Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Keyboard
KileR91 

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 14:38   Keyboard

Hej wszystkim, mam zamiar zacząć grać na keybordzie, ale niemam na ten temat zielonego pojęcia. Może ktoś z was gra??

Jest to trudniejsze od gry na trąbce?? :grin: I jaki na początek sobie kupić?

Czekam na odp..

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 14:41   

powiem tak żenada. Granie na keybordzie jest bardzo proste, nie muisz grac akordów lewą ręka(wystarczy że nacisniesz dzwięk C i gra ci cały akord c-dur), gra się o dużo prosciej niz na trąbce, jak juz cię interesują jakies intsrumenty klawiszowe to polecam, fortepian, organy(niestety mało dostępne), lub akordeon. Jak nauczysz się grac na organch lub na fortepianie, to na keybordzie tez będziesz umiał, a do tego się więcej nauczysz

KileR91 

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 14:43   

a jaki na początek keybord wybrać?

Rastamanek 

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 15:57   

to zaleyz ile masz kasy i czy chcesz keyboard(klawiatura midi) ale do tego bedziesz jescze w sampler zainwestowac, lub syntezator. Ja się za bradzo nie znam na tym sprzęcie, trafiłes chyba na złe forum. poszukaj jakiegos forum o muzyce elktronicznej, a precyzyjniej to o jej tworzeniu, tam ci doradza jaki podel i jakie parametry techniczne wybrac.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 15:59   

Ja się zaczęłam uczyć na Rolndzie Em 15 pl... fajny sprzęcik... starczy Ci na początek i nawet na troszkę dłużej...

KileR91 

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006 16:21   

damalu, a jaka jest jego cena? :smile:

[ Dodano: 2006-12-10, 16:23 ]
oj duuża....... :cry: a coś dla mniej wymagających ?? :roll:

Piotrek Trębacz 
[you]

Instrument/y: japońca
Wysłany: Sro 27 Gru, 2006 20:51   

ja potrafię grać na trąbce..... a dzięki temu i na keyboardzie (łatwa gra bez wysiłku)

MOD PŁOTY !!!

KileR91 

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 18:33   

i ile czasu musiał bym trenować (bez nauczyciela i wytrwale) żeby zacząć grać melogię ?? :mrgreen:

damalu 

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 19:57   

melodię... od razu ... no jeszcze zależy jaką :razz: ale na klawiszach to nie jest nic trudnego ;D

KileR91 

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006 11:27   

Dzięki wam za wsparcie :smile:

Ale palce trzeba trenować?

damalu 

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006 20:11   

Chopin podobno wkładał między palce ołówki, żeby mieć większy rozstaw... ;p
Palce trenują się poprzez grę <prawa ręka- wytrenowana, kwestia trąbki>, a zależy czy grasz z akordami, czy w wersjach fortepianowych. Jeśli z akordami, to w sumie palce Ci się same przez się wyćwiczą. Jeśli wersje fortepianowe (gdzie lewa ręka ma czasami trudniej niż prawa...) to można pomyśleć nad jakimś treningiem... np. pasaże ;)

KileR91 

Wysłany: Pią 29 Gru, 2006 21:36   

Dzięki :mrgreen:

Rastamanek 

Wysłany: Wto 02 Sty, 2007 06:20   

ogólnie grac duzo gam, pasazy na klawiszach jak ktos bardzo chce to się sam nauczy, tu jest juz troche lepiej niz w trąbce. tylko musisz uważac żeby ci sie ręka dobrze ułozyła i żebys nie grał płaskimi palcami, tylko zaokrąglona dłonia. No i oczywscie grac duzo gam, pasazy, etiud, a nie w kółko proste utworki bo tak się nic nie nauczysz

KileR91 

Wysłany: Sro 03 Sty, 2007 16:01   

Dzięki Rastamanek, za wsparcie, postaam się stosować do twoich propozycji :smile:

mkrol 
mkrol

Wysłany: Sob 20 Sty, 2007 22:21   

Tak w ogole to pierwszym instrumentem z jakim miałem stycznosc był keybord tudzież inne klawisze. I nadal mam sentyment do grania na fortepianie itp i bardzo zachęcam do cwiczenia ! Pomaga to mi np na lekcjach kształcenia słuchu, poza tym gra na pianine rozbudza słyszenie harmoniczne. Poza tym warto umiec "obsługiwac" inny instrument, bo taka umiejetnosc napewno sie w zyciu przyda, kto wie.

romek 

Instrument/y: nie posiadam :(
Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 14:00   

Choć temat dość stary , to nurtuje mnie podobne pytanie do tego z pierwszego postu dlatego tutaj piszę .

Mam zamiar rozpocząć naukę gry na kayboardzie i chcę kupić instrument , jednak kompletnie się na tym nie znam , proszę Was więc o radę , który kayboard kupić .Wpadła mi w oko Yamaha PSR-E203 keyboard instrument klawiszowy , tylko nie wiem czy warto , może podsuniecie mi coś innego w tej cenie ?

damalu 

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008 13:18   

W ofercie sklepu ten keyboard jest już wycofany.
Jak pomóc? Porada najważniejsza- czytać specyfikację instrumentu.
Jest kilka punktów, na które warto zwrócić uwagę:
-ilość oktaw (standardowo 5)
-ilość akompaniamentów (wiadomo, nie każdy z tego korzysta, ale początkujący muzyk na pewno doceni "wartości artystyczne" poszerzonego "składu instrumentów ( tu akompaniament elektroniczny)". Szczególnie w standardach takich jak "When the saints go marchin' in" itp. (no dobra, jeśli instrument miałby Ci służyć tylko do , dajmy na to , Chopina, to nie musisz zwracać uwagi na akompaniamenty w zestawie)
-klawiatura DYNAMICZNA!!! (ważne, a często w podstawowych modelach pomijane! ) - jeśli lekko naciśniesz klawisz, dzwięk jest delikatny, cichy, piano. Jeśli mocniej przyciśniesz, wówczas dźwięk będzie mocniejszy, dynamiczny, forte.
-ilość imitacji instrumentów- specyfiką takiego instrumentu jak keyboard jest to, że możesz "udawać na nim" , że grasz na innym instrumencie. Możesz potem zagrać choćby takie utwory jak "Marsz Turecki", które w oryginale pisane są na inny instrument( tu klawesyn) i nie tracą swojego pierwotnego pomysłu instrumentacyjnego.

ODA 
szymon spolski

Instrument/y: J. Michael
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 13:01   

mi najprościej ze wszystkiego gra się na kibordzie
a najtrudniej na trąbce
i też jestem zdania że lepiej jest grać na normalnym akustycznym pianinie
lub chociaż na pianinie elektronicznym

a jeśli brać kibord to z dynamiczną klawiaturą i MIDI reszta się nie liczy

brzmienia innych "instrumentów" na kibordzie są żałosne więc co za różnica że jeden ma 10 000 a drugi 900 000 różnych brzmień albo jakieś dodatkowe pierdoły

a z tego co wiem (bez głębszej analizy) to chyba czołówkę tworzy yamaha roland korg i casio

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 14:23   

wiesz co Casio bym do czołówki nie zaliczył, no, chyba że na końcu, to masz rację. najbardziej profesjonalne to Korg i Roland (mam prostego E-28 i klawiaturę dynamiczna z możliwością wyłączenia ma na dzień dobry), potem Yamaha, a potem całą reszta.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 14:37   

Ja mam Yamahę (keyboard), no tak w 99% moja, ale temat nie o tym. Jest to starszy model, lata bodajże lata 90 no ale miodzio maszynka pomimo wieku, bardzo fajnie i prosto się gra pomimo że nigdy nie uczyłem się gry na instrumencie klawiszowym, ostatnio udało mi się połączyć do kompa ( ciężko było ) no i gra się fajowo min. podkład no i takie prztykanie bez nut i w ogóle, gra na keyboardzie jest po prostu banalna, jeśli grasz na czymś innym :)

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

Odpowiedz do tematu