Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Linux
fantastycznie 
fantastico

Instrument/y: Stomvi Debut
Ustnik/i: Marcinkiewicz Model 10

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 25 Sty, 2011 19:53   Linux

Witam ponownie ^^

Mam pytanie, mianowicie: czy ktoś instalował, bądź zna się na linuxie Alinux 14.0 ? Ściągnąłem plik .iso, mam alco120%, wszystko łądnie, pięknie. Zgrałem sobie na płytkę, odpalam w płytką DVD-RW w napędzie dvd ofc, i nic się nie dzieje. Tak samo jest z pendrivem, plytka i pendrivem na raz. Zainstalowanego mam win 7.

proszę o pomoc xd
z góry dziękuję, fantastico :) )

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 09:15   

A co windows jest zły wg cb?

W biosie jak masz nowszy trzeba kliknąć odpowiednią opcję żeby ją uruchomić

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 12:49   

http://www.dobreprogramy....acja,11279.html może to Ci pomoże.
Do tego podstawowe pytanie - czy np. podczas próby instalacji z płyty, uruchamiałeś bootowanie z napędu podczas uruchamiania komputera?

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 13:35   

Linux to nie taka banalna sprawa jak wam się wydaje ...

havk 

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 13:53   

malladyn, nie powtarzaj stereotypów. Niektóre dystrybucje są naprawde przyjazne użytkownikowi. Mandriva, Xandros czy nawet Fedora to naprawde banalnie łatwe do ogarnięcia dystrybucje, tym bardziej, że w sieci można spotkać ogromną liczbę for, grup dyskusyjnych, gdzie znajdziemy odpowiedzi na nasze pytania i problemy. Systemy oparte na Unixie nie są wcale akie straszne ;)

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 14:16   

Zastanawia mnie jedno poco wy korzystacie z Linuxów. Są do bani.

havk 

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 14:18   

Chociażby po to, aby "spróbawać" czegoś innego niż Windows. :P

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 14:28   

xXPITBULLXx, to samo można powiedzieć o Windowsie a w szczególności o Viście.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 14:36   

Vista tak wielki niewypał ale 7 wali na głowę.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 15:05   

xXPITBULLXx, Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Sugerujesz że Vista ma być niejako lepsza od Windows 7?

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 15:36   

Chodzi mu chyba o to, że Windows 7 jest sporo lepszy od Visty.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 18:09   

chyba chodzi mu o to żeby pisać dużo i niezrozumiale...

Wyegzekwowany 
początkujący ^^

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: Yamaha 11C4, Arnolds&Sons 7C, B&S 7C

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 21:11   

a ja od 4 lat używam Linuxa i nie narzekam ;)

fantastycznie 
fantastico

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 22:06   

problem w tym, że ja na linuxach nie znam się absolutnie. i chcę to zmienić. znalazłem Alinux'a który ma przypominać trochę windowsa xp [a bynajmniej z wyglądu] [1] może to pomoże dalej. że tak powiem, odpala się go z płyty (zapomniałem fachowej nazwy). a jeśli trzeba cokolwiek zmienić w biosie, no to zmienię :> tylko napiszcie mi dokladnie co ^^

co do tematu 'windows czy linux'
jak dla mnie, windows jest wystarczający, ale po prostu chciałem obczaić jak pracuje się na linuxie ^^ choćby i dlatego, że rzekomo jest mniej podatny na wirusy xDD

[1] Alinux

havk 

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 23:13   

Jest to dystrybucja z serii Live CD :P Podobnie jak Knoppix.
Nie wiem jaką masz wersje biosu, ale podczas włączania się komputera powinieneś mieć informację, jakim przyciskiem uruchomić tzw "boot menu". Przytrzymując dany przycisk wybierasz, z jakiego źródla ma iśc bootowanie. Wybierając np. napęd, będzie bootowana płyta z Linuxem ;) To tak w skrócie.

fantastycznie 
fantastico

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 23:34   

też nie działa ;x ani z pendrive'a ani z płytki ;x
Ostatnio zmieniony przez fantastycznie Sro 26 Sty, 2011 23:45, w całości zmieniany 1 raz  

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011 23:42   

xXPITBULLXx napisał/a:
Zastanawia mnie jedno poco wy korzystacie z Linuxów. Są do bani.

Jeżeli ktoś nie chce korzystać z piratów, a nie ma kasy na oryginalną licencję MS Windows to Linuks będzie najlepszą alternatywą bo to w pełni darmowe oprogramowanie. Po drugie, jak fantastycznie napisał na linuksa nikt nie robi wirusów i trzeba mieć "szczęście" żeby trafić w sieci na wirusa dla linuksa. Po trzecie moim zdaniem, to jest kwestia przyzwyczajenia aby przejść z Windowsa na Linuksa, jednemu spasuje drugiemu nie, kwestia gustu. No i największa wada linuksa to to że nie przyjmuje większości gier i programów, choć idzie to obejść. Także mnie drażnią rozszerzenia. np. dla windowsa mamy Microsoft Office, który nie przyjmuje plików z linuksowskiego OpenOffice.

Mówiąc krótko Linuks to największy wróg Microsofta. Robi on oprogramowanie naprawdę dobrej jakości i niczym nie odbiega od Microsofta. Tylko jest jeden szczegół. Linuks jest wolnym (darmowym) oprogramowaniem, za Microsofta trzeba solidnie zapłacić. Większość ludzi na świecie korzysta z Windowsa i prędko się to nie zmieni. Choć większość z tej większości korzysta z pirackiego oprogramowania. Wg mnie nigdy Microsoft i Linuks nie będą robić programów które ze sobą współpracują, nigdy Microsoft nie wyda produktu który byłby obsługiwany przez Linuksa. Choć wszystkim byłoby łatwiej... to po prostu konkurencja.

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011 00:08   

Większość Polaków korzysta z Windows... Chyba też Europejczyków ale tu bym sobie głowy nie dał urwać. W Indiach to właśnie Linux jest wiodącym systemem operacyjnym i od kilku już ładnych lat cała administracja jak i szkolnictwo hula na pingwinach... Z ciekawostek dodam że do końca roku administracja Federacji Rosyjskiej jak również tamtejsze szkoły porzucą Windowsy na rzecz darmowego oprogramowania (ukaz podpisany przez samego cara wszech rusi Wladimira Putina).
Ponadto w ojczyźnie Windowsa a więc USA, Windows jest jednym z wielu powszechnie używanych systemów operacyjnych... I jakoś nie błyszczy jakoś bardziej niż konkurencja.
A co do Polski... to z tego co widzę większość moich znajomych trudniących się informatyką, studiujących ją itd. dawno już porzuciła Windowsa na rzecz Ubuntu...

fantastycznie 
fantastico

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 27 Sty, 2011 00:42   

więc nikt nie ma pomysłu jak odpalić tego alinuxa? xd

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011 16:07   

wszystko co piszecie jest prawdą. Linux darmowy, jedne wydania łatwiejsze do konfigurowania inne natomiast cięższe. Ubuntu jest to wersja knoppix'a w wer PL. Windows'a jako tako nie ma na live CD, a linuxy są, co zdecydowanie ułatwia pracę na dysku. Wirusów nie ma tak dużo, chyba wogóle, jest to napewno wielka konkurencja (takie było założenie twórcy - nie pamiętam nazwiska - linux'a) dla Windows'a. Światem ogólnie zawładnął Microsoft, są monopolistą, jednak tak jak poprzednicy mówili, niektóre państwa pozwalają sobie na postawienie administracji na linuxie, u nas w Polsce jeszcze długo będą winy. Wszystkie aplikacje są pisane pod win, pod linuxa niestety mniej. Wszystko jest do obejścia, zresztą twórcy przecież wypuszczają te systemy na licensji GPL, czyli mozna konfigurować i zmieniać wszystko i wypuszczać te zmodyfikowaną wersję w świat i nie poniesiemy za to odpowiedzialności. Jesli zaś chodzi o używanie. Jeden woli to inny woli to. Z pewnością jeszcze któryś z użytkowników się zaloguje z maca i napisze: "Co Wy gadacie? Co to win? Co to pingwin? najlepszy jest mac". I Wtedy podniesie się nowa kłutnia nad kolejnym systemem. Każdy będzie bronił swego. Informatycy pracują w różnych firmach na Windows, często też swoje prywatne komputery reinstalują do linux'a. Programiści z tego co słyszałem lubią przeżucać się na linx'a bo jest lepszy, bardziej stabilny, ale to chyba tylko od gustu zależy, kto na jakim systemie pracuje. Ja powiem szczerze, że gdybym tylko miał kase to na mac bym się przesiadł, to jest dopiero system. Myślę, ze wszyscy informatycy to potwierdzą, jest stabilny, dobry, mało wirusów jest na niego prawie wogóle. Każde prawie studio nagrań działa na macach.
To tyle odnośnie systemów.
Teraz do nowego testera linuxa:
Zależy jakiego masz biosa (intel, AMD), to różnie się ustawia bootowanie z CD-romu. Również to zależy od wieku tego biosa. Czasem jest tak (ja mam tak w Intelu 8 letnim), że wchodze w biosa - "delete" naciskam podczas rozruchu komputera i tam ustawiam w któreś opcji bootowanie z CD. Czy też jest tak jak opisał Havk.
Kolejna rzecz, czy, aby ta płyta, którą nagrałeś jest z plikiem boot.ini, w którym jest opisane co i jak ma się bootować.
Tutaj lepiej, żeby opisali więksi fachowcy niż ja...
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu