Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Nauka gry przedęć.
pita 

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Vincent Bach 3C

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 18:34   Nauka gry przedęć.

Witam!!!
Tak jak napisałem chcę dowiedzieć się jak nauczyliście się grać przedęcia. Mam problem z dobrymi legatami. Już przejście z C2 do E2 sprawia mi problemy. Myślę, że mam także problem ze złym oddychaniem. Czy znacie jakieś ćwiczenia/ proste melodyjki na jednym kryciu? Proszę o rady.
Z góry dziękuję.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 19:43   

Najprościej to to zaczynać grać przedęcia najpierw od kwinty - dalej kwart - dalej tercje i rozszerzać ku górze. Wyślę Tobie na maila kilka przykładowych. Ale należy pamiętać, aby wszystko podpierać powietrzem.

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 21:24   

De-eR, a mógłbyś i mi przesłać na PW linka do tych ćwiczeń?
Albo jeśli możesz to umieść je w tym wątku...
Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję ;)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 21:48   

To kilka prostych ćwiczeń ze szkoły Max'a Schlossberga oraz z takiego małego zeszytu warm-up. Najważniejsze aby ćwiczyć powoli - starając się wtłaczać powietrze pomiędzy dźwięki. Można używać sylab - grają w dół tii - jaa, grając w górę ta - jii. Wtedy też język zmienia pozycję wytwarzając ciśnienie (chwilkę tamu takiego posta o tym czytałem). Najważniejsze aby robić to świadomie. Idąc w górę nie dociskać instrumentu tylko trzymać kąciki ust. Można te ćwiczenia rozszerzać oczywiście o dalsze alikwoty - ale polecam grać tak wysoko jak czujemy komfort tzn. gdy nie dociskamy i gdy dźwięk jest brzmiący. Gdy czujemy, że możemy tylko do e2 (zagrać komfortowo)to proszę ćwiczyć tylko do e2, a po tygodniu okaże się, że możemy już do g2 itd. Ale wszystko wymaga oczywiście czasu i praktyki.
To tylko kilka ćwiczeń - można je modyfikować grając na odwrót itd. Wszystko opieramy na zastępczej aplikaturze. Pzdr

[ Dodano: 2010-09-09, 22:50 ]
Coś nie poszły mi pliki, śle raz jeszcze ...

[ Dodano: 2010-09-09, 22:59 ]
:trumpet: :trumpet: :trumpet: UWAGA UWAGA !!! Do pobrania te pliki są lepsze!!! Słaba jakość tych wczesniejszych - nie polecam. Przepraszam za bałagan ... :trumpet: :trumpet: :trumpet:

[ Dodano: 2010-09-09, 23:00 ]
Pobierajcie te niżej zwracając uwagę na wielkość plików.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 15:24   

Ja mam szkołe Rolfa Quinque'a. jest tam też sporo cwiczen na przedęcia, jak by coś to moge kilka zestanowac i spróbowac wrzucic.

pita 

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Vincent Bach 3C

Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 19:28   

De-eR, oczywiście klikam pomógł i dziękuję. adam113, jeżeli możesz zeskanować i wrzucić to będę Ci wdzięczny. Jeżeli będę miał dużo ćwiczeń na legata to zrobię sobie do tego oddzielną książeczkę. Każde ćwiczenie wynagrodzę punktem "Pomógł". :)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 20:07   

pita, wg mnie również ćwiczeniem wartym uwagi na "uwolnienie" przedęć i grania legat bez sztucznych przeskoków jest granie pasaży. Ciekawym ćwiczeniem, opartym o pasaże jest ćw. 42 z drugiego zeszytu Kopprasha. Warto je grać na kilka sposobów, tzn. legato, legato między dwoma kolejnymi nutami, między czterema, etc. Wiele takich sposobów jest zapisywanych przy innych ćwiczeniach. Ważne, aby Twój aparat zadęciowy nie "skakał" podczas zmian dźwięków. Legata to praca przede wszystkim powietrzem i językiem. Pozdrawiam ;)

Jeszcze jedna mała uwaga - nie graj tego ćwiczenia w tempie, jakie jest zasugerowane w tym ćwiczeniu. Ćwicz wolno, "rozgrywając" wszystko ;)

adam113 

Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 20:37   

Oto te cwiczenia, niektóre zdjęcia są do góry nogami, ale tak mi było lepiej skanowac bo książka dosyc gruba. Mam jednakowoż nadzieje, ze nie będzie to problemem.

Tomaso 

Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14

Wysłany: Sob 11 Wrz, 2010 07:47   

Hej,

Adam113 - cieszę się, że wrzuciłeś szkołę Rolfa. Mam wrażenie, że w większości orkiestr wojskowych Polsce stosuje się tę szkołę :)
Warto zwrócić w niej uwagę na dwie rzeczy:
1. Technika oddechu i "kijek" dostawiany do brzuch, który "podtrzymuje" ścianę
2. Legata na "pustych przedęciach" - nota bene taka ciekawostka: Kilkanaście lat później Pan David Hickman wydaje w stanach rewolucyjną metodę polegającą na "legatach wargowych" - "15 Advanced Embouchure Studies". Pan Rolf chyba już nie żyje, więc nie będzie chciał zwrotu tantiem.

Pozdr!

adam113 

Wysłany: Nie 12 Wrz, 2010 20:12   

Tomaso, kijek faktycznie jest tam opisywany i kilka innych ciekawych rzeczy, ale to musiał bym cały opis tutaj wrzucac, albo całą szkołe hehe.

Odpowiedz do tematu