Wysłany: Nie 11 Lip, 2010 12:46 Myjka ultradźwiękowa
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was próbował kiedyś czyścić krągliki bądź inne elementy trąbki myjką ultradźwiękową? Z tego co widziałem na youtube taka maszynka całkiem nieźle sobie radzi z czyszczeniem różnych rzeczy.
Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?
Instrument/y: Calicchio 3/9L, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette, Laskey
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 20:01
Ja wiem tylko tyle że myjka ultradźwiękowa jest standardowym sposobem czyszczenia instrumentu w serwisach. Jak oddawałem swój instrument do przeglądu, standardowo wykonali czyszczenie wnętrza instrumentu w takiej myjce.
Uważam też, że mycie samych krąglików jest pozbawione sensu. Co z tego że zostaną wyczyszczone krągliki, skoro dale w rurze będzie osad? W niczym nie pomoże to brzmieniu instrumentu. Jak czyścić - to całość albo nic.
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 07:57
Camillus, na pewno cena w każdym serwisie będzie inna. Proponuję żebyś zajrzał do nowego wątku z danymi serwisów instrumentów i po prostu zadzwonił do tego serwisu, do którego zamierzasz instrument oddać. Tak chyba będzie najprościej. Ja nie przypuszczam żeby koszt przekraczał 20-30 złotych.
Pomógł: 15 razy Wiek: 16 Posty: 379 Skąd: Lipno/k. Włocławka
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 22:18
No wiesz... Moim zdaniem to jest po prostu dokładniejsze niż tradycyjne płukanie w domowych warunkach. Więc wydaje mi się, że daje to lekkość gry porównywalną z instrumentem pachnącym nowością, bez zabrudzeń.
_________________ Pomyśl... Jakbyś grał, gdybyś przeznaczył czas spędzony przed komputerem na doskonalenie się na trąbce???
Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 11:28
Wiesz, trąbka po prostu lepiej brzmi. Przez okres użytkowania na wewnętrznych ściankach odkładają się różne rzeczy - część z nich można wymyć wodą i szczotą, ale odkłada się również kamień (związki wapnia) i inne substancje krystalizujące w postaci nierozpuszczalnych w wodzie osadów. Działają one jak swoisty "tłumik" w trąbce, dlatego raz na jakiś czas warto skorzystać z dobrodziejstw współczesnej techniki i wyczyścić ją w myjce. Natomiast ie ma sensu robić tego częściej niż co rok, nawet rzadziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum