Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 20:05 Marsze pogrzebowe - tragiczna śmierć w Smoleńsku
Witam. chciałbym prosić o nazwy marszy i utworów granych w ostatnich dniach, kiedy trumna pana Prezydenta Kaczyńskiego była jeszcze w Rosji i w Polsce. Jeżeli ktoś by miał nuty to proszę o wstawkę. Na pewno grano Chopina, ale to wiem
od 0:35 do 3:18
od 1:00 do 3:25
Kilka razy trąbka grała taki łatwy utworek, umiem go zagrać ze słuchu, ale chciałbym wiedzieć co to jest. Teraz nie wiem jak to leciało bo mi melodia gdzieś umknęła. W Rosji też to chyba grano.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Mamy na forum wojskowych i to w dodatku ekspertów, więc może oni się wypowiedzą
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sro 14 Kwi, 2010 11:35
Znalazłem ten utwór tj. od 0:03 do 0:37
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Czw 15 Kwi, 2010 13:39
a skoro to nie są te, to mógłbyś je skorygować i wysłać w pliku na forum??
Bo może komuś one by się przydały, powiem tak, że ja to sobie poradze z nagraniem, jednak nie każdy ma takie predyspozycje, a niestety tego nie mogę, potrafię zrobić, gdyż niewidzę i nutek nie poprawię...
Pozdrawiam
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Pią 16 Kwi, 2010 19:04
Na tym filmiku "Pożegnanie Marii Kaczyńskiej cz 3" masz pierwszy utwór: "Śpij kolego w ciemnym grobie" - tak jak to już zostało powiedziane na tym forum. Natomiast drugi utwór jest to Marsz pogrzebowy Chopina C-moll na pianino. Tylko, że tu została dokonana transkrypcja na orkiestrę.
na stronie
http://www.youtube.com/watch?v=3yh2InVsFag
możesz posłuchać tego w orginalnym wykonaniu.
Pozdrawiam, mam nadzieje, że pomogłem i odpowiedziałem na twoje pytanie.
Wysłany: Pon 19 Kwi, 2010 17:48
Jeśli to kogoś interesuje to autorem "Alleluja" z Bazyliki Mariackiej, odegranego podczas pogrzebu Lecha Kaczyńskiego jest Henryk Jan Botor. Utworu można posłuchać na jego stronie. http://botor.com.pl/
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Cześć, dawno do Was nie zaglądałem i cieszę się że już w pierwszej wypowiedzi po powrocie będę mógł pomóc
- Filmik pierwszy (rosyjska orkiestra) - nie znam utworu i przyłączam się z prośbą o tytuł, autora i ewentualne nuty bo bardzo mi się spodobał ten utwór
- Filmik drugi - niestety również nie znam tego utworu
- Filmik trzeci (pożegnanie Marii Kaczyńskiej):
1. Jak to na wojence ładnie
2. Marsz pogrzebowy F. Chopin
poza tym oglądając w telewizji powroty ofiar i przysłuchując się orkiestrze rozpoznałem jeszcze następujące utwory:
- Marsz żałobny z niejakiego Niklewicza
- Marsz żałobny "W Mogile Ciemnej"
- Marsz żałobny "Czermak" najprawdopodobniej muz. Jan Čermák (tytuł może być nieprawidłowy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum