Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jaki ustnik polecacie ?
Bondi 

Instrument/y: Schagerl 420l
Ustnik/i: Schilke 16C4

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 20:19   Jaki ustnik polecacie ?

Witam
Zamierzam w najbliższym czasie zakupić nowy ustnik. Jakie możecie mi polecić ?

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 20:32   

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz dalej grać na 7c czy chcesz zmienić na coś większego.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 20:32   

polecam taki jaki ci najbardziej pasuje...
najlepiej posrebrzany chyba ze wolisz złote...
Dobre firmy to: Marcinkiewicz, Bach, Yamaha GP, Stomvi, Schilke, Warburton, Monette, Laskey, Denis Wick i jeszcze wiele innych...
Rozmiary tez takie jakie ci beda najbardziej pasowaly.
Najbardziej popularne rozmiarowki to 7C, 5C, 1 1/2C, 1 1/4C, 3C, 11B4, 16C4 i wiele innych.
Zapraszam do lektury, na forum jest już kilka podobnych tematów.
Ostatnio zmieniony przez mischka Wto 13 Lip, 2010 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 20:34   

Jeśli chodzi o rozmiar to odpowiedni do twoich ust ale to sam musisz sprawdzić. Jest dużo firm dobrych z ustnikami jak Marcinkiewicz,Vincent Bach,Yamaha,Monette,Schilke To ci polecam grałem, miałem za cieszałem :D

[ Dodano: 2010-07-13, 21:37 ]
Popularne Rozmiary ustników: 7C , 5C , 3C , 1 1/2 C , 1 1/4 C , 1C wszystkich nie wymienię bo jest tego sporo.
Najlepiej jakbyś miał możliwość testowania ich bo tak na oko to trudno dobrać dobrze...
Myślę że pomogłem ;)

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

piotrek321 

Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 21:41   

Zgadzam się z opinia kolegów powyżej tak naprawdę sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie na czym będzie ci się najlepiej grało i co chcesz osiągnąć:) Ustnik jak wszyscy tutaj wiemy jest sprawą indywidualną najczęściej jeśli chodzi o zmianę ustnika z 7c jak zauważyłem w szkole jest 5c lub 3c:)Zachęcam cię kupić ustnik Vincent Bach Corp ponieważ te ustniki w moim odczuciu mają w sobie to coś i są warte uwagi:)Pozdrawiam życzę udanego wyboru:).Myślę że chociaż troszeczkę pomogłem:):d.

Jakub Falkowski 
falko7

Instrument/y: B&S Challenger I,Kanstul 1525 Signature S
Ustnik/i: Vincent Bach 3c, Gewa cup 5c-FL

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 09:57   

ja osobiscie gram teraz na vinciencie bachu corp 1 1/2 i kupilem sobie takiego " napletka :D :D " co daje efekt megatonu, ustnik mi pasuje i moge go polecic :) usta ogolnie mam takie srednie :) a ten ustnik to cos kolo shilke 17 tez bradzo fajny ustniczek wiec tylko tyle moge ci pomoc :)

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010 21:48   

a ja polecam Asymmetric-a 342, gralem juz na Bachu 7c, Denic Wicku 5 ale na asymmetricu mam najlepsza skale i mocny czysty dzwiek :)

Henryk Kwinto 
Muzyk uniwersalny:)

Instrument/y: Yamaha YTR6335 Heavy
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Sro 21 Lip, 2010 22:02   

Ustnik kupuje się jak buty: przymierz dobrze nawet i 100, ale wybierz ten na którym będzie grało ci się najlepiej :) :trumpet:

henio1351

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 03:49   

pan Kwinto ma rację. my możemy Ci co najwyżej doradzić firmę, ale - są ludzie, którym najlepiej gra się na jakimś "starym zardzewiałym" no name - i nie zamieniliby go na żaden inny.
takie przypadki też się zdarzają. nikt za Ciebie ustnika nie wybierze.

z trąbką chyba łatwiej...

z uznanych marek - w większości te, co dobre trąbki. Bach (najlepiej stary), Shilke, Marcinkiewicz...

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

Grzegorz_N 

Instrument/y: Calicchio 3/9L, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette, Laskey

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 14:05   

... Monette ...

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 14:07   

Każdy pasujący... firma ma najmniejsze znaczenie...

Jareks_NS 
C-iii-o

Instrument/y: SCHAGERL 420GBGS/Amati ATR-382
Ustnik/i: Laskey 75MD

Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 16:05   

Immortal4ever napisał/a:
Każdy pasujący... firma ma najmniejsze znaczenie...

Słyszałem, że ostatnio nie warto kupować ustników Yamahy (wiele osób w moim regionie odradza go, prawie nikt na nim nie gra). Zaś warto kupować (wg mnie) Bacha (sam gram na Bachu 5C i nie narzekam) :)

TEDI 

Instrument/y: AMATI ATR 831 IS-0
Ustnik/i: GREG BLACK 7M

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 13:24   Re: Jaki ustnik polecacie ?

WITAM.POLECAM USTNIK AMERYKAŃSKI FIRMY GREG BLACK ROZMIAR 7 M .USTNIK ŻYLETA.CENA OKOŁO 600 PLN.POZDRAWIAM

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 16:03   

ja polecam oczywiście MONETTE bo są nie do pobicia ale także super firmą jest WARBURTON na którym mam przyjemność grać. świetne ustniki z najwyżśzej półki. w polsce mało znane ale moim zdaniem w konfrontacji z Marcinkiewiczem wypada dużo lepiej... większa lekkość grania i przyjemny rant. ale to tylko moje sugestie a wyboru musisz dokonać sam;)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 18:53   

Co do ustników to popieram słowa, iż jest to rzecz jak najbardziej indywidualna. Nie wymieniałbym żadnej firmy i nic nie sugerował. Najlepiej pójść do sklepu muzycznego (ale takiego gdzie typowo zajmują się dęciakami - mało ich niestety) wziąć z 10 ustników różnej firmy, ale o przybliżonym rozmiarze i bez patrzenia na logo firmy próbować w połączeniu z Twoją trąbką. I nagle może się okazać, że zwykły JK zabrzmi lepiej niż Bach, lub też że Yamaha może stać się mniej wygodna niż GEWA. Z profesorem robiliśmy taki eksperyment notując na kartce spostrzeżenia i na końcu sprawdzaliśmy jaki to ustnik. Ciekawe doświadczenie łamiące dużo stereotypów.
Jeśli nie masz dostępu bezpośrednio do takiego sklepu i masz w zamiarze zamawiać drogą internetową to w takim wypadku chyba najlepiej kierować się znaną marką - choć jak wiemy ustnik ustnikowi (tej samej firmy) jest nierówny :? Mogę podpowiedzieć, że gram na Stomvi 3C - rant jest wygodny, łagodny i nie "tnie" warg, kociołek w kształcie literki "U". Gra się przyjemnie, choć planuję kupić Macha 1 1/2 Megaton gdyż mimo powiedzenia, że "Kto gra na Bachu, ten ciągle w strachu" :mrgreen: mam z nim miłe wspomnienia :) Kociołek raczej "V" i ostrzejszy rant. Ale artykulacyjnie i brzmieniowo lepiej niż Stomvi'ak. Ale to jest tylko moje zdanie. Najważniejsze to abyś dobrze rozmiar dobrał, a reszta się potoczy sama :)

Lapkos 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton

Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 22:27   

A ja kiedyś grałem na bachu 1 1/2 c i przerzuciłem się na Denis Wicka 1.5 C i jakbym miał wybrać z nich to byłby to wick . (jak dla mnie bardziej elastyczny ) Z innej beczki->
Ostatnio kupiłem Laskeya słyszałem że bardzo dobre ustniki i rzeczywiście . Kociołek "MC" jest super . Jeszcze z takim kształtem się nie spotkałem . Wkładając palca w ustnik można wyczuć znaczną różnicę w budowie porównując do np. Bacha . Nie jest to ani typowe V ani typowe U :P Rozmiar na którym gram to 68 mc(czyli 16,8 mm srednicy kielicha 65mc->16,5 mm itd) i według tabelki jest większy od 3c a mniejszy od 1 1/2 c i rzeczywiście się z tym zgodzę .Ogólnie Laskey ma bardzo fajnie zorganizowaną paletę wyboru rozmiaru i kociołków . http://laskey.com/trumpet%20mouthpieces.html
Naprawdę polecam a trochę ustników już "przedymałem " . Jedyny problem to to , że w nówki w Polsce ma tylko jedna osoba i jest to Bartosz Gaudyn -> koszt nówki 340 zł , co do używek to można rozmawiać z Gamoniem (gamon727) z naszego forum .
Pozdro

Odpowiedz do tematu