Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Nauka gry
Shade4592 

Instrument/y: nic(jak na razie)
Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 23:38   Nauka gry

Może niektórym wyda sie to dziwne(albo moze tylko mi) ale brat zaproponował mi, abym na poczatek rozpoczął gre na samym ustniku, aby zobaczyć, czy mi si spodoba. Jednak zastanawiam sie , czy poprzez grę na samym ustniku, zrozumiem cała frajde, jaka(takie jest moje zdanie) jest granie na pełnym instrumencie, czyli ogólnie trabce. Zastanawiam, się także, czy jest mozliwym wydac jakikolwiek dźwęk na samym ustniku, a gdyby jednak to jak :?: bardzo prosze o pomoc, oraz wypowiedzenie się na ten temat :grin:

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 01:33   

Normalnie. Na samym ustniku można grać melodie, ja sie uczylem grac na samym ustniku "wlazł kotek na płotek" :) ale ty mozesz cwiczyc puste dzwieki, zrozumiec o co w tym chodzi (pewnie nie wiesz co to sa puste dzwieki, tu masz odpowiedz http://www.trumpetstudio.com/scales/Allfinger.pdf masz napisane open).

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 10:31   

na ustniku można grać, można sie uczyć grać, można ćwiczyć. ale to nie jest trąbka ;) mozna przez jakiś czas uczyć sie gry na samym ustniku. ale moim zdaniem 2, 3 tygodnie to max :P i tak trzeba będzie potem kupić trąbke. widze że na razie nie masz instrumentu. wydaje mi sie że powinieneś poszukać jakiejś uzywanej trąbki np. na allegro. a z trąbką często dają jakiś ustnik :) na tym forum jest duzo tematów o tym jaką tanią trąbke wybrać :)

gryzek 
uczeń :)

Instrument/y: Getzen 300series
Ustnik/i: Bach 7C,3C, Kelly 3C

Wysłany: Sob 19 Sty, 2008 14:29   

na samym ustniku pewnie ze melodie sie zagra podstawą jest grac na ustniku dobrze sie rozegrac itp. bo w przyszłości bedzie to potrzebne ..

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sob 19 Sty, 2008 14:47   

Myślę, że powinieneś pograc też na trąbce. Dopiero wtedy w pełni zasmakujesz czym pachnie gra na trąbce i podejmiesz decyzje czy grasz dalej czy rezygnujesz

Odpowiedz do tematu