Może temat się powtarza ,za co z góry przepraszam ,ale JAZZ jest cudowny
Chcę się dowiedzieć czy w Polsce jest dużo fanów JAZZu ?
bo w Niemczech jest ich chyba sporo
i piszcie jakich wykonawców JAZZowych lubicie
Ja osobiście lubię chyba wszystkich
CHRISA BOTTI, ARMSTRONGA,DAVIESA,HARREGO JAMESA,GAREGO GUTHMANA
GLENNA MILLERA,SONNY ROLLINS ,BENNY GOODMANA
i jeszcze więcej
Ostry JAZZ gotuje wenie krew
spokojny uspokaja
Piszcie jak na was działa i jakich wykonawców JAZZu lubicie
Instrument/y: Roy Benson TR-202
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1 1/2C; Vincent Bach 7C
Wysłany: 2010-05-13, 16:12
Bob Mintzer, Mezzoforte, Incognito, James Last, Miles Davis, Chris Botti, Esperanza Spalding, Earth Wind And Fire i sporo innych. Tutaj napisałem przekrojowo, od smooth i funk po solówki Miles'a i Coltrane'a.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Chris Botti 4eVeR mam nawet jego płyte na iPodzie, ale polacy ? T. Stańko mam pare utworów także i jego. Jazz jest z tego względu lubiany bo uspokaja...
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: 2010-07-16, 22:53
a' propos jazzu (który to już temat..? ), to polecam wywiad-rzekę ze wspomnianym panem Stańką. wg tego, co mi wiadomo, na "Desperado" rzuciło się tylu czytelników, że zamawiać trzeba. sam jeszcze nie przebrnąłem (ca. 500 stron), ale polecam.
jazz lubię, od klasycznego (z 10. minutowymi solówkami) po free, electro i inne. mam taką refleksję, że ten "starszy" wymagał uwagi, skupienia się, przygotowania, a im bardziej współczesny, tym łatwiejszy w odbiorze.
PS - 10. minutowa soplówka, np na perkusji (jak wszyscy, to wszyscy!) potrafi zdenerwować...
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum