Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 20:08 Jaki ustnik do trąbki kupić. Schilke, Marcinkiewicz.......??
Witam.
Jaki ustnik do trąbki wybrać??
Gram już cztery lata na trąbcte (Yamaha 4). Do tej pory grałem na ustniku B&S 1/2 (jak wiadomo jest to już przeżytek).
Zastanawiałem się nad kupnem ustnika Schilke. Ostatnio miałem ustnik Schilke 14 ( jest to chyba standardowy model).
Bardzo fajnie mi się na nim grało, niestety był chyba trochę za mały, bo po 15 min gry nie umiałem wygrać już "wyższych" dźwięków, gdy w tym samym czasie wziąłem stary ustnik mogłem jeszcze normalnie grać.
Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki wybrać ustnik: dość dużo osób gra na bachu, jednak nie przekonują mnie te ustniki, bo podobno mają dość ostry rant (ustniki cieszyły się dość dużą popularnością gdy praktycznie były same "no-namy", była to wtedy jedyna pożądna firma).
Na ustnik planuje wydać do 400zł, ma to być inwestycja na lata (chociaż zawsze można odsprzedać:) ).
Mianowice chciał bym abyście polecili mi jakiej firmy ustnik wybrać.
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję, proszę o wyrozumiałość, bo jestem nowy.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 20:45
Jeśli chcesz wydać 400 zł na ustnik to przede wszystkim jedź do jakiegoś dobrego sklepu muzycznego i przetestuj różne ustniki. Tu raczej nikt nie powie Ci jaki ustnik jest najlepszy, bo każdemu pasuje co innego.
No popieram w 100%. Ustniki bacha mają ostrzejszy rant, lepiej brzmi na nich staccato. Ustniki schilke mają łagodny rant i na nich jest ładniejszy dźwięk. No ale musisz popróbować ze wszystkich firm, bo tak naprawdę nie ma znaczenia jaka firma, niektórzy dalej grają na ustnikach no name i nie sprzedali by ich za zadne pieniądze. Musisz iść i wypróbkować.
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 21:28
Devil_inside napisał/a:
Jeśli chcesz wydać 400 zł na ustnik to przede wszystkim jedź do jakiegoś dobrego sklepu muzycznego i przetestuj różne ustniki. Tu raczej nikt nie powie Ci jaki ustnik jest najlepszy, bo każdemu pasuje co innego.
Oprócz tego zapraszam do działu Ustniki, jest tam wiele do poczytania na temat ustników. Na pewno dowiesz się coś ciekawego co pomoże ci w wyborze
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 09:44
Simon6, a dlaczego chcesz zmienić ustnik? na twoim gra się źle? czasami nie warto kombinować,
przeżytek czy nie jak gra się dobrze to chyba najważniejsze.
Niemniej jednak gdybyś zdecydował się na jakiś konkretny model to mam nowe ustniki w atrakcyjnych cenach
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Chce zmienić dlatego, że zmieniając ustnik mniej się męczę i mogę rozszerzyć skale.
W jakich cenach masz ustniki schilke?? albo jakieś inne dobrej firmy.
Normalnie Bachy chodzą w granicach 170 zł. chyba że masz jakieś wtyki A schilke są już droższe, wydaje mi się że chodzą w granicach 300zł. Popróbuj też VINCENT BACH CORP. o ile uda Ci się gdzieś wychaczyć, są to bardzo dobre ustniki, stare ale dla niektórych bezcenne
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 17:30
Simon6 napisał/a:
Chce zmienić dlatego, że zmieniając ustnik mniej się męczę i mogę rozszerzyć skale.
Nie żebym Cie odciągał od zmiany ustnika, ale chyba nie masz gwarancji, że zmieniając ustnik rozszerzysz skalę i nie będziesz się meczyć.
Chyba, że masz zamiar zmieniać ustnik w trakcie gry, ale na dłuższą metę to chyba nie jest rozwiązanie.
Widze, że jesteś z Gliwic, więc możesz udać się do sklepu muzycznego w Tarnowskich Górach. Są tam ustniki Schilke, również te głębsze i myśle, że nie byłoby problemu z wypróbowaniem.
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 18:48
Ja polecam Marcinkiewicza tutaj na pewno męczyć się nie będziesz bo te ustniki mają chyba najdelikatniejsze ranty na świecie, ale odbija się to artykulacji i gorzej brzmi staccato, dźwięk na nich jest super, ustniki dosyć "rozrywkowe", ton na prawdę jest taki inny, gra się na nich bardzo swobodnie i lekko, góra też fajna. moim poprzednim ustnikiem był V. Bach i dosyć długo się przyzwyczajałem do tego że trzeba bardziej zwracać u wagę na artykulację ale teraz jest wszystko ok.
jest oddzielny temat o Marcinkiewiczach
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Teraz może pytanko z innej beczki, a raczej prośba.
Macie jakieś ciekawe utwory na trąbkę na razie z tego co mam to tylko Silenzio"cisza", "One moment in time".
Zanudzają mnie już te ćwiczenia z Arbany, wcześniej przegrałem już 2 części lutaka (ale wg. to lipa dobre na sam początek) ale to nie o tym miało być;p;p.
Jak byście mieli jakieś utworki to prosiłbym o nadesłanie jakiś nutek na maila szymon95@o2.pl
Mogę sie podzielić utworami Silenzio"cisza", "One moment in time".
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 19:36
w dziale nasz nuty jest pełno utworków, ale musisz mieć określoną ilość postów aby mieć do nich dostęp musisz awansować z nowicjusza na użytkownika ale to jest temat o ustnikach ! xD
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Popróbuj też VINCENT BACH CORP. o ile uda Ci się gdzieś wychaczyć, są to bardzo dobre ustniki, stare ale dla niektórych bezcenne
I dlatego znalezienie takiego ustnika jest bardzo trudne
A o jaki rozmiar V. Bach Corp. konkretnie się rozchodzi?
Jest w Polsce pewna osoba, która tym tematem się zajmuje i sprzedaje owe Corp.
Tel. 784 061 420
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sob 06 Lut, 2010 21:54 Re: Jaki ustnik do trąbki kupić. Schilke, Marcinkiewicz.....
Simon6 napisał/a:
Witam.
Jaki ustnik do trąbki wybrać??
Gram już cztery lata na trąbcte (Yamaha 4). Do tej pory grałem na ustniku B&S 1/2 (jak wiadomo jest to już przeżytek).
Zastanawiałem się nad kupnem ustnika Schilke. Ostatnio miałem ustnik Schilke 14 ( jest to chyba standardowy model).
Bardzo fajnie mi się na nim grało, niestety był chyba trochę za mały, bo po 15 min gry nie umiałem wygrać już "wyższych" dźwięków, gdy w tym samym czasie wziąłem stary ustnik mogłem jeszcze normalnie grać.
Chciałbym się dowiedzieć jakiej marki wybrać ustnik: dość dużo osób gra na bachu, jednak nie przekonują mnie te ustniki, bo podobno mają dość ostry rant (ustniki cieszyły się dość dużą popularnością gdy praktycznie były same "no-namy", była to wtedy jedyna pożądna firma).
Na ustnik planuje wydać do 400zł, ma to być inwestycja na lata (chociaż zawsze można odsprzedać:) ).
Mianowice chciał bym abyście polecili mi jakiej firmy ustnik wybrać.
Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję, proszę o wyrozumiałość, bo jestem nowy.
Jeśli nie masz opcji aby wypróbować sprzęt to bądź ostrożny bo czasem nowe ustniki graja dobrze póki są nowe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum