Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać. Czytuję to forum od jakiegoś czasu, teraz wreszcie się zarejestrowałem i to mój pierwszy post tutaj.
Wiem, że temat nagrywania i mikrofonów był już poruszany, przeczytałem wszystko i za Waszą radą kupiłem sobie mikrofon na klips Stage Line ECM-310W. Mam teraz kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi:
1. Czy macie jakieś szczegółowe rady dotyczące umieszczenia główki mikrofonu?
2. Czy przy nagrywaniu tym mikrofonem akustyka pomieszczenia nie ma znaczenia? Bo na chłopski rozum trafia do niego dźwięk bezpośrednio z roztrąbu, a nie "odbity", ale pewien nie jestem.
3. Może ktoś ma jakieś doświadczenia dotyczące późniejszej obróbki nagrania. Jakiś pogłos equalizacja itp.? Będę wdzięczny za wasze rady.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 21:05
Pablo, wytłumienie pomieszczenia zawsze się przydaje. Przecież mikrofon nie zbiera całego dźwięku trąbki. Fala odbija się w pomieszczeniu, trafiając po jakimś czasie znów na mikrofon, przez co mogą robić się przestery, dziwne "dodatki" w nagrywanej trąbie, etc. Jeśli nie masz profesjonalnie wytłumionego pomieszczenia, przyda ci się dużo koców, poduszek, kołder, etc. Czegoś, co chłonie dobrze fale akustyczne. Co do główki - musisz to wyczuć. Najlepiej ustawić w odległości ok. 2-3 cm od centrum czary. Zalezy jak grasz.
Dzięki za radę. Właśnie mój pokój ma fatalną akustykę - mały, dużo gołego betonu, bez dywanu... żenua. Jak miałem lekcję w takiej salce w domu kultury, to dopiero usłyszałem, że mam nawet fajny dźwięk! ;-)
Na razie najlepiej mi wyszło ustawienie mikrofonu jak najdalej od czary, pare cm z boku i pod katem prostym do czary, z założoną osłoną przeciwwiatrową i chyba dopiero wtedy nie słyszę w nagraniu takiego jakby trzeszczenia przy głośniejszych dźwiękach, natomiast poziom nagrania jest ok. Może komuś się przyda.
Z drugiej strony przyjrzałem się zdjęciom Stańki z koncertów i wygląda na to, że jego mic jest skierowany prosto do środka, ale za to na długim wysięgniku. Może ktoś jeszcze coś wie?
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sro 20 Maj, 2009 19:28
Ogólnie dynamiki powinny być ustawione na wprost czary, ok. 30 stopni w dół (tak jest napisane w książce z ciekawymi radami na temat nagrywania, na której jedzie mój kumpel, kiedy mamy problemy). Ja tak nagrywam najczęściej. Chyba że jadę na lampie albo na pojemnościówce. Wtedy trzeba kombinować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum