Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Nie moge wygrać wysokich nut...
blackmolo 

Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Bach 3C

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 20:59   Nie moge wygrać wysokich nut...

Witam

Gram na trąbce około 3-4lat. Mój problem polega że nie mogę wygrać wysokich nut (np A). Bardzo mi na tej nucie zależy bo gram w orkiestrze dętej i w nutach gdzie nie gdzie pojawiają mi się takie nuty. Gdy biorę trąbkę pierwszy raz (w danym dniu) to owy dźwięk utrzymam około 2-3s więcej nie dam rady.
Posiadam ustnik 7C.
Może to wina ustnika a może po prostu trąbka jest mi nie pisana.
Mam 17 lat i ważę 67kg. Może to przez moja mała masę ciała. Sam już nie wiem.

Pozdrawiam

Lapkos 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 21:11   

Małą masę ciała ? Powiedziałbym że 67 kg to normalna masa i to bardziej w stronę więcej niż mniej .
To nie ma nic do rzeczy .
Ćwicz i ćwicz i będzie palić :P

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 21:13   

Witaj!
Ja gram na trąbce około 2,5 roku i nie sądzę żeby waga miała coś do tego, bo ja mam 15 lat i ważę zaledwie 58kg. Może przyczyną być złe zadęcie, chociaż wydaję mi się że te 7c może być dla ciebie za małe. Ja od roku gram na Monette B3 (1 1/2 c bacha) i czuć różnicę w graniu. Na początku jest ciężko wypracować górę. Aktualnie górę mam tak h2-d3.
Napisałeś również, że jak bierzesz trąbkę tak na sucho bez wcześniejszego grania, to wytrzymasz dźwięk 3 sekundy. Spowodowane jest to zbytnim spinaniem się i brakiem ogrania luźnego i systematycznego ćwiczenia. Wiem, bo miałem tak samo. Jak mało ćwiczyłem to wiele wysiłku kosztowało mnie nawet h2. Po rozpoczęciu systematycznej gry i graniu jak najluźniej wszystko się pozmieniało diametralnie.

blackmolo 

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 21:35   

tobi3776 napisał/a:
chociaż wydaję mi się że te 7c może być dla ciebie za małe.

Kiedyś grałem na ustniku 14B4 i grało mi się gorzej tzn. górne dźwięki zgrzytały.
A tak ogólnie to bardzo szybko męczą mi się usta. Mój kolega który raz w tygodniu gra na trąbce (tylko na próbach) ma lepszą kondycję ode mnie chociaż Ja gram codziennie aż do zmęczenia ust. Bardzo mnie to irytuje.
Zapewne coś jest ze mną nie tak, tylko nie wiem w czym tkwi problem.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010 21:53   

Hmmm... w zadęciu? Tak by wypadało. Niestety można w nim tyle rzeczy popsuć że Ciężko jest mi cokolwiek powiedzieć co możesz mieć źle i jak Ci pomóc. Dobrze by było jakby zobaczył Cię w akcji jakiś nauczyciel albo ktoś po szkole muzycznej. My tu sobie możemy pisać, strzelać dopytywać ale jak nie zobaczy się tego jak grasz to wątpię by Ci którakolwiek z naszych rad pomogła. Potrzebna jest Ci diagnoza a ta przez internet to tylko w którymś sezonie Housa się udała :P

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 09:03   

Nie zadęcie ma małe znaczenie w tym wypadku poćwicz sobie długie nuty od c2 do tego a2 i wyżej wyćwiczysz wargi i nie dociskaj lekko musi być bo nie wyjdzie... Dużo graj dół długimi bardzo dźwiękami głośno i wyjdzie wszystko.. Albo zmień ustnik na większy potem wszystko się ustabilizuje jak w moim wypadku.. :trumpet: :trumpet:

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

mgprofesor 

Instrument/y: euphonium venus
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 09:31   

Moim zdaniem zacznij więcej ćwiczyć ,a góra przyjdzie sama. A nie filozofuj tam z różnymi bajerami.

pulpet91 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 c

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 12:11   

ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;) długie dźwięki piano - forte ( opór ile sie tylko da :P ) i znów piano ;) Mi jeszcze kazał sobie grać dźwięki na ustniku ;) od c małego ile się da w górę

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Pią 02 Lip, 2010 19:02   

najważniejsze, graj do takiego dźwięku, który jest ostatnim kiedy grasz luźno. Nie można się spinać... Nie dociskaj trąbki, graj powietrzem - wiele tematów jest na ten temat, nie zmieniaj ułożenia ustnika: graj tak samo górę jak dół. Ćwicz Clarcka i inne ćwiczenia z solferza, czy z innych szkół. Glisanda po tercji na samym ustniku, jak i glisy przez całą skalę. Nie graj do oporu, jak czujesz, że lekko coś nie wychodzi, bo wargi nie tak drgają, czy się trochę zmęczyły, to rób odpoczynki - to też jest ważne. Dźwięki pedałowe, jeśli ich nie dajesz rady wygrać, to narazie zacznij grać od c1 do fis małego, ale dokładnie.
TYle rad, co na sam początek, a tak jak poprzednicy napisali, lepiej by było, ajkbyś się skontaktował z jakimś nauczycielem, człowiekiem po szkole.
Pozdro i powodzenia w rozwoju...

blackmolo 

Wysłany: Sob 03 Lip, 2010 17:55   

Dziękuje wszystkim za porady. Już się zabieram do roboty :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 12:14   

Widzę, że już dużo napisano o Twoim problemie. Jest pewna zależność w grze na trąbce:
aby grać szybko - naucz się najpierw grać powoli :)
Aby grać głośno, wyćwicz dobrze grę piano w różnych artykulacjach :D
Aby grać górę, naucz się grać dół - dźwięki pedałowe i średnicę skali. :trumpet:
Taka to jest trąbka, że kondycji usta nabierają nie podczas grania, lecz podczas przerw :) Także mądre ćwiczenie pomoże zdobyć Tobie skalę :) Pzdr!

Odpowiedz do tematu