Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 18:34 Nauka gry przedęć.
Witam!!!
Tak jak napisałem chcę dowiedzieć się jak nauczyliście się grać przedęcia. Mam problem z dobrymi legatami. Już przejście z C2 do E2 sprawia mi problemy. Myślę, że mam także problem ze złym oddychaniem. Czy znacie jakieś ćwiczenia/ proste melodyjki na jednym kryciu? Proszę o rady.
Z góry dziękuję.
Najprościej to to zaczynać grać przedęcia najpierw od kwinty - dalej kwart - dalej tercje i rozszerzać ku górze. Wyślę Tobie na maila kilka przykładowych. Ale należy pamiętać, aby wszystko podpierać powietrzem.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
To kilka prostych ćwiczeń ze szkoły Max'a Schlossberga oraz z takiego małego zeszytu warm-up. Najważniejsze aby ćwiczyć powoli - starając się wtłaczać powietrze pomiędzy dźwięki. Można używać sylab - grają w dół tii - jaa, grając w górę ta - jii. Wtedy też język zmienia pozycję wytwarzając ciśnienie (chwilkę tamu takiego posta o tym czytałem). Najważniejsze aby robić to świadomie. Idąc w górę nie dociskać instrumentu tylko trzymać kąciki ust. Można te ćwiczenia rozszerzać oczywiście o dalsze alikwoty - ale polecam grać tak wysoko jak czujemy komfort tzn. gdy nie dociskamy i gdy dźwięk jest brzmiący. Gdy czujemy, że możemy tylko do e2 (zagrać komfortowo)to proszę ćwiczyć tylko do e2, a po tygodniu okaże się, że możemy już do g2 itd. Ale wszystko wymaga oczywiście czasu i praktyki.
To tylko kilka ćwiczeń - można je modyfikować grając na odwrót itd. Wszystko opieramy na zastępczej aplikaturze. Pzdr
[ Dodano: 2010-09-09, 22:50 ]
Coś nie poszły mi pliki, śle raz jeszcze ...
[ Dodano: 2010-09-09, 22:59 ] UWAGA UWAGA !!! Do pobrania te pliki są lepsze!!! Słaba jakość tych wczesniejszych - nie polecam. Przepraszam za bałagan ...
[ Dodano: 2010-09-09, 23:00 ]
Pobierajcie te niżej zwracając uwagę na wielkość plików.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
De-eR, oczywiście klikam pomógł i dziękuję. adam113, jeżeli możesz zeskanować i wrzucić to będę Ci wdzięczny. Jeżeli będę miał dużo ćwiczeń na legata to zrobię sobie do tego oddzielną książeczkę. Każde ćwiczenie wynagrodzę punktem "Pomógł".
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 20:07
pita, wg mnie również ćwiczeniem wartym uwagi na "uwolnienie" przedęć i grania legat bez sztucznych przeskoków jest granie pasaży. Ciekawym ćwiczeniem, opartym o pasaże jest ćw. 42 z drugiego zeszytu Kopprasha. Warto je grać na kilka sposobów, tzn. legato, legato między dwoma kolejnymi nutami, między czterema, etc. Wiele takich sposobów jest zapisywanych przy innych ćwiczeniach. Ważne, aby Twój aparat zadęciowy nie "skakał" podczas zmian dźwięków. Legata to praca przede wszystkim powietrzem i językiem. Pozdrawiam
Jeszcze jedna mała uwaga - nie graj tego ćwiczenia w tempie, jakie jest zasugerowane w tym ćwiczeniu. Ćwicz wolno, "rozgrywając" wszystko
Oto te cwiczenia, niektóre zdjęcia są do góry nogami, ale tak mi było lepiej skanowac bo książka dosyc gruba. Mam jednakowoż nadzieje, ze nie będzie to problemem.
Instrument/y: King Legend 2070 SP
Ustnik/i: Schilke 14
Wysłany: Sob 11 Wrz, 2010 07:47
Hej,
Adam113 - cieszę się, że wrzuciłeś szkołę Rolfa. Mam wrażenie, że w większości orkiestr wojskowych Polsce stosuje się tę szkołę
Warto zwrócić w niej uwagę na dwie rzeczy:
1. Technika oddechu i "kijek" dostawiany do brzuch, który "podtrzymuje" ścianę
2. Legata na "pustych przedęciach" - nota bene taka ciekawostka: Kilkanaście lat później Pan David Hickman wydaje w stanach rewolucyjną metodę polegającą na "legatach wargowych" - "15 Advanced Embouchure Studies". Pan Rolf chyba już nie żyje, więc nie będzie chciał zwrotu tantiem.
Pozdr!
_________________ And a new day will dawn For those who stand long...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum