Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 17:38 Kolor trąbki
Witam, pamiętam jak dawniej ciężko było o srebrną trąbkę, zaś teraz jest chyba więcej srebrnych niż złotych.
A Ty jaką masz?
Mógłby ktoś opowiedzieć o różnicach między srebrną a złotą trąbką?
_________________ Trąbka to magia większa od tego, co my tu robimy..
Krótko mówiąc mianowicie taka, że złota ma ciemniejszą barwę a srebrna jaśniejszą. Ja osobiście mam złotą. Pozdrawiam
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 18:50
Ja mam złotego Holtona i srebrnego Getzena i powiem wam szczerze, że lepiej mi się gra na takich lakierowanych trąbeczkach. Na posrebrzanych czuje, że trąbka jest taka delikatniejsza, a ja wolę osobiście ostre trąbeczki.
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 19:22
A gdzie opcja bez lakieru? Bo inne to rozumiem, że chodzi o inne kolory, czy tak? Ja mam złotą lakierowaną i patynowanego (można powiedzieć w przybliżeniu, że matowego) fluga czyli właśnie bez lakieru.
tobi3776, jeżeli wolisz ostrzej brzmiące trąbki to właśnie powinieneś mieć srebrną, a nie złotą. Chyba, że miałeś na myśli donośniejszą i pełniejszą w barwie to wtedy złota jak najbardziej. Może się wydawać, że srebrna ma delikatniejszą barwę, ale chyba głównie w dynamice piano. Gdy zagra się na nich głośniej to zaczynają się wydzierać i produkować większe pasmo tzw. "góry" w brzmieniu przez co robią się bardziej przenikliwe, krzykliwe - po prostu ostrzejsze. Ja tak to odbieram.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 19:26
No miałem na myśli właśnie to co ukazałeś, że zależy mi na donośnym dźwięku, bo tej srebrnej trąbki jakoś nie czuje. Jak gram na lakierowanym holtonie, to się czuję jak w niebie. Jak wtłoczę sporo powietrza, to dźwięk jest taki brzmiący, taki ciepły.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 23:08
Jareks_NS, racja. może być matowa złota i matowa srebrna (czy bardziej biała)
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: B -Schagerl Penelope Gold C- Stomvi Titanium Pomógł: 10 razy Posty: 104 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 00:27
tobi3776 napisał/a:
Ja mam złotego Holtona i srebrnego Getzena i powiem wam szczerze, że lepiej mi się gra na takich lakierowanych trąbeczkach. Na posrebrzanych czuje, że trąbka jest taka delikatniejsza, a ja wolę osobiście ostre trąbeczki.
??
Ile ten złoty holton kosztuje?! Bo chyba nawet takiego nie ma w cenniku -> http://www.jarmulamusic.com.pl/trabka/holton.htm
Pomyście co piszecie, bo wprowadzacie w błąd. Najpierw proponuje zmienić ankiete.
1) Złocona
2) Srebrzona
3) Lakierowana
4) Matowa
A potem piszczcie co o nich uważacie.
W roli wyjasnienia! Nie używajmy słowa ZŁOTA na instrument pociągniety lakierem. Bo złota to złota ( pozłocona ) a lakierowana to lakierowana. Typu Yamaja 4 Gold. To nie ma nic z złotem wpólnego. Wiec wypisywanie ze "srebrna lepsza niz złota" to głupota.. ten kto ma złoty instrument ( nie polakierowany, tylko ZŁOCONY - to wie )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum