Witam.
Pod koniec stycznia mam grac konkurs w którym miałbym zagrać dwie kolędy i w mojej grupie wiekowej będzie gdzieś jeszcze może z 15 osób i są to same osoby które nigdy nie chodziły do żadnych szkół muzycznych tylko amatorzy takie jest wymaganie. Szczerze mówiąc chciałbym zając jakieś fajne miejsce bo nie ukrywam że są fajne nagrody. I pytanie do was co byście mi doradzili żeby zagrać????? Mogą być zagraniczne kolędy
Pomógł: 15 razy Wiek: 17 Posty: 382 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 17:57
Ja z zagranicznych bym ci proponował Jingle Bell Rock. Nie jest to typowa kolęda, ale fajnie brzmi na trąbce, a w jakimś bigbandzie świetnie
PS. Jakie nagrody są??
MatCaj, na wszelkich konkursach jest taka zasada: nie jest ważne co zagrasz ale w jakim stylu to uczynisz. Możesz zagrać standardowe polskie kolędy - fakt proste, ale musisz je wykonać tak aby zaskoczyć i zadziwić słuchaczy.
"Jezus malusieńki" jest piękną kolędą, w której pokażesz muzykalność, dźwięk, frazowanie, dynamikę - musiałbyś ją tak wykonać aby wywołać wzruszenie u słuchacza, który na pewno będzie sobie nucił ten piękny tekst.
Inną piękną kolędą jest "Przystąpmy do szopy" utrzymana w radosnym charakterze, w rytmie trójdzielnym co możesz wykorzystać grając tę kolędę w charakterze POLONEZA. Pokażesz artykulację, dźwięk, charakter poloneza itd. To bym Tobie proponował. Dwie odrębne stylowo kolędy.
P.S. I nie trzeba grać jakiś amerykańskich Jingle Bells bo pewnie wielu pójdzie na łatwiznę i właśnie to zagra. Bądź wyjątkowy - zagraj nasze polskie kolędy.
Dla ciekawostki napiszę coś takiego. Mam na celu uświadomienie jednej rzeczy, że niekoniecznie to co trudne jest lepsze i zdobywa się za to więcej punktów na konkursach.
Jaki utwór Waszym zdaniem jest najtrudniejszy do wykonania ?? Ktoś kiedyś zadał takowe pytanie ... Odpowiedź na nie brzmiała następująco: Były sobie kurki trzy , a dlaczego ??
Otóż dlatego, że ta melodia jest tak znana, że cała trudność polega na tym aby wykonać ją w taki sposób aby zaciekawić swoim graniem słuchacza
Dlatego polecam przepiękne polskie kolędy abyś włożył w to mnóstwo serca i zaciekawił słuchających, a w tym szanowne jury
Powodzenia
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1395 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 20:16
MatCaj, polecałbym Ci Mizerną Cichą - świetna kolęda, zagrana odpowiednią artykulacją i miękkim dźwiękiem brzmi po prostu świetnie. Kolejną propozycją może być np. Cicha Noc. Świetnie podoba mi się stwierdzenie Damiana: "nie jest ważne co zagrasz ale w jakim stylu to uczynisz."
W odniesieniu do tego zdania porponowałbym Ci poszukać sobie wykonania Cichej Nocy (Silent Night) Bottiego.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum