Wysłany: Wto 27 Paź, 2009 17:31 kolejny początkujący z pytaniami
Witam wszystkich
takie pytania pewnie się pojawiają często, ale co tam, zaryzykuję i spiszę swoje wątpliwości.
Przymierzam się do nauki gry na trąbce. Wstępnie zamierzam brać trochę lekcji u nauczyciela, przynajmniej na początek i zdobyć tani instrument. Moim celem jest w miarę swobodne granie ze słuchu "zagraj pan tę melodię z .." i w miarę poprawne zgrywanie się z kumplami od "muzyki intuicyjnej";). Mam 34 lata, więc nieco późno na naukę?
Doświadczenie: gram na gitarze (nuty - słabo), na tin whistle (nuty - tak) itd, próbowałem wielu instrumentów, od pianina przez skrzypce po tablę Z tego wszystkiego najlepiej gram, poza gitarą, na dudach szkockich, ale ten instrument, mimo niezwykłej mocy, jest muzycznie dość ograniczony, w wielu aspektach jest genialny, ale brakuje swobody... Podstawy muzyczne jakieś tam mam, na dmuchnięcie siły też chyba wystarczy
Konkretne pytania:
Lepiej kupić tanią nową trąbkę czy szukać używanej, ale lepszego producenta? budżet ograniczam do jakiś 500 zł
Mam uszkodzone górne jedynki, tzn. zrekonstruowane po młodzieńczych wybrykach. Granie na trąbce może je dalej uszkodzić? Podobno np. drumla potrafi zepsuć uzębienie
I jeszcze granie z tłumikiem: da się sensownie ćwiczyć w domu z tłumikiem, nie katując wszystkich domowników? Na dudach jest oddzielny zestaw, wyciszony do ćwiczenia
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wto 27 Paź, 2009 17:55
Witamy Serdecznie! Na naukę nigdy nie jest za pozno! oczywiscie moze to przyjsc nieco trudniej, acz z drugiej strony bedzie latwiej dotrzec do psychicznego podejscia do gry, co wiele ułatwia! co do Twoich pytan
1) Czy nową czy używaną.. W takiej cenie powiem ze nie widze zadnej róznicy. czy kupic za 300 zł czy 200. Za taką cene na prawdę trudno znaleśc jakiś instrumentPotrzebujesz trąbkę i ustnik, a moze na początek SAM ustnik? grałeś juz kiedyś na trąbce? Najlepiej byłoby na początek pożyczyć jakiś instrument, nawet starszy.
bo z nowych instrumentów to najtaniej znalazlem
i nie wiem w ogole co to jest, ani jak gra. pewnie ustnik za płytki ( 7c ) i brzmienie ze lepiej nie mowic.
Wiec moze masz kogoś kto mogłby pożczyć jakiś stary instrument z orkiestry. a te pieniadze lepiej zostawić poki co. A jezeli juz stwierdzisz ( tak chce i moge grać - patrz pkt 2 ) to wtedy kupisz jakis instrument.
2) Co do zgryzu. Nie powinno to przeszkadzać, znowu trąbka jest tylko " przyłożona " do ust, i nie ma tam jakiegoś bardzo dużego nacisku. problem moze być z nauką wydobycia dzwięku jezeli zgryz jest krzywy, ale dla chcącego nic trudnego Chociaż niektórzy po prostu nie potrafią sie tego nauczyć ( dlatego pytam czy grałeś keidykolwiek )
Gra z tłumikiem.. tak zeby cwiczyć w domu ( mowisz o silent brasie? ) czy jakimś normalnym. Owszem są tłumiki ale NIE polecam ich zdecydoawnie na początek, ze względu na inne cisnienie w instrumencie ( zwłaszcza silent brass ) co powoduje zaciskanie i brak luzu w prowadzeniu powietrza w instrumencie.
to tak tyle po krótce jezeli trzeba by cos pomoc to zapraszam na skype, albo gg. pozdrawiam
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sro 28 Paź, 2009 16:07
no co Ty, Michał, NeverPlaya polecasz? ustniki standardowo 7C, chyba że się kupuje instrument profesjonalny.
ja bym zaczął od ust, w ogóle. spróbuj sobie, strpos, "popierdzieć" na samych ustach, tak żeby wyszedł dźwięk, pobawić się samymi ustami. potem ustnik, polecam udać się do sklepu i popróbować różne rozmiary (ustnik, jak bielizna, ma pasować do Ciebie). co do instrumentu lepiej używkę, czasami można trafić cuda, ale lepsza GRAJĄCA używka niż ładnie wyglądająca nówka, którą możesz powiesić na ścianie.
może ten Holton? z nówek to co najmniej ten Roy Benson, grałem, dobre są.
zresztą, jak znajdziesz nauczyciela, zakupy rób z nim.
w pozostałych kwestiach zgadzam sie z poprzednikiem.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum