Wysłany: Pią 27 Lis, 2009 17:12 Mój wielki błąd... za który teraz płacę
Witam
Niestety w przeszłości zaniechałem ćwiczenia oddchowe i teraz źle mi się gra jestem zaciśnięty, nie dmucham, mocno dociskam ustnik, przez to zamiast grać na trąbce, walczę z nią, granie nie sprawia mi przyjemności, chciałbym to zmienić, i teraz jak przez te 6 lat grania na trąbce jeślibym zaczął wykonywać ćwiczenia oddechowe ,to czy one by mi pomogły ? Czy nie będzie tak że już się przyzwyczaiłem do takiego grania i już się nie odzwyczaję ? Czy jedynym ratunkiem jest odstawienie trąbki na jakiś czas i wykonywanie samych ćwiczeń oddechowych ?
pozdrawiam
_________________ Play hard, go pro!
Wyróżniony w konkursie Mottywator
Ja bym na twoim miejscu odłożył trąbkę na jeden góra dwa dni ( tak jak wyżej wspominałeś) i właśnie skupił się na samych ćwiczeniach oddechowych. Na pewno dobrze Ci to zrobi. Przed każdym ćwiczeniem nabrania oddechu pomyśl z tysiąc razy do nieskończonej, że masz wziąć prawidłowy oddech. Ćwiczenia mogą być różnorakie byle prawidłowo wykonywane. Czy znasz jakieś takie ćwiczenia?
""Bo nie chcę się niepotrzebnie rozpisywać, skoro możesz znać...""
A na drugi czy tam trzeci dzień usiadł i spokojnym oddechem ćwiczył rzeczy techniczne ( szkoła Clarcka , Visuttiego itp. , gamy-pasaże-biegniki-różnie przedęcia itd. ). Byle nic na siłę!!!. A Sandovala włożyć do szafki
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
No i rób ćwiczenia na niedociskanie trąbki, staraj się ją odciągać, możesz kupić antydocisk, albo samemu to starać się wyeliminować, najpierw grając niższe dźwięki i iść coraz wyżej.
Wysłany: Sob 28 Lis, 2009 09:07
na początku trudno jest wyeliminować docisk... wiem coś o tym ale dasz rade.
Ja bez docisku gram już z pół roku i rezultaty są znakomite.. można górę długo trzymać ale trzeba pracy
Pozdrawiam!
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum