Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
LUTAK
KARI 

Instrument/y: KANSTUL 700
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006 20:34   LUTAK

Witam.
Czy ma ktoś może na ksiązkę "SZKOŁA NA TRĄBKĘ, KORNET LUB SAKSHORN TENOROWY cz. 1" autorstwa L.LUTAKA.
CO o niej sądzicie?
Ostatnio zmieniony przez KARI Czw 14 Wrz, 2006 14:16, w całości zmieniany 1 raz  

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006 21:13   

Sory za off topic :oops:
Swego czasu była ta książka na allegro.
Chciałem zapytać czy jest ona potrzebna dla kogoś zaczynającego się uczyć? Jeżeli dla kogoś , który zna już podstawy to w internecie można znaleźć wiele materialów w pdf`ie , chociażby na emule jest jakaś książka Arbana z wieloma ćwiczeniami.
Osobiście nie podoba mi się ta książka Lutaka , wolę Arbana :mrgreen:

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006 05:44   

arban jest dobry ale nie uwzględnia skali intsrumentu. ćwiczenia masz od prosty do coraz trudiejszych ale w skali do g2 a w lutaka mozesz spokojnie ćwiczyc od poczatku, ale jeżeli ktoś juz spokojnie roziwnał skale do g2-a2 to chyba bardziej polecam arbana.
A co do ksiązki to była kiedys na allegro, i kosztuje ok 40-60 zl. ja osobiście polecam wybrac sie do miejskiej biblioteki publicznej(jeżeli taka u ciebie jest) i tam napewno będzie.

krystian_kk1 

Wysłany: Nie 10 Wrz, 2006 23:24   

Uważam że ta książka jest do kitu.A już napewno nie dla osób które zaczynają sie uczyć gry na trąbce. Bardziej sie wyedukujesz przeglądając strony poświęcone trąbce i czytając posty na forach. Uwierz mi ta książka nic nie wniesie w twojej karierze muzycznej.

[ Dodano: 2006-09-11, 00:24 ]
P.S. Chodziło mi oczywiście o książkę Lutaka

Rastamanek 

Instrument/y: kawalek blachy
Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 05:35   

nie lubie takich postów nie! i juz. jak juz o czyms piszesz to wytłumacz dalczego tak uważasz i wymien conajmniej kilka argumentów

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 13:37   

ja się całkowicie nie zgadzam. Ta książk nadaje się dla początkujących. Sam zresztą od niej zaczynałem. Świetnie wprowadza w świat bemoli i krzyżyków , wyższych dźwięków i róznych ozdobników.Krzysiek Tobie pewnie się nie spodobała , bo nie grałęś pod okiem nauczyciela. Jeżeli grac od podstaw t otylko z nauczycielem , bo nikt nam nie wytłumaczy co jak się gra itd.
Jak wyżej napisałem ta książka nadaje się dla początkujących , dla doświadczonych chociażby szkoła Arbana.
pozdro :razz:

billu 

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 14:52   

Myśle ze każdy z nas zaczynał od Lutaka, i ARbana.. w sumie jest to najlepsze rozwiazanie bo jezeli sam sie zaczniesz uczyc ze "stron www" to zaczniesz grac jakies pierdoły zamiast gam, i zaciskać sie zaczniesz przy >g2 b oprzeważnie sa one w wysokich rejestrach. a W arbanie jest po koleji wszystko od nizszych dzwięków az do a2 co jak na początkującego to w zupełnosci wystarcza!

mroziczek 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon 11 Wrz, 2006 19:15   

Ja się uczyłam z Lutaka i mi ta książka odpowiada, nie grałam po kolei bo jest średnio poukładana, ale ćwiczenia sa bardzo fajne, a widzę że kolega Krystian nie ma nic innego do powiedzenia na temat tej ksiązki prócz tego że jest beznadziejna :? ??: nie ma to jak mocne uargumentowanie swojego zdania. :roll: A co do Arbana, nie miałam okazji widzieć początkowych stron tej książki, bo w domu mam wiekową książke mojego dziadka bez jakiś 30 pierwszych stron, ale wydaje mi sie on mniej ciekawy i trudniejszy dla początkujących ( chociaż w sumie nie widziałam początkowych ćwiczeń a więc mogę się mylić pozdro klonpiotr :wink: ) co nie znaczy że nauczyć się z niej nie da.

black.alice 

Instrument/y: ładnie rozdmuchany chinol
Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 12:48   

witam trębacze
możecie mi opowiedziedz więcej o tej drugiej książce?
korzystałam z lutaka, a raczej z kserówek niektórych ćwiczeń.Próbuję znaleźć tą książkę w antykwariatach lub gdziekolwiek indziej, bo uznałam że jednak 60 zł(!) +koszt wysyłki nie jestem skłonna poświęcić, ewentualnie 67 zł w sklepie muzycznym co mnie wogóle dobiło... z drugiej strony kserowanie niewiadomo ile, tez nie jest zbyt tanim interesem na dłuższą metę.

interesuje mnie zawartość Arbana, ewentualnie jakiś link
proszę o odpowiedz
z góry dziękuje

black_alice

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 13:24   

Arban jest na emulu. :)

Zamieściłbym gdzieś na servie, ale teraz jestem na takich kompach gdzie łącze mi niestety nie pozwoli. :(

tommy727 

Instrument/y: Stomvi Zenith
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2006 20:27   Lutak

ja równiez zaczynalem od Lutaka ,ale tak jak napisal ktos wyzej pod okiem nauczyciela i uwierzcie ,ze daje ona duzo ,jak na poczatek... po skonczeniu tej ksiazki (poradnika) mozna smialo smigac po nutkach :) pozdrawiam:)

macinclass 

Wysłany: Pią 06 Paź, 2006 14:18   

Moim zdaniem książki Lutaka to książka z której powinien sie kształcić kazdy początkujący muzyk na tych instrumentach ponieważ jest ona znakmita. Ja na niej zaczynałem i naprawde dużo mi pomogła i duzo mnie nauczyła

Piotrek Trębacz 
[you]

Instrument/y: japońca
Wysłany: Wto 10 Paź, 2006 14:45   

też od niej zaczynałem ale mi nie pomogła... Leżała na półce a grałem sobie co innego (taki gust)

MOD PŁOTY !!!

Time1500 

Instrument/y: Yamaha
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007 15:39   

Ja polecam Arbana . za lutakiem osobiscie nie przepadam :cry:

emkill3 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37
Wysłany: Wto 21 Sie, 2007 16:49   

Ja zaczynałem od Lutaka. Jeżeli ktoś chce grać powinien do niej zajrzeć. Bardzo fajne ćwiczenia, drobne utwory na rozluźnienie atmosfery. Przyjemna ksiązeczka. Nie skonczyłem jej bo grałem później butkiewicza etiudy. Polecam je również. Arban to wyższa szkoła jazdy. To inne podejście do gry niż w lutaku. Również polecam!!! :D

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Wto 21 Sie, 2007 17:33   

lutak jest niestety słaby, ćwiczenia są na wszytko ale jednocześnie na nic :P polecam grać lutaka przez rok, może 2 lata nauki, potem już nie bo ćwiczenia są mało rozwojowe, moim zdaniem. jest tam niewiele naprawde fajnych utworków. polecam arbana żeby rozwijać technike i różne utworki żeby rozwijać muzykalność. a do lutaka wracać czasami jak chce sie poćwiczyć granie a vista ;)

benolleo 
xxx

Instrument/y: Getzen, Yamaha YCR-4330G
Wysłany: Wto 04 Wrz, 2007 12:24   

prawda jest taka, że Lutak wzorował się na Arbanie więc jakby nie było Arban jest pierwowzorem

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sro 05 Wrz, 2007 20:13   

Ciężko jest mi określić kto na kim sie wzorował ale muszę przyznać ze od Lutaka wiele osób zaczynało swą edukację... Między innymi ja...I przyniosło to niezłe efekty... Wiadomo że przestudiowanie tej książki nie uczyni z nikogo doskonałego trębacza ale da podstawy młodemu muzykowi do dalszego rozwoju... :cool:

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2007 10:58   

książka Lutaka jest dobrą szkołą, zwłaszcza dla początkujących,,, trzeba tylko przeczytac uważnie to co jest napisane na początku i wszystkie opisy przy cwiczeniach,,,,,,korzystałem z niej i polecam,,, teraz sobie cwicze ze szkoły Rolfa Quinqe'a i widze efekty mam też szkołe Jmes'a Stamp'a,,, ale za nią się wezme po skończeniu Rolfa ,,, pozdrowionka dla wszystkich i życze wytrwałosci w cwiczeniach

Boru 

Instrument/y: trąbkę
Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 18:08   

Witam.
Zrozumiałem, że dyskutujecie tu nt. I części Lutaka. A ja gram już parę lat i chciałbym się zapytać o część drugą: mianowicie, tak w przybliżeniu, w których latach gry na trąbce książka wydaje się przydatna? i porównując cz.2 Lutaka do innych książek, co polecacie?

Odpowiedz do tematu