Metronom jest ok. ale jeśli są możliwości grania z wirtualnym bandem, to wtedy będzie lepszy feeling
w przyszłości z graniem na żywo, można wykorzystać tu komputer lub keyboard, jak wspomniał użytkownik Maro,
zgadzam się z nim, jednym naciśnięciem klawisza można mieć gotowy podkład.
Przy okazji ćwiczy się "timing".
Z pewnością dużo osób wie o tym, ale może niektórzy producenci metronomów, lub ich dystrybutorzy
udzielają się w tym temacie i próbują zagłuszać merytoryczne wypowiedzi.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
To bez różnicy, który kupisz. Do elektrycznego co jakiś czas trzeba baterię wymienić. Mechanicznego nakręcasz i po kłopocie. Ja osobiście posiadam mechaniczny. Może nawet elektryczny jest głośniejszy troszkę, ale ten troszkę cichszy może wymusi na Tobie większą koncentrację przy wspólnej pracy z metronomem Przyjemności
[ Dodano: 2010-05-08, 10:10 ]
Co do keyboardu to ja przekonany nie jestem. Jeśli włączymy rytm i ćwiczymy etiudy lub wprawki to ok - rytm puka miarowo i jest w porządku. A co wtedy kiedy mamy do wyćwiczenia podziały niemiarowe np 5/4 lub 7/4 ??? Jaki rytm włączycie ??? Keyboard niestety nie ma takich rytmów - mówię o tych tanich keyboardach. A co jeśli w ćwiczonej etiudzie zmienia się w trakcie jej trwania metrum z 4/4 na 3/4 ??? Będziecie przerywać etiudę aby zmienić rytm w keyboardzie??? chyba nie o to chodzi w ćwiczeniu z metronomem.
Podobnie jest i z włączeniem wirtualnego bandu - wciskamy przycisk i gra - no niby ok, ale przecież nie będziemy grali wszystkiego na jednym akordzie. A kiedy przyjdzie zmienić akord to co ??? Nie rozumiem sensu, dlatego uważam, iż metronom jest NIEZAWODNY w tych aspektach.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Jeśli chodzi o metronom to polecam Bossa DB-30 http://www.nokaut.pl/inst...0-metronom.html wielu znajomych perkusistów go używa .
A jeśli chodzi o połączenie metronomu z tunerem to niezły jest KORG Ca-30. http://www.sound.pl/prod/1779/280.htm
Ja mam Intelli http://muzyczny.pl/108394...ojny-tuner.html i sprawdza się bardzo dobrze. W metronomie jest 5 grup (np. szesnastka , pauza szesnastkowa, pauza szesnastkowa, szesnastka) co ułatwia naukę ciekawszych schematów rytmicznych. Ponadto głośno "pika" . Można stroić i trąbkę i gitary (ma wejście pod bas/elektryk).
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Wysłany: Sob 08 Maj, 2010 09:40
KORG CA-30
W tym tunerze oprócz strojenia jest też metronom wahadełko, które będzie mi wyznaczało tempo ?
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
hmmm.. ups... ok - przyznaję- juwenalia są
Chyba myślałam o czym innym jak pisałam o tym korgu Bo w sumie to często się do niego stroję i tak jakoś mi się napisało o nim
Ale pozostałe dwie pozycje jak najbardziej mają metronom . Z czego w Bossie nie ma tunera . Mam nadzieję, że nie namieszałam
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Wysłany: Sob 08 Maj, 2010 09:56
damalu, opisz dokładniej Intelli jak możesz. jest głośny, czy trzeba mieć słuchawki ?
Mam go przed sobą
Dość głośny można ustawiać różne wartości takiej pikawki na początek taktu, a można ustawić że cały czas stuka jednostajnie (dobre gdy grasz np. długie dźwięki - nie interesuje Cię wówczas żadne konkretne metrum, tylko jednostajny rytm).
Masz różne wartości temp (wbudowane te najczęsciej używane - 40 42 44 46 48 52 przez 60 63 66 69 itd. do 216
Oczywiście istnieje opcja wycieszenia.
"A co wtedy kiedy mamy do wyćwiczenia podziały niemiarowe np 5/4 lub 7/4 ??? Jaki rytm włączycie ??? Keyboard niestety nie ma takich rytmów - mówię o tych tanich keyboardach."
Wtedy włączam przypisaną wcześniej automatykę, Proste.
Nie ma co rozwodzić się na temat czy Keyboard czy metronom, bo Keyboard ,czy ktoś chce czy nie,
Keyboard góruje nad metronomem, gdyż keyboard już w sobie ma metronom, więc o czym mowa? ,jedynie
o tym czy ktoś postępuje stereotypowo, czy wybiera lepsze rozwiązanie.
Odnośnie tanich instrumentów, tanich keyboardach, trąbkach....
Gram na trąbce, keyboardzie (fortepianie) i uważam że tanich instrumentów nie powinno się kupować,
Jak chcesz to kup sobie tanią trąbkę i będziesz na nią narzekał, że np. tłoki nie odbijają, lakier schodzi
i tak samo jest z np. keyboardami.
Ale merytorycznie, każdy kupuje sobie co chce, jeśli miałbym kupować to kupiłbym keyboard,
lecz nie muszę kupować, bo mam i ustawiam sobie, z automatyką co chcę, linię melodyczną,
linię rytmiczną i gram jak z zespołem, podczas gdy mój zespół czeka na mnie (i ja też)
z próbą (2 razy w tygodniu)
Panowie powrót do tematu głównego! Zapraszam do pytania zadanego w temacie i postawionym poście ...
[ Dodano: 2010-05-09, 22:16 ]
Redbil widzę, że się zagotowałeś ... Ja napisałem co o tym sądzę, a Ty rób jak uważasz i nie musisz nikomu dawać do zrozumienia, że tanie instrumenty są do niczego. Doskonale to wiem, tylko rozum podpowiada, że skoro odradzasz tanie keyboardy jak napisałeś, to logicznym zdaję się zakup metronomu jeśli ktoś już się na takie posunięcie zdecydował (o to zapytał np. kolega Zgaju). Koszt niewielki,a efekty pracy ogromne Tak to rozumiem. Metronom wkładasz do futerału i możesz wszędzie zabrać (ćwiczeniówka w szkole czy gdziekolwiek) - z keyboardem gorsza sprawa. Twój wybór - szanuję. Pzdr
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
[Ja] posiadam metronom i staram się z niego korzystać, ponieważ mam zły nawyk grania zbyt szybko ;D Dla mnie jest pomocny i często gram razem z moim metronomkiem A co do ćwiczeń oddechowych przed graniem to... przyznaję się... rzadko ćwiczę oddychanie, ale staram się częściej to ćwiczyć =)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum