Instrument/y: YAMAHA 4335gs Pomógł: 3 razy Posty: 52 Skąd: MIEJSCOWOŚĆ
Wysłany: Czw 20 Paź, 2011 19:08 Nie Gram Dzwięku
Witam!
Mam taki problem. Co raz gorzej wpadam na "F2" nie wiem dlaczego bardziej łatwiej wskakuję na "G3". Jak próbuję zagrać F2 to jest mi ciężko trafić a jak juz trafie to najpierw zrobi się wielkie "brrrrrr" a potem dzwięk. Czego to wina jak to poprawić?
Starałem się opisać jak najlepiej.
Dzięki za odpowiedź.
Instrument/y: Pless Kuhnl & Hoyer
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 5c
Wysłany: Czw 20 Paź, 2011 19:21
Chłopie... jak zagrasz G3 to bez poblemu powinieneś grac F2... ;p chyba pomyliłeś coś w swojej skali przyczyna może byc zbyt krótki okres grania, i nie wycwiczenia mięśni... ale są na forum fachowcy, niech oni się wypowiedzą
Miałem podobny problem dawno dawno temu jak kończyłem szkołę muzyczną.
Problem może być powodowany przez wiele czynników:
-zła praca warg przy wibracji
-złe oddychanie
U mnie problem był śmieszny, bo wystarczyło zmienić ustnik na większy z 7C na 3C i problem po pewnym okresie zniknął.
PS
Pamiętaj żebyś nie dociskał ustnika przy F2, bo bariera często tkwi w naszej głowie.
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 09:15
Spróbuj sobie wyobrazić każdy dźwięk który grasz. Wiesz to jest tak że przy artykulacji każdego dźwięku nabieramy pewnych nawyków (ułożenie ust, napięcie mięśni, pozycja języka). I jak najpierw sobie wyobrazisz ten dźwięk, to z czasem cały "aparat paszczowy" zacznie Ci się układać pod każdy z dźwięków i nie będziesz miał problemu z jego wydobyciem. Dodam że odwrotnie niż na np. fortepianie, gdzie odczytując nutę przekładasz ją na położenie klawisza i po prostu naciskasz ten klawisz - i nawet jeśli myślisz o niebieskich migdałach, to zagrasz dźwięk prawidłowo. Grając na trąbce trzeba "myśleć dźwiękiem" albo nucić sobie w głowie. To naprawdę pomaga.
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 19:06
sprobuj sobie cwiczyc grajac f i f2. graj najpierw polnutami potem cwierc potem sprobuj osemkami. napewno ci to nie zaszkodzi a moze pomoze. Mozesz tez sprobowac jak napisal kolega zmienic ustnik. Ja polecam te cwiczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum