Jak w temacie chciałbym się o tym dowiedzieć kilka rzeczy ,dodatkowo poznać najlepszą szkołę tego typu ,oraz poznać metody & sposoby łatwiejszego przejścia na przedęciu bądź bez niego.I numerki polecanych ćwiczeń z szkoły na trąbkę
Przy wyższych dźwiękach język powinien iść w górę żeby wytworzyć większe podciśnienie powietrza. Przynajmniej tego dowiedziałem się na ostatnich warsztatach, bo wcześniej moi nauczyciele nigdy mi o tym nie wspomnieli. Ja osobiście jeszcze tego nie ogarniam
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 12:28
Polek - nie PODCIŚNIENIE a po prostu CIŚNIENIE. Podciśnienie to przecież "ujemne" ciśnienie (mniejsze od ciśnienia otoczenia) i jeśli je wytworzysz w ustach, będziesz ciągnął powietrze przez trąbkę.
Tu przydaje się troszeczkę znajomości fizyki - jeśli gaz (powietrze) jest zgromadzony w pewnym obszarze (jama gębowa) i objętość tego obszaru się zmniejszy (podniesiesz język) to gaz (powietrze) zostanie sprężone - zwiększy swoje ciśnienie. Na tej zasadzie działa np. pompka rowerowa, w której tłok zmniejsza objętość komory w rezultacie czego ciśnienie się zwiększa do wartości większej od ciśnienia w kole rowerowym, a więc jest w stanie napompować koło.
Przepraszam za przydługi "wykład" ale zrozumienie jak powstaje ciśnienie w "gębie" ma fundamentalne znaczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum