Witam.
Macie może jakieś materiały i cenne wskazówki do nauki jazzu. Gram już na instrumencie parę lat i klasyka mi się już powoli nudzi ,a jazz mnie zawsze interesował ,lecz nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i od czego zacząć.
Być może jest gdzieś już taki temat na forum ,ale nie mogę się niczego doszukać , z góry dziękuję.
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010 13:11
Ucz się gam i skal, poszukaj patentów, jeśli masz kolegów na akademiach muzycznych na takowym kierunku (muzyka rozrywkowa, jazz i improwizacja) porozmawiaj z nimi, poproś aby podrzucili ci jakieś patenty, etiudy jazzowe
a możecie koledzy trębacze powiedzieć jak jest z dostaniem się na studia na jazz? Wrocław czy Katowice? czy te 3 wymagane standardy muszą być bardzo ambitne czy po prostu pokazywać predyspozycje grającego? no i czy dużo jest chętnych i czy poziom jest wysoki. Trzeba już mieć kawał wiedzy o jazzie i improwizacji i dobrze improwizować czy po prostu kleić solówki w całość ?? Jeżeli ktoś ma troche wiedzy lub doświadczenia niech się z nami podzieli
Wysłany: Nie 25 Kwi, 2010 06:35
Kumpel po maturze wystartował od razu do Katowic na piano. Mial juz wtedy spora wiedze o harmonii w jazzie, byl bardzo dobry technicznie, ale kiedy przyjechal na egzamin to zastal ekipe, ktorej srednia wieku wynosila ponad 30 lat. Nie dostal sie, konczy licencjat w Zielonej Górze i na magistra wybiera sie do Katowic. Nie chce cie zniechecac, ale musisz spojrzec na to obiektywnie.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010 21:17
Bartek87 napisał/a:
Kumpel po maturze wystartował od razu do Katowic na piano. Mial juz wtedy spora wiedze o harmonii w jazzie, byl bardzo dobry technicznie, ale kiedy przyjechal na egzamin to zastal ekipe, ktorej srednia wieku wynosila ponad 30 lat.
Tak tam jest i nie dotyczy ty tylko piana ale i reszty instrumentów. Ale na szczęście nie tylko w Katowicach jest jazz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum