Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
MIKROFON
NOWAKUS113 

Instrument/y: FAJNA
Ustnik/i: YAMAHA 13c4

Wysłany: Sob 30 Lip, 2011 21:43   MIKROFON

Witam założyłem nowy temat ponieważ ostatnio głośno zrobiło się na forum o wspólnym graniu poprzez nagrywanie. Jeżeli nagrywanie to musi być mikrofon i z tym się to wiąże. W tym temacie wpisujemy np. model mikrofonu sony ... i poznajemy opinie od innych uzytkowników o tym produkcie.
Chciałbym zapytać o mikrofon Mikrofon THOMSON M152 http://www.mediamarkt.pl/.../mikrofony/m152 czy jest on dobry do nagrań i czy nadaje sie do zespołu muzycznego do trąbki.

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Pon 01 Sie, 2011 13:14   

Myślę że cudów od mikrofonu za 70 złotych nie należy się spodziewać, skoro ceny najlepszych oscylują w granicach 1000 - 1200. No ale może ktoś się znajdzie kto korzystał z tego mikrofonu.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Pon 01 Sie, 2011 22:47   

NOWAKUS113, myślę, że mikrofon za 70 zł (jak wspomniał Grzegorz_N) to raczej gadżet aby porozmawiać sobie na Skype lub pośpiewać Karaoke w tanim klubie. Lepsza gorzka prawda niż złudzenia. Dobre - już nie mówię bardzo dobre - mikrofony zaczynają się od większych kwot pieniężnych, np, taki Shure SM58 to koszt ok. 430-450 zł i owy mikrofon jest używany przez firmy nagłaśniające różne event'y o czym miałem okazję nie raz się przekonać. Ten Shure to na prawdę świetny mikrofon na pewno godny polecenia. Możesz zerknąć:

http://allegro.pl/shure-s...1748016118.html

Przy kupnie mikrofonu jego cena mówi bardzo wiele. Tani (np. za 70 zł) to raczej imitacja mikrofonu. Musisz wiedzieć, że mikrofony dzielą się na dynamiczne oraz pojemnościowe, które często wymagają zasilania typu Phantom (zasilanie mikrofonu napięciem stałym, które płynie tymi samymi żyłami co przesyłany sygnał. Często zasilanie tego typu jest w mikserach lub przedwzmacniaczach). Już nie wspomnę o podziale na przewodowe i bezprzewodowe.
Chcąc kupić mikrofon musisz wiedzieć do czego ma on Tobie służyć. Są mikrofony instrumentalne typowo oraz wokalne, które sprawdzają się również przy nagłaśnianiu instrumentów. Bardzo ważne jest pasmo przenoszenia brzmienia - na to trzeba zwrócić uwagę - im większe tym lepiej oraz na czułość mikrofonu. Dobry mikrofon ma także swoją wagę. Nie jest lekki. Ten zaproponowany przez Ciebie założę się, że jest minimalnie cięższy od pudełka zapałek. Ja przez długi czas pracowałem na mikrofonie firmy Stage Line model DM-2500 - dynamiczny przewodowy. Bardzo sobie chwalę ten mikrofon. Zagrałem na nim mnóstwo koncertów. Kiedy już się wysłużył zacząłem pracę na Shure C606 - mam go do dziś i dzięki niemu dokonywałem nagrań utworków, które są na forum. Ponadto służy mi na wszelkich koncertach z combo. Myślę nad zmianą ale jeszcze nie podjąłem decyzji na co go zmienić.
Gdybym miał doradzić ogólnie firmy, w które warto zainwestować to wymienię kilku producentów:

• Shure
  • Behringer
  • AKG
  • Sennheiser
  • T-bone
  • Audio-Technica
  • Stage Line
  • DPA to już droższa zabawka, np. http://allegro.pl/dpa-409...1740267257.html
  • enCore
  • Samson (w tym przypadku za całkiem niewielkie pieniądze można nabyć wystarczający na domowe nagrywanie warunki mikrofon – swego czasu firma ta dawała w dobrej cenie komplet 3 mikrofonów dynamicznych za kwotę ok. 500 zł. Nie wiem jak to wygląda dziś ... Doszukałem się natomiast, że Behringer oferuje 3 mikrofony za ok 160 zł. - co to jest nie wiem niestety ale zainteresowanym przesyłam link http://allegro.pl/behring...1737626067.html. Fajerwerków proszę się nie spodziewać przy takiej kwocie - to chyba zrozumiałe gdyż za 1 mikrofon wychodzi troszkę ponad 50 zł)

Także widzisz. Z mikrofonami to tak jak z trąbkami. Kupisz chinola za tanie pieniądze ... Kupisz mikrofon za 70 zł ... Wnioski wyciągnij sam :)
To tak w niewielkim skrócie jeśli chodzi o mikrofony :D

Odpowiedz do tematu