Najlepiej nie pić za bardzo słodkiego żeby ust nie pozaklejać.... Pić wodę zwykłą mineralną jakąkolwiek....No i ten sposób mycia zębów dobry .... Taka trąbka w środku nie będzie zapluta....
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 22:25
The One and Only Woda Mineralna Żywiec Zdrój Niegazowana o Smaku Cytrynowym. Jest dobra, pije ją przed graniem od kilku lat i jak na razie nie miałem problemów z zasychaniem w ustach i takimi tam innymi. Zwykła woda mineralna jednak wysusza trochę usta.A ta, przez to, że ma lekko kwaskowy smak wymusza produkcję śliny więc się wyrównuje.
Instrument/y: Schagerl T-2000L
Ustnik/i: CONN 5 1/2 C
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 15:30
Aeż macie problemy ;D Moim zdaniem do grania wystarczy trąbka i ustnik ;D a to co pijesz , i tak wysikasz . ;D
A tak serio to kolega Devil_inside dobrze mówi . Niegazowana cytrynowa bądź ewentualnie jabłkowa też jest dobra ;]
_________________ ''Muzyk zmiesza orkiestrę najlepiej dobraną
Jeśli grając stara się aby go słyszano.''
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 17:05
tak słyszałem, że (patrząc z punktu biologów), to właśnie cytryna, czy ogólnie coś o smaku bardziej kwaskowatym, jest przyczyną większego produkowania śliny, aby coś tam rozkładać... Nie jestem biologiem, więc też nie wiem dlaczego tak jest, ale właśnie takie coś gdzieś słyszałem.
Ja również jak kolega Devil, przed granie piję sobie wodę mineralną, niegazowaną o smaku cytrynowym.
Instrument/y: Yamaha ytr4335G
Ustnik/i: Yamaha Gp 17c4
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 17:14
Wg. najnowszych badań Amerykańskich naukowców przed graniem na instrumentach dętych blaszanych należy
3 minuty 28 sekund czyścić jamę ustną ruchami kolistymi używając pasty Blend-a-Med 3D White i szczoteczki Colgate 360' twardość medium
następnie 27 sekund płukać usta płynem Colgate Plax.
Jako posiłek zaleca się tatara okraszonego złocistą cebulką i parmezanem, a jako napój chłodzący tonik z cytrynką o temperaturze 12'C.
Ja tak robię i wyniki są zdumiewające! W ciągu miesiąca nic się nie zmieniło!
Metoda cud!
Panowie i Panie: do roboty. Trzeba ćwiczyć, a to co zjemy jak kiedy i inne duperele odstawcie na emeryturę. Trąbka sama nie zagra i żaden magiczny napój tu nie pomoże.
_________________ Zacznij działać... Bez tego wszystkie twoje plany i marzenia są bezużyteczne.
"Panowie i Panie: do roboty. Trzeba ćwiczyć, a to co zjemy jak kiedy i inne duperele odstawcie na emeryturę. Trąbka sama nie zagra i żaden magiczny napój tu nie pomoże."
....i ja się przychylam do tego podsumowania, a i dodam iż, więcej czasu trzeba przeznaczać na ćwiczenie,
niż na zjedzenie.....
_________________ Talent ?
- to suma poświęconego czasu i cierpliwości w pracy
nad daną twórczością.
---------------------------------
Wyciągaj zawsze pierwszy rękę na zgodę ,
ale zawsze racjonalnie,
to owocuje !
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 16:21
Ja idę na suchara i jest ok, bo większym wrogiem jest dla mnie trema a nie smak wody. A najważniejsze żeby się skupic i zagrac tak jak się chce, bo na egzaminach to różnie wychodzi.
Instrument/y: Andreas Eastman ETR-520G
Ustnik/i: Monette BL4S6 XLT
Wysłany: Sob 01 Paź, 2011 21:03
Ja sobie piję colę na próbach i w czasie koncertu,ale nie dlatego,że gra mi się lepiej czy gorzej.Piję bo chce mi się pić,a z graniem nie ma to nic wspólnego.Zawsze gram tak samo.
Wysłany: Wto 04 Paź, 2011 13:50
Ja przed i w trakcie gry pije to co mam akurat pod reka. Nie wiem dlaczego, ale po piwie (jednym) mi sie dobrze gra, w sumie nie chodzi tylko o gre na trabce. 1 piwo i wiekszosc rzeczy robi sie lepiej. Taka moja ambrozja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum