Witam. Moja orkiestra ma zamiar kupić nową trąbe. Jedna to yamaha 4335, a druga amati atr 831, obydwie posrebrzane. Różnica w cenie to prawie 1000zł ale niemam pojęcia co lepsze pewna wypróbowana yamaha polecana przez wielu czy najwyższy model amati o którym niemam zielonego pojęcia . Jakie jest wasze zdanie? :wink:
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 19:43
nie wiem która lepsza ale ja bym wybrał yamahe grałem-wiem że jest bardzo dobra i warta swojej ceny na amati nie grałem-ta firma robi dobre instrumenty ale hmm.. wsród zawodowych muzyków nie spotyka sie ludzi grających na trąbkach tej firmy. PS. a że tak zapytam: która z nich jest droższa?
Ta amati kosztuje około 25000 czeskich koron to w przeliczeniu jakies 3,5 tys. jeśli się nie myle . Za tą kase można by kupic pewnie jakas fajniejsza trąbke ale są jakieś układy pomiędzy orkiestrą a tym sklepem i niezabardzo mozna wybrac cos innego :neutral:
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Pon 10 Mar, 2008 21:22
Za tą kasę to można kupić pożadnego Schagerla... A do do tych dwóch trąbek... Nie wiem trzeba wypróbować. Yamahę można polecić w Ciemno...ale ta Amati? Ja bym ją przetestował i zobaczył na której się lepiej gra.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Wto 11 Mar, 2008 14:22
Czy ja wiem czy tak polecic w ciemno? Jakos mnie to nie przekonuje. No trąbka fajna, nawet się trzyma, ale mnie np. tak do konca nie odpowiada Chciałbym pograc na tej amati, ale nie wiem cyz bym ją kupił
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :wink: Testowalismy obydwie trąby w orkiestrze i wszyscy stwierdzili ze ta amatka jest lepsza od yamahy (było 4 trębaczy) niewiem może ta amati jest poprostu dobra albo akurat ta yahama 4 to był jakiś słabszy egzemplarz ale wszyscy opowiedzieli sie za amati to ją wzielismy :grin:
Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C
Wysłany: Wto 18 Mar, 2008 06:59
Jak mówiłem, yamahy są niby lepsze ale nie zawsze dużo osób tak mówi, ale jest wiele innych dobrych instrumentów. W większości cechy instrumentu i wykonanie zależą od ceny :wink:
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Wto 18 Mar, 2008 20:36
moim zdaniem 213 jest porownywalna do 2 yamaszki. Bardzo udana trąba do orkiestry i na chałturki ma dosyc ładny dzwiek, intonacja dobra, ogólnie trąbka dobra jak na 1400 zł
Oki nie ma problemu Pytam bo w Polsce nawet nie można amati obejrzeć w sklepach internetowych. Wszystkie jakie są to niskie modele. A te wyższe modele wg mnie są godne zainteresowania.
_________________ Przyjaciel nigdy nie powinien zbyt wysoko oceniać naszych zalet a wróg powinien przeceniać nasze wady.
Instrument/y: Schagerl SUPERIOR
Wysłany: Wto 01 Kwi, 2008 21:28
Od niedawna mam Schagerla Superior-a i jest naprawdę super. Miałem okazję grać na Yamhce 4 i nawet nie ma co porównywać. Co do Amati to niewiele mogę powiedzieć.
Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp
Wysłany: Nie 06 Lip, 2008 22:06
Zdecydowanie yamaha co się spotykam ze znajomymi i rozmawiamy na temat trąbek to amati moim zdaniem oraz ich to nieporozumienie yamaha zdecydowanie rządzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum