Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C
Wysłany: Sob 25 Gru, 2010 20:51 Jakiego kupić laptopa do 2500 złotych ?
Witam
Poszukuje jakiegoś dobrego notebooka tak maksymalnie do 2500 złotych. Zastanawiałem się długo i przejrzałem chyba wszystko na allegro, ale nie mogę się zdecydować i nie wiem który byłby lepszy. Potrzebuje laptopa głównie do przeglądania internetu, muzyki, filmów i czasem jakiś gier. Zależy mi głównie na tym, żeby wielkość matrycy miał ok. 17'', pojemność dysku z 500GB, co najmniej dwurdzeniowy procesor, minimum 3GB ramu i z 1024MB pamięci karty graficznej. Totalnie już nie wiem na jaką markę patrzeć, ale najwięcej dobrego słyszałem chyba o Asusach i zastanawiam się głównie nad nim, bądź jakimś Samsungiem. Zależy mi też oczywiście by mi ''trochę'' posłużył. Proszę Was o radę.
Nie kupuj 17... Niby fajnie bo duży ekran, ale to mało wygodne trzymać taką ''krowę'' np. na kolanach. Na 15 jest podobnie, a wymiarowo mniejszy... A do gier to się kupuje PC-ta
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
schutze, miałem jak dotychczas 3 laptopy, Medion i Sony były a raczej są super, natomiast HP katastrofa.
5 letni Medion działa jeszcze na oryginalnej baterii ok 30min.
HP jest taki głośny ze głowa boli, dodam tylko ze Sony i Medion należały do sprzętu drogiego a HP był najtańszym zakupem.
Szybko siadła bateria, grzeje się mimo wykonywania nieskomplikowanych operacji. Działa na procesorze AMD Sempron.
Moim zdaniem raczej nie HP no chyba ze lepiej skonfigurowany.
Polecam Sony i popieram przedmówcę co do rozmiarów 17" trochę duży... no ale to kwestia gustu
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Kup sobie coś z tymi nowymi prockami, ale albo Intelem i5 albo ze zwykłym Intelem ale Duo.
Ram 3gb-4gb kup, wtedy jest to już na lata. Karta graficzna jakiś Geforce, ale 512MB spokojnie starczy. 15 Cali moim zdaniem to optymalna matryca. Warto aby w takim notebooku było podświetlenie klawiatury, mój kolega takową ma Jak system operacyjny, to tylko Windows 7, fajnie się na nim pracuje. Ma to co dobre z Visty i z XP. Jeżeli chodzi o firme, jest to mało ważne. Trzeba patrzeć na komponenty, z których składa się laptop (karta graficzna, procesor itp.)
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Zgadzam się z poprzednikami, laptop 17" jest zbędny, źle to wygląda.
Co do marki, Asus Asus i jeszcze raz Asus Miałem kontakt z tymi laptopami kilkanaście (albo więcej) razy i mogę w 100% polecić.
Grafika.. hmm.. raczej nVidia GeForce, choć jakaś ATI HD nie będzie zła, ale ja jestem zwolennikiem nVidi. Aha i najlepiej z DDR5. A i najważniejsze nie bierz grafiki Intel'owskiej (bo procek będzie najlepszy z Intel, a często dają do niego kartę graficzną Intela, które są totalnym dnem. Te laptopy są dużo tańsze, nie daj się na to nabrać)
RAM zdecydowanie lepiej dopłacić pare groszy i brać 4GB DDR3
matryca LED
Procek za tą cenę i3 a może trafisz na i5. Sam mam i3 w PC i mogę w 100% polecić !!
WiFi standard N
Chyba o niczym nie zapomniałem mam nadzieję że pomogłem. Jak coś to pytaj śmiało, bo dosyć dobrze obracam się w tym temacie
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Polecałbym ci kupić niezbędnik gazetka z 10 zł tam jest napisana cena za laptopa bardzo dokładne opisy, testy i ceny wypisane poszukasz modelu i z bańki
3GB RAM i 1024MB GDDRx do przeglądania Internetu...? Z takimi parametrami można spokojnie poszaleć w nowsze gry.
Jeśli chodzi Tobie o przeglądanie stron to nie musisz wydawać pieniędzy na najnowszy komputer. Spokojnie wystarczy 2GB RAM i zintegrowana karta graficzna. 17"? Kto co lubi - znam zwolenników większych monitorów i tych którzy 15.x" uważają za optimum. Tutaj decyduje własny gust. Wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy - większy ekran, lepiej ogląda się filmy, z drugiej strony jest ciężki i nieporęczny.
Tak czy owak - każdy producent ma w ofercie laptopy o takich samych parametrach jak inni. Przykładowo: Samsung i Sony wypuszcza laptopa o tym samym procesorze, tej samej ilości pamięci RAM i HDD etc. Jaka jest największa różnica? CENA!
Widzisz, zwolennicy Asusa, albo użytkownicy Acera, którzy innego komputera nie widzą poza swoim powiedzą wybierz to i to. Ale to nie jest reguła.
Najlepiej idź do dużego sklepu z komputerami, podchodź do każdego modelu i "pobaw się" nim trochę. Sprawdź klawiaturę - czy Ci pasuje (co ciekawe dla desktopów klawiatury zwykle mają ten sam rozstaw klawiszy w laptopach - co producent to na swój sposób), jakie są wejścia (najlepiej min. 4 x USB, czytnik kart), jak pracuje się z touchpadem (chociaż może ktoś, jak i ja, jest wielkim zwolennikiem trackpointa, zamiast touchpada) itd.
Konkluzja - patrz na użyteczność i ergonomię ale DLA CIEBIE, bo Ty będziesz korzystał z tego komputera przez parę lat, a parametry w dzisiejszych laptopach są tak dobre, że przeglądanie stron, słuchanie muzyki i parę gier nie wykorzystają ich w pełni.
P.S.
XP teraz nie dostaniesz, chyba że w używanym modelu, a zamiast Visty polecam Win7. Nowy system, mniej "bugów" i nowe aktualizacje. No chyba, że pokusisz się o Linuxa^^...
_________________ Jeśli pomogłem kliknij <b>pomógł</b>.
żeby nie robić off topu, napiszę to tutaj...
Jak myślicie, czy do grania w przeciętne gry typu (nfs most wanted, gta san andreas, Call of Duty 4) wystarczy lapek z 3gb ramu, 320gb dysk, karta grafika 512mb?
Ja w gry gram czasami tylko, przeważnie korzystam z internetu i siedze na gg, czasami jakiś filmik, starczy taki lapek???
starczy tylko nie pójdzie na full detalach
Ale obowiązkowo XP !!
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 03:10
ja kupiłem lapka "17, z zamiarem właśnie zostawienia go na miejscu. i takoż go używam. taki przenośny PeCet. http://www.notebookcheck....0s.17577.0.html i uważam to za dobry zakup. Filmy, internet, nawet nowsze gry nie sprawiają mu problemu. aha - i przy dłuższej pracy jest BARDZO cichy. czasem tylko, jak się włączy wiatrak, to hałasuje. ale jak go zostawić na noc, w celu na przykład odwirusowania, spać można spokojnie.
polecam do rozważenia.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Ja ostatnio miałem podobny problem co do kupna laptopa. Wahałem się między Asusem a Acerem w kwocie trochę wyższej - 3000zł. No i tak, Acer w stosunku do Asusa ( w tej cenie) oferował lepsze parametry sprzętowe. Tylko że? Z parę lat temu Acer wypuścił na rynek trochę złomu no i przez to strasznie głośno się zrobiło - że to słaba firma itd. Podobno w chwili obecnej poprawili się dość znacznie i wiele osób zaś tą markę zachwala. Wyposażeniem sprzętu w stosunku do ceny naprawdę kuszą. Byłem nim zainteresowany jednak po dłuższym namyśleniu wziąłem tego Asusa - z tego względu że się bardzo słabo grzeje i jest cichutki, no i co najważniejsze bardziej zachwalana marka. Podobno są bardziej żywotne. Ale co z tego wyniknie dopiero się okaże
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 15:44
Ja mam ASUSA już któryś łady rok i nie narzekam zwłaszcza że przeżył on delikatne zalanie a z tego co wyciągniesz spod klawiatury można by pół afryki wykarmić. Mój ASUS służy mi bardziej jako przenośny PC... do tego chodzi cały dzień od rana jak wstanę do późnej nocy jak idę spać i nic się z nim nie dzieje. Chodzi cicho, nie nagrzewa się i jest wygodny w obsłudze. Moja siostra w tym roku kupiła sobie ASUSA i również sobie chwali.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Powiem tak. W tym tygodniu sam muszę zakupić nowy sprzęt. Jestem w troche wyższym przedziale, bo mój budżet oscyluje w granicach 3000-3200 zł, aczkolwiek, jesli poszukujesz lapka bez systemu, w X-Komie możesz spotkać świetny model Dell Inspirion 15R Alu. Ma on w większości wykonaną obudowę z aluminium, dosyć fajne parametry (i3-370, Ati HD5650, niestety z obniżonym taktowaniem do 450mhz, 320GB dysk, 4, 3 lub 2 GB RAMu) możesz mieć już za 2499 zł. Ostatnio trochę się nim bawiłem i sam go chyba wezmę, tylko w troche lepszej specyfikacji. wybieram pomiędzy nim a Sony Vaio. Tego można kupić już za 2749 zł.
Zależy do czego sie chce laptopa. Bo jak się chce do gier, to trzeba skonfigurować za jakieś 3,5 tysia. Ja np. czasami sobie zagram w NFS most wanted, a tak głównie siedzę na gg i internecie. Do takiego użytkowania wsytarczy 2gb, 250gb dysk, procek jakiś średni nawet słaby AMD 2ghz i można używać.
Ja obecnie korzystam z lenovoo 3000 n100, już trochę latek ma, i nie narzekam, tak samo moi koledzy, również rzucili się na lenovo i nie maja problemów. Z asusami teraz jest lepiej, dawniej mieli kiepskie lapki, jednak teraz się polepszyło. Z acerami, niby była nagonka, ale... ja uważam za całkiem całkiem. PH niby dziadostwo, bardzo głośno chodzą (jeśli to dla kogoś jest jakiś wyznacznik duży), niby słaba płyta główna bywa w tym komputerkach. Co do Toshiba to były dobre, teraz trochę zeszły na psy, jednak jesli trafisz na dobry model, to fajne. Dell - nie zawodna firma jesli chodzi o serwis, niby najlepiej się spisują jeśli chodzi o serwisowanie swego sprzętu (i też tak wiem z doświadczenia, z hp miałem problem, z lenovo miałem problem, a z dell nie było ociągania). Jednak ostatnio czytałem gdzieś i nawet u dwuch moich kolegów wystąpił problem, iż jest problem z pikselem (wyskakuje biała kreska, której nie da się zlikwidować) niestety nawet serwisant mi powiedział, że ostatnio to częsty problem dell'ów.
Patrz na te parametry, które wyżej podkreślali koledzy. Aczkolwiek do przegladania internetu, siedzenia na GG, i od czasu do czasu zagrania w jakąś grę nie zbyt zaawansowaną, to wystarczą naprawę parametry każdego dostepnego na rynku lapka w cenie gdzieś 2500 zł. Jesli zaś chodzi o seryjne granie, to faktycznie lepiej sobie zrobić tzw. składaka i tam nawkładac dobrego sprzętu, lepiej na tym wyjdziemy i taniej...
I3 i I5 to fajne procki, pracowałem na nich i nie narzekam... Jednak ja postanowiłem ostatnio testować AMD'owe proce i powiem szczerze, że też mnie zaskakują...
Pozdrawiam
Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum