Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
nowa seria Academica od Shagerla
Bomcio 

Instrument/y: yamaha ytr-232
Ustnik/i: yamaha 11c4

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 22:40   nowa seria Academica od Shagerla

Witam :)
Na początek się przywitam, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Czy ktoś miał może w rękach jakiekolwiek modele z nowej serii?
Czym się charakteryzują?
Jak wypadają w porównaniu do starszych modeli?
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi :)

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 22:53   

No ja chyba mam ;)
Mam model 620L, dla mnie jedna z lepszych trąb jakie miałem w ręku ;D Jak do starszych, to nie wiem na starszej serii nie grałem. Ale oczywiście POLECAM SCHAGERLA! ;)

Ps: jak bym w przyszłości zmieniał trąbe to tylko Schagerl lub ewentualnie Stomvi ;]

Bomcio 

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 22:59   

ja się właśnie zastanawiam nad 650L :) wyżej już niestety poza moim zasięgiem... i cenowym i nie wykorzystam instrumentu w pełni...
A powiedz mi Maxzz... jak z grą? łatwo czy ciut się trzeba namęczyć dla barwnego dźwięku?
Jak z barwą? czy miałeś jakieś porównanie?

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:09   

Bomcio, jeśli chodzi o Schagerla to możesz kupić w ciemno. Nie spotkałem się jeszcze z głosami niezadowolenia. Pamiętaj też, że odczucie gry jest bardzo indywidualne - jednemu będzie się grało lekko, drugiemu ciężej. Podobnie z barwą - instrument pomoże, ale barwę masz już w sobie dzięki wibracji warg :) Trąbka tylko przenosi "zamienia" wibrację ust w dźwięk także bądź spokojny. Jeśli lubisz swoją barwę to kupna Schagerla na pewno spotęguje to uczucie na plus :)

Bomcio 

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:14   

Dzięki za odpowiedzi :)
generalnie moja barwa mi się podoba :) ale chce żeby była jeszcze cieplejsza, przyjemniejsza dla ucha...
stąd przymierzałem się do kupna 2000 matowej... ale 650l wygląda bardzo obiecująco :D
zresztą...wracam po 2 latach przerwy wiec strasznych rewelacji nie ma :P

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:20   

Zatem bądź spokojny. Schagerl to bardzo dobry producent - zarówno modeli szkolnych jak i tych profesjonalnych.
Co do barwy (bo widzę, że Cie interesuje) przejrzyj ten temat o czynnikach, które mają wpływ na barwę:
http://www.trumpeters.pl/barwa-vt4037.htm
Ostatecznie dowiesz się, że to nie tylko trąbka co powinno Cię uspokoić w sprawie zakupu nowego instrumentu pod kątem barwy :) Jeśli kupisz model lakierowany na pewno będziesz z brzmienia zadowolony :)
Jesteś z Łodzi więc nie wiem gdzie byś kupował instrument ale skontaktuj się z Bartoszem Gaudynem Kraków http://www.schagerl.pl/php/index.php?id=2 lub z Rysiem Kowalczykiem www.rdkserwis.com.pl (okolice Poznania). Oni są przedstawicielami Schagerla na Polskę więc na pewno posłużą fachową poradą z pewnego źródła.

Bomcio 

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:34   

Póki co zbieram wywiad :) i jestem na etapie zbierania środków :)
ale w momencie zakupu nie omieszkam się podzielić wrażeniami :)
Dzięki za odpowiedzi :) jak dla mnie...bardzo pomocne :D

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:36   

I bardzo mądrze postępujesz ;) Cieszę się, że rozświetliłem troszkę pogląd na tę sprawę :)

Bomcio 

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011 23:47   

Nie ma co szaleć póki co :) gram na yamaszce swej do czasu zmiany na shagerla ;)
a moje odczucia z trąbami są dość różne... grałem na bodajże getzenie kolegi, którego nabył na dyplom na akademii (coś z wyższej półki) i nie słyszałem/czułem żadnej różnicy z yamaha 4335gs... stąd zbieram jak najbardziej obfity w szczegóły wywiad :)
[część osób mnie pewno ukrzyżuje za to porównanie]

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 00:10   

Wracasz po dwóch latach więc ciężko Ci będzie wyczuć różnicę zwłaszcza że modele profesjonalne wymagają od trębacza dużo umiejętności. Jedne rzecz jasna więcej inne mniej ale mimo wszystko ktoś kto zaczyna albo miał długą przerwę raczej nie wyciągnie za dużo z "profesjonalnego sprzętu. Dobrze moim zdaniem robisz że szukasz modeli szkolnych/akademickich czy półprofesjonalnych. Wymagają one mniej od trębacza a mają szeroki wachlarz możliwości. Osobiście mogę jeszcze tylko potwierdzić opinię kolegów. Schagerl to strzał w dziesiątkę.

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 08:45   

Damian Ruskowiak napisał/a:
skontaktuj się z Bartoszem Gaudynem Kraków

Bartosz Gaudyn mieszka w Jaworznie na Śląsku. Na stronie Schagerla jest telefon do Niego. Super rzetelny gość - a poza tym zawodowy muzyk (gra m.in. w Filharmonii Śląskiej). A więc fachowość i doświadczenie. Serdecznie polecam!

Bomcio, na Schagerlu na pewno się nie zawiedziesz!

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 11:01   

No właśnie ja też bym polecił skontaktowanie się z przedstawicielami, oni napewno będą wiedziec cos więcej na temat nowej serii Academica. Ja osobiście mam model 2000 i jestem bardzo zadowolony- śmiało mogę ten instrument jak i inne modele Schagerla polecic każdemu.

Bomcio 

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 15:02   

a jeszcze takie pytanie...
bo w podobnym przedziale cenowym... shagerl tr 650l vs yamaha 6335 (około 3000-3300zl) ?
chętnie poczytałbym opisanych różnic w samej konstrukcji bo niestety na tym się nie znam, a nigdzie na forum znaleźć nie mogłem co daje rozmiar czary, rodzaj materiału, różne typy leadpipe (nie znam nazwy polskiej :P )
Jak znalazłaby się dobra dusza to będę wdzięczny :) ewentualnie link do tematu jeżeli go przeoczyłem :)

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 17:43   

Bomcio, z grą dla mnie jest idealnie ;) lekko, przejrzyście, bardzo dobrze stroi (np. d1 wystarczy minimalnie ustami obniżyć).
Ja mam lakierowaną, grałem też na trąbie pozłacanej i posrebrzanej, matową też miałem w ręku, ale najbardziej dźwiękowo podoba mi się lakierowana, później srebrna. No ale to już zależy od własnych upodobań :)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 21:21   

Bomcio, tak w dużym skrócie:
- rozmiar czary - im większa czara tym większy dźwięk, pełniejszy, donośniejszy. Czary, które późno się otwierają (rozszerzają) dają z reguły nieco jaśniejszy dźwięk i stabilniejsze brzmienie (bardziej wyrównane). Czary, które rozszerzają się wcześniej dają dźwięk cieplejszy, ciemniejszy.
- rodzaj materiału - firmy mają swoje tajemnice jeżeli chodzi o stopy z, których robią blachę do instrumentów dętych (domieszki różnych metali) i za wiele nie wiadomo w tej kwestii. Wiadomo jaka jest gradacja jeżeli chodzi o barwy, które dają rodzaje blach: yellow brass, gold brass, red (rose) brass. Yellow daje stosunkowo najjaśniejszą barwę, najciemniejsza to red brass.
- leadpipe, czyli rurka ustnikowa - są różne profile wewnętrzne rurek ustnikowych - rurki o mniejszym przepuście i większym, stopniowo rozszerzającą się średnicą lub szybciej. Każda z tych cech daje różne efekty w grze. Rurki o mniejszym przepuście i wolno rozszerzającą się wewnętrzną średnicą dają większy opór w grze, przez co zużywają mniej powietrza (lżej gra się "górę", ostrzejszy dźwięk). Rurki z dużym przepustem i szybko rozszerzającą się wewnętrzną średnicą przeciwnie - biorą więcej powietrza, mniejszy opór w grze (uczucie lekkości gry), większy i donośniejszy dźwięk ("góra" może trudniej wchodzić).
To tak w skrócie.

Bomcio 

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 23:16   

ta wypowiedź była BARDZO pomocna :D
Dzięki Michał :)

NOVACZEK97 

Instrument/y: YAMAHA 4335gs
Wysłany: Czw 20 Paź, 2011 20:18   

a grał ktoś na Model TR-610L lakierowana ja na niej się gra barwa dzwieku itp.

LJOZWIAK 

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 ML
Ustnik/i: Schilke 15c4 i 16c4

Wysłany: Sro 11 Sty, 2012 21:16   

Czy ktoś z tutaj piszących porównał Yamachę 5 serii lub wyższej z Schagerlem ? Kikuletnie trąby Yamahy serii 5335 są zdecydowanie lepsze od 4 i nowych 6. Ciekawe jak wypada szczery prawdziwy test YAMAHA SCHAGERL

LJOZWIAK

jasior_r 

Instrument/y: Yamaha 4335g, Yamaha 6335hgs
Ustnik/i: Vincent bach corp. 7c , yamaha 14b4

Wysłany: Sro 11 Sty, 2012 22:11   

Bomcio, yamaha 6335 za 3tysie? Myślałem, że kosztuje około 6tys. Ja mam konkretnie 6335hgs i jak najbardziej jestem zadowolony. Po przesiadce z 4335g czułem wyraźną różnicę - lepsze brzmienie, zupełnie inna praca tłoków, no ale w końcu to już jest trąbka profesjonalna, a nie szkolna. A no i warto zaznaczyć, że profesjonalistą nie jestem i świeżakiem też (7 rok gram).

Odpowiedz do tematu