mieć jasny czy ciemny dźwięk czy może uniwersalny, szukasz ustnika do klasyki czy rozrywki.
tak tylko z tym Ci możemy cokolwiek pomóc. Ja nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jak chcesz typowo coś do rozrywki to między innymi - Marcinkiewicz, szczególnie te płytsze.
A jak coś z mocniejszym dźwiękiem to może V.Bach Megatone albo Schilke Heavy.
Niech inni też się wypowiedzą.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton
Wysłany: Sro 21 Kwi, 2010 14:56
Standardowa procedura u mnie w szkole : 7c >po 2-3 latach 3c> niektórzy zostają przy tym rozmiarze już na stałe a niektórzy po kolejnych 2 latach zmieniają na 1 1/2 c lub 1 1/4 c ..
Moim zdaniem najlepiej jest wyrzucić tego 7c jak najszybciej bo nie idze na nim się młodemu trębaczowi za bardzo otworzyć .. i często wchodzi gardło ;p Ja osobiście po 2 latach gry 7c zamieniłem na 3 c i po kolejnych 2 latach wziąłem 1 1/4 c (duuuży ustnik) ale wyrobiłem na nim niezłą kondycję oddechową i po 3 latach gry na tym wiadrze zmieniłem na trochę mniejszego 1 1/2 c . I jest git można na nim robić wszystko i w górze i w dole ..
Także proponowałbym Ci zapodać sobie Bacha 3 c .
Pozdro
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sro 21 Kwi, 2010 23:28
ja od początku grałem na 1 1/4 C... polecam dobrać taki ustnik, na jakim gra się najlepiej.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
chciałbym zeby był ładniejszy dzwiek i dziekuje z odpowiedzi
ładniejszy dźwięk to jest też pojęcie subiektywne nie wiem co dla ciebie oznacza... ale jeśli chodzi tylko o to, to musisz poszukać sam tego co gra dla ciebie... koledzy wymieniali firmy itd. ale sprawdź raczej co gra dla ciebie i masz pod ręką...
Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Schagerl 1 1/2 C
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010 19:58
Wydaje mi się, że nie ma kategorii ustnik "dobry" , "lepszy" , "najlepszy" .. ; D
Każdemu może przypasować inny, musisz sam dokonać wyboru .. ; D
Ale to tylko moje skromne zdanie .. ; D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum