W błoto... Wg mnie nie warto kupować laptopów lepiej poczciwy dinozaur do gier. A jak już laptop to jakiś średni z 2GB ramu jakaś karta nowsza i z 300 gb na dysk twardy i wystarczy na jakąkolwiek grę
Tak racja jak chcesz biurowiec (nauka, net i nasze forum) to wystarczy jakiś taniutki za 1500zł średniej klasy bo i na takim można poszaleć na troszkę lepszych grach
chciałem taki wiecie do słabszych gierek nawet, bo ja gram conajwyżej w jakieś strategie albo NFS most wanted, carbon. Do niego zbyt wielkich wymagań nie trzeba. Myślałem o takim do max 2000zł. Widziałem takie, to mają 3gb ramu, dyski 320gb, grafika 512mb, procki 2,0Ghz do 2,2ghz nawet i o taki mi chodzi, że sie położę w łóżeczku i mogę sobie np. popisać i poczytać na forum, pogadać na gg, sprawdzić poczte.
za 1500zł laptopa nowego nie ma co kupować, przede wszystkim w saturnie czy innych takich. Mówią, że laptop ze 4GB ramu, najnowszym procesorem intela, matryca led. Ale już o tym że ma 80GB wolnego miejsca i grafike od intela to już nie wspomną, popatrzcie a kosztuje tylko 1600zł. (to tylko taki przykład) Lepiej dołożyć i kupić coś co ma dobre parametry, moim zdaniem 2000-2200 to minimum. A jeżeli ktoś naprawdę nie ma hajsu, to kupić coś co ma parametry równe, tzn. np. procesor Intel Core 2 duo, to i odpowiednia do niego karta graficzna.
To tak jak z trąbkami. Nowe za 1000zł ładnie to wygląda ale wgl nie gra, a ultimatum to używana Yamaha która jest dobrym sprzętem.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
xXPITBULLXx, Sam procesor i karta graficzna to nic. Dziś w większości przypadków programów liczy się ich zasobożerność, czyli "głód" na ram. O ile do dobrego funkcjonowania w W7 potrzebne są 2gb ramu, to te 4gb są swego rodzaju "inwestycją" na przyszłość. Cena laptopa rośnie w góre maks. 200 zł, a zyskujesz o wiele płynniejsze działanie systemu, nie mówiąc już o programach muzycznych pokroju Nuendo + masa wtyczek lub programów do obróbki video. Ba, nawet nadciągające gry (widzę, że w tym przypadku jest to priorytet) wymagają coraz większej ilości ramu. Także te 4gb w dzisiejszym świecie to raczej standard.
Osobiście skłaniam się już nawet do 6gb, kiedy myślę o nadciągających programach, których będę zapewne używać na studiach (autoCAD, Civil, etc.).
havk, to świetnie napisał. Jeżeli pracujesz na wielu programach naraz + internet + muzyka to 2 GB ramu jeszcze przy Win7 a o Viście to nawet nie wspomnę (bo na viście to paint się ciął przy 2Gb ramu ;P) to stanowczo za mało. 4GB to już raczej standard. Choć na XP w zupełności wystarcza 2GB.
Tak jak to Havk powiedział. RAM w dzisiejszych czasach nie jest aż taką drogą inwestycją, a im go więcej tym lepiej. Jeśli będziesz działało na wielu programach (również tych muzycznych) to niestety kostki są ci potrzebne... Pinacle studio potrzebuje minimum 4gb, żeby załadować wszystkie wtyczki. Protools to samo...
Ja uważam, że jak już coś kupować no to 2gb w ostateczności, ale bardziej bym szukał czegoś z 4gb, albo więcej.
Przyczym wówczas wchodzi w grę tylko system vista (dziadowska), albo nowiutki dopieszczony win7... XP nie wykrywa więcej niż 3,25 gb...
Pozdro
Ja bym chciał zwykłego lapka te 3gb ramu, dysk 320GB i procek jakiś 2,2 Ghz dwurdzeniowy i grafikę jakąś średniawkę, nie chcę wypasów, bo ja nie gram w nowe gierki. Gram conajwyżej w jakiegoś NFS Most Wanted.
Widze, że się znacie troche, a więc mam zapytanie.
Jaki procesor wybrać do laptopa, (wykluczam i3, i5, i7, bo wiem o nich sporo), chce się dowiedzieć czy wybrać AMD czy Intel Pentium w wersji na laptopa czyli z serii Txxxx*
*modele z literką T, np. T4500
Ja preferuje Intele, jakoś nie mam przekonania do AMD. T4500 dosyć przyzwoicie już chodzi ale P6100 jeszcze lepiej Ale ja bym na twoim miejscu jednak starał się o i3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum