Instrument/y: Yamaha YTR-4335 G
Ustnik/i: Vincent Bach Megatone 1 1/2 C
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 22:33 Miasta i lokale warte odwiedzenia
Zakładam ten temat z czystej ciekawości. Forum odwiedzają użytkownicy z różnych stron Polski i myślę, że jest szansa aby każdy dorzucił swoje trzy grosze.
Czego pełno w dużych miastach? Kluby gdzie leci dobra "wixa" (przypis redakcji umcy umcy).
Nie czuję się dobrze w takich miejscach. Nie pociąga mnie ani atmosfera ani spęd mas, godzinne czekanie aby wejść do lokalu. Powiedzmy nie moja branża.
Do rzeczy. Są jednak miejsca gdzie leci muzyka jazz/blues na żywo. Można usiąść, pogadać posłuchać, wypić piwko. Ludzie są wobec siebie uprzejmi nikt na nikogo nie patrzy krzywo.
Jedyne nad czym ubolewam to nie ma takich miejsc chyba zbyt dużo.
Chciałbym aby każdy kto był w jakimś wartym odwiedzin lokalu w Polsce z dobrą muzyką pochwalił się i dał jakieś namiary/próbki. Subiektywne oceny na temat wystroju, obsługi, cen i charakteru miejsca mile widziane. Myślę, że fajnie wiedzieć jak to wygląda w różnych zakątkach naszego kraju. Ciekawi mnie szczególnie Kraków? Warto też znać miejsca o które można zahaczyć podróżując.
Mam nadzieję, że moderatorzy nie będą mieli nic przeciwko używania nazw lokali. Z opowieści przyjaciela wiem, że w Bydgoszczy istnieje nijaki ElJazz ale nie miałem okazji odwiedzić. Ja w Gdańsku ostatnio trochę bywałem w Bluetime.
W czwartek grany blues we wtorek jazz. Wstęp darmowy. Wtorek zdecydowanie lepiej wypada ale to tylko moje zdanie. Z ostatniego pobytu mała relacja. Niestety kręcone telefonem więc jakość średnia
Tu bardziej profesjonalne nagranie z kanału lokalu
W Zielonej Górze w każdy wtorek, klub "U Ojca", jam session, przede wszystkim studenci jazzu, ale każdy może pograć. Także w Nowej Soli w "Teatralnej", ale nie znam dokładnego dnia tygodnia.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 09:05
Z tego ci mi wiadomo to tak: ElJazz Bydgoszcz jak najbardziej! Właściciel pubu jest doskonałym perkusistą, a zarazem szefem zespołu ElJazz Big Band. Grają tam na żywca (przynajmniej grali co czwartek) - poza tym jamy itd.
W Poznaniu Blue Note oczywiście - szeroki asortyment koncertowy.
W takim mieście jak Leszno na rynku powstał Pub-Restauracja Wieniawa i muzyczkę na żywo można posłuchać. Różne rodzaje i style muzyczne. W miłej atmosferze piwko można sobie spić. Jak coś sobie przypomnę napiszę
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Z mojego podwórka:
Jazz Club ASK - fajny, mały lokal, świetne jamy, koncerty, warsztaty z najlepszymi basistami i gitarzystami w Polsce jak i w Europie. Ogólnie wszystko spoko, tylko brak klimatyzacji potrafi troszkę zirytować.
Jazz Club Paradoks - dziś umiejscowiony w podziemiach Filharmonii Częstochowskiej. Przestronny lokal z przyjemnym, stonowanym wystrojem. Często gości interesujących a zarazem wybitnych muzyków jazzowych.
Fajny klub jest w Świnoujściu - nazywa się Jazz Club Centrala. Przyjemne miejsce, spokojny wystrój, ciekawe miejsce. Troszke przeszkadza mała scena.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Pią 16 Lip, 2010 22:38
ja oczywiście polecam Tygmont, grają tam różną muzykę, w różne dni tygodnia, ale zawsze taka do posłuchania. no i ciekawe imprezy cykliczne.
bywałem tam kiedyś częściej, ostatnio poszedłem tak trochę "kontrolnie", ładny wystrój w dolnej sali (trochę przerobili), ale klimat się nie zmienił.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum