Instrument/y: Weltklang R 588, Holton Collegiates
Ustnik/i: Schillke 14A4a
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 11:20 Nazwisko marszałka
Kochani moderatorzy!
Marszałek Radetzky był marszałkiem w armii CK Austrii (nota bene, żył bardzo długo), stąd jego nazwisko pisze się wg pisowni niemieckiej. Polakiem nie był, chociaż to nazwisko tak swojsko brzmi. Jest to więc marsz Radetzky'ego, a nie Radeckiego.
Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009 12:30
Zastanawiałem się nad pisownią, nie wydaje mi się, żeby pisanie spolszczonego nazwiska W POLSCE było nieprawidłowe, ale dla Twojego spokoju - poprawione...
Dzięki za czujność!
_________________ „Life is something like a trumpet. If you don't put anything in, you won't get anything out.”
Z kolei encyklopedia muzyki podaje nazwę niemieckojęzyczną.
Dla mnie prawa jest prosta: jeśli piszemy po Polsku to "Marsz Radeckiego", jeśli po niemiecku to "Radetzky Marsch". Używanie czegoś takiego jak "marsz Radetzky'ego" jest nielogiczne.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Czw 24 Gru, 2009 01:31
Zakłada nam teczkę... A tak na poważnie to nie widzę problemu jeśli chodzi o spolszczenia nazw utworów (do momentu dopóki wiemy o co chodzi). A co do swojskości nazwiska marszałka... Równie dobrze mógł mieć korzenie węgierskie (bardziej końcówka pasuje)
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum