Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Klucz trąbki
Marcin75 

Instrument/y: taka tam
Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 14:25   Klucz trąbki

Witam
Mam pytanie dotyczące trąbki w kluczu Bb. Skoro na trąbce można zagrać skalę chromatyczną, to po co uczyć się skali jońskiej od dźwieku Bb i potem męczyć się z transponowaniem nut, skoro można grać od C jońską i czytać nuty normalnie? Gram na trąbce od niedawna, a że gram też na gitarze jazz to mam sporo tematów w C. Nauczyłem się na mojej Bb trąbce grać od C i czytać nuty normalnie. Czy jest jakiś w tym poważny błąd, czy nie? Nie mam trąbki w C i nie chcę na razie kupować.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 15:26   

Nie rozumiem problemu :P :D naucz się grać normalnie in B i naucz się in C. Masz tematy in C ale pewnie po jakimś czasie spotkasz też dużo nut na trąbkę in B i wtedy możesz mieć problem. Akurat transpozycja o sekundę wielką nie jest trudna.
Oczywiście możesz tak grać, problem pojawi się tylko kiedy będziesz grał z jakimś innym trębaczem, który nie będzie myślał tak jak ty.

Marcin75 

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 15:43   

Ja nie mam problemu, tylko pytanie, a to różnica dla mnie znacząca :roll: . Akurat nuty i transpozycje nie są problemem, schody zaczynają się przy graniu z innymi muzykami na jam session i improwizacjach w różnych skalach. To że się nauczę kilku tematów w różnych kluczach to żadna sprawa, ale uczyć się skal modalnych we wszystkich tonacjach, a potem jeszcze w drugim kluczy...no to chyba już dla mnie zbyt wiele :] Bo potem jeszcze inne skale poza modalnymi wskakują. Dlatego wolę wiedzieć o co tu chodzi.

Devil_inside 

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 16:10   

Nie musisz się uczyć skal w innej transpozycji(bo trąbka nie gra w innym kluczu tylko w innej transpozycji).
Jak umiesz skale to nie będzie problemu po prostu jesteś w skali o sekundę wyżej niż reszta, tzn, sekcja gra jakąś tam skalę od F a ty grasz ją od G. Na początku może to być problematyczne a potem wejdzie Ci to w krew i nie będzie problemu.
Większość jazzmanów, których znam po prostu transponuje funkcje i skale sekundę wyżej. Jest to chyba najwygodniejsze i najlepsze rozwiązanie skoro wszyscy to stosują. :)

Marcin75 

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 16:50   

Ok..ja po prostu nie czaję po co na trąbkę nuty są inne. Czy to ułatwienie, czy utrudnienie.

Devil_inside 

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 19:18   

Bardziej to aspekt historyczny wynikający z rozwoju trąbki, ma to także znaczenie w brzmieniu, trąbka B inaczej brzmi od trąbki C.

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 21:10   

Podobno na zachodzie graja na in C. Podobno łatwiej wydobyć dźwięk i ogólnie mniej kłopotu z nutami....

Devil_inside 

Wysłany: Sro 22 Lip, 2009 21:29   

Nie do końca. Są pewne ośrodki, które propagują granie na C trąbkach, głównie we Francji i w pewnej części USA. Ale są też takie, które grają na B.
Na C wcale nie gra się łatwiej, wręcz przeciwnie. Czy mniej kłopotu? Też bym nie powiedział, jeśli nuty są in C to rzeczywiście jest łatwiej, bo nie trzeba transponować, ale jeśli będziesz miał trąbkę C i nuty in B to trzeba transponować sekundę niżej.
Zatem, najlepiej mieć obie trąbki, C i B i w zależności od potrzeby je używać, ale jeśli ma się fundusze tylko na jedną to lepiej moim zdaniem kupić tylko B.

Semafor 
Semafor

Instrument/y: Getzen Eterna
Ustnik/i: VB 1 1/2C

Wysłany: Czw 23 Lip, 2009 18:26   

Strój trąbki (po angielsku "Key"), a także wielu innych instrumentów dętych, odmienny od C, to dla wielu osób zagadkowe, wręcz irracjonalne zjawisko.
Zazwyczaj tłumaczy się je bardzo ogólnie takimi powodami jak "zaszłości historyczne" oraz "jakość brzmienia".
Niestety, trudno trafić na rozwinięcie tego tematu.
Myślę, że warto byłoby skorzystać z okazji i wyjaśnić tę sprawę na forum nieco dokładniej.
Uwolniłoby to niemałe rzesze młodych dęciaków od wątpliwości, a bardzo często także irytacji wywołanej przez tę tajemniczą i nierzadko kłopotliwą tradycję.

Marcin75 

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009 12:26   

Czyli miałem rację,że klucz KEY i transpozycja to zamienne terminy. Transpozycja to czynność, a klucz to stan rzeczy. Ale chodzi o to samo.

Semafor 
Semafor

Instrument/y: Getzen Eterna
Ustnik/i: VB 1 1/2C

Wysłany: Pią 24 Lip, 2009 14:13   

Marcin75 napisał/a:
Czyli miałem rację,że klucz KEY i transpozycja to zamienne terminy. Transpozycja to czynność, a klucz to stan rzeczy. Ale chodzi o to samo.

Terminologia anglosaska często koliduje z tą, która jest przyjęta w Polsce (czyli włosko-niemiecką).
W tym przypadku mówimy "strój". Nie używamy dosłownego tłumaczenia słowa "key", ponieważ termin "klucz" oznacza u nas znak stojący na początku pięciolinii. To jest właśnie jeden z przykładów kolizji rozmaitych terminologii.
Na temat stroju instr. dętych postaram się wkrótce coś napisać.
Może jednak chciałby się wcześniej wypowiedzieć ktoś z tutejszej starszyzny?

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009 10:56   

Marcin75, jeżeli chodzi o tematy i funkcje in C, to naucz sie wszystkie skale w każdej tonacj, to tylko na początku wydaje się trudne, ale z graniem będzie szło coraz lepiej. A jeżeli chodzi o tematy na jamach, to przecież wszystkie realbooki in C sa też in Bb i po problemie:)

Marcin75 

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009 13:33   

no tak ale jak koleś zapodaje 2-5-1 np na drugim stopniu to muszę wszystko na szybko w głowie przerabiać...a to zajmie mi troszkę czasu, ale dzięki pewnie zrobię jak mówisz.

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009 18:35   

Jeżeli chodzi o 2-5-1, to zasada taka sama, tą kadencje musisz umiec spiewajaco, wtedy pół standardów masz z głowy :)

Odpowiedz do tematu