Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Którą firmę polecacie?
tomko 

Instrument/y: Yamaha YTR2335
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 17:08   

a co sądzicie o firmie dixieland? Na allegro wcale nie są najtańsze więc może są coś warte?

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 18:35   

No nie wiem. Z tego co zauważyłem to one są tylko na allegro. Z moich znajomych prawie nikt o tej firmie nie słyszał, nikt tych trąbek nie widział poza zdjęciami a tym bardziej nikt na nich nie grał. Mimo tego byłbym ostrożny w podejściu do tych trąbek.

Skoti 

Instrument/y: KANSTUL ZKT1537, Stomvi Elite Piccolo
Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 23:20   

ja bym się tego nie tykał....
nikt na tym nie grał z poważnych ludzi

wexar 

Instrument/y: RDK Kanstul:)
Wysłany: Czw 20 Gru, 2007 11:23   

Pomimo ciekawego wyglądu lepiej nie zaczynac przygody z ever play, stag czy roy benson chociaz ta trzecia najlepiej wypada mimo to nie warto wydawac tych 600-700 na taie wynalazki. dla pocztkujacych najlepszym roziązaniem bedzie Amatii moze troske ale nieznacznie droższa, jest sprawdzona...
A najlepszymi wg. mojego doświadczenia to stomvi combi i kanstul polecałbym również bacha fajnie pracują w nich tłoki.
POZDRAWIAM

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sro 26 Gru, 2007 12:56   

swego czasu też tego szukałem ale niestety nic nie znalazlem. a angielska wersja strony selmera milczy :/

Drozdzi 
Halo Halo...

Instrument/y: Prelude of Bach TR700
Ustnik/i: Bach 3C

Wysłany: Sro 26 Gru, 2007 21:23   

Z tego co wiem to jeżeli przedzwoni sie do przedstawiciela firmy to da sie sprawdzić rocznik po podaniu numeru fabrycznego. A numerów trzeba poszukać w internecie. Innego wyjścia nie ma.

wojtex77 

Instrument/y: YTR-6335 YTR-8445 G
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 20:08   

I miejsce to YAMAHA
II miejsce to SCHAGERL
III miejsce to B&S
reszta nieistotna..............

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 20:40   

nigdy się z tym nie zgodze :P yamaha jak dla mnie jest co najwyzej srednią firmą :P stomvi, kanstul, conn, getzen, king - instrumenty te przewyzszają i jakością wykonania i dzwiękiem poczciwą yamahe. Oczywiscie, nie jest to zła trąbka, ale na pewno nie najlepsza ;) Gram na yamaszce, fajny sprzęcik, ale to tez w pewnym stopniu loteria - ja mam udany model, kumpel ma juz srednio. Trzeci kolega ma bardzo lekko smigające tłoczki - u mnie są taki "mięsiste" i sztywne. zalezy jak kto trafi ;)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Nie 24 Lut, 2008 20:54   

Conn, King, Getzen, Selmer, Bach...Z europejskich...Schagerl. Te firmy można wypowiedzieć jednym tchem i człowiek wie że to pożądne trąbki. Ale tak do konca z havk'iem, sie nie zgadzam. Yamaha też robi pożądne trąbki. Mój kolega swego czasu dorobił się Yamahy Xeno i każdy kto na niej grał mówił, że to wspaniały sprzęt. I muszę sie z nimi zgodzić bo gra sie na niej świetnie. Nie wiem jak się prezentuje seria 6*** ale to co Yamaha pokazała serią Xeno to pokazówka dorónująca czołówce.

havk 

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 14:29   

Tyle ze Xeno to wierna kopia Schilke X4 z tego co pamiętam :P Nie moge powiedziec, bo Xeno jest bardzo dobrą trąbką ;) poza tym yamaha w swoich nowych seriach popsuła swoje instrumenty. Starsza seria była o wiele udana( ta z oznaczeniem **20).

wojtex77 

Instrument/y: YTR-6335 YTR-8445 G
Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 17:21   

Jeśli chodzi o Yamahe to polegam na profesjonalistach grających w orkestrach symfonicznych. W polsce na tych trąbach grają muzycy z Filharmonii Narodowej m.in. Krzysztof Bednarczyk Mariusz Niepiekło zamówili trąby z oznaczeniami 9335 z najnowszej wersji chicago. Również w NOSPR ze grają na yamaha. W stanach na tych trąbach gra m.in. Michael Ewald, który przyjeżdża w tym roku do kalisza na konkurs. Również sama nazwa serii CHICAGO nie wzięła się z nikąd. Najlepsza sekcja dęta orkiestry symf. w CHICAGO gra na tych trąbach, więc skoro zaufali tym trąbom najlepsi to warto chyba to wziąć pod uwage. Ja podaje fakty a nie opinie, które są owszem ważne ale trzymajmy sie faktów.
Co do SCHAGERL to grają na nich filharmonicy wiedeńscy i również trębacze Filharmonii narodowej, którzy kupili niemiecke trąbki tej firmy.
POZDRAWIAM

havk 

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 20:22   

Jesli chodzi o wersje chicago czy NY - są one sygnowane przeez trębaczy grających w tych orkiestrach i chyba mieli nawet wkład przy projektowaniu tych trąb ;)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 20:37   

No tak jest napisane na stronie Yamahy. No cóż ja tam na 9*** nie grałem (podobnie jak na schilke X4). Za to miałem przyjemność pośmigać na Xeno. Wątpię jakoś w fakt że Yamaha poszła na łatwiznę i walnęła sobie kopię trąbki innej firmy. Nie ta klasa producenta.

havk 

Wysłany: Pon 25 Lut, 2008 20:44   

Tak jest ;) oczywiście, nie był to plagiat, ale jest to kopia instrumentu - wierna kopia. Oczywiście yamaha przystosowała ją do swoich standartów ale specyfikacje są te same ;) moze się pomyliłem co do modeli trąbki schilke, ale wiem ze jest to kopia jednej z trąbek tejze firmy ;)

Jelon 
Classic trumpet

Instrument/y: Schagerl 1000s
Ustnik/i: Schagerl 3c

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 22:16   

Mi się fajnie pocina na bachu i jest on dUUUżo lepszy niż stagg i inne tego typu trąbki

Robertmiszcz 

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 10:52   

Wg mnie najlepsze są Yamahy w swojej kategorii cenowej

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 11:02   

Niekoniecznie...kiedyś może tak ale dzisiaj urosła w siłę konkurencja. YTR-1335 nie jest i raczej nigdy nie był faworytem jeśli chodzi o modele standardowe. YTR-4335 i YTR-5335 na chwilę obecną mają silną konkurencje w postaci choćby Schagerla.

Trochę inaczej jest jeśli chodzi o trąbki używane...Tu Yamahy dzięki swej wytrzymałości i jakości wykonania cieszą się silna pozycją na rynku.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 14:43   

przepraszam ze zapytam, ale ci co zachwalaja pod niebiosy yamahy grali kiedys na czyms innym albo czy znaja jeszcze inne marki trabek
nie twierdze ze zle rurki bo bym sporo przesadzil, ale zeby az tak wychwalac hmmmmm....

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 21:46   

mischka, ja grałem. tak jak napisał Immortal, najlepiej te japońskie rurki sprawują się na rynku wtórnym. stare są naprawdę dobre. koniec OT.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2008 12:28   

ze na rynku wtornym to wiem, bo akurat sie nieco tym zajmuje, nigdy nie mowilem ze to zle instrumenty bo jak juz we wczesniejszych postach wspominalem sporo bym przesadzil, a ze krecimy sie ciagle w kolko chcialbym wprowadzic male sprostowanie zebysmy mogli w miare mozliwosci dojsc do rychlego porozumienia...

przecietny uzytkownik yamahy to uczen szkoly 1 lub 2 stopnia grajacy w orkiestrze osp lub innych tym podobnych orkiestrach, relacja ceny do jakosci jakby nie bylo jest dobra wiec jest ciagle chetnie kupowanym instrumentem zarowno nowyam jak i uzywanym (mowa teraz o medelach od 1***, do 4***) istotnie lepiej kupic yamahe 1*** niz wynalazek z allegro... ale i tutaj Michael goni konkurencje

yamaha 4*** to juz klasa trabek z nieco wyzszej polki, ale co zauwazamy na rynku, coraz czesciej sa kupowane trabki B&S, Schagerl, Getzen i inne amerykanskie rurki

patrzac coraz wyzej zauwazymy ze popyt na yamahy jest coraz nizszy, ludzie grajacy zawodowo wola marki typu Bach, Conn, lub bardziej egzotyczne egzemplarze, oczywiscie znajdzie sie kilka osob grajacych na japoczykach, ale popyt jest raczej skierowany w kierunku amerykanskich producentow

moge sie zgodzic ze stwierdzeniem ze w najnizszej klasie trabek yamaha jest jedna z przodujacych, w nieco wyzszej jest poprostu dobra i jezeli ktos bedzie mnie chcial przekonac, ze jednak yamaha jest najlepsza to bedzie musial uzyc mocnych argumentow... w orkiestrze w ktorej gram jest kilka egzemplarzy yamahy 4335 i zadny z nich nie moze sie rownac mojej BSce a to ta sama klasa cenowa, nawet grajacy na tychze instrumentach stwierdzili ze B&S Challenger I jest lepszy

wiec w ramach podsumowania chce powiedziec ze yamaha istotnie dobry sprzet ale ze najlepszy to juz delikatna przesada, najlepszym sprzetem byl jak konkurowal tylko z amati i polmuzem ale swiat idzie ciagle do przodu, konkurencja nie spi, a ja sie wam dam przegadac tylko prosze o konkrety...

Odpowiedz do tematu