Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Odtwarzacz muzyki?
Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 15:59   Odtwarzacz muzyki?

Mam takie pytanie lub jak kto woli propozycję. Czy można by było na forum utworzyć jakiś odtwarzacz do muzyki, który można by było włączyć podczas buszowania po forum i spokojnie słuchać sobie muzyczki w tle? Można by zrobić kilka play list, np. wg gatunków lub wykonawców (klasyka, jazz, orkiestry dęte...) i każdy by sobie słuchał co chce. Można nawet zrobić play listę z naszych utworów :]
Musze powiedzieć, że o wiele przyjemniej czyta się posty (przynajmniej mi) kiedy w tle leci jakaś muzyka. Uspokaja i nie chce się awanturować :P Generalnie jest to forum trąbkowe i dużo rzeczy można tu znaleźć, ale żeby posłuchać coś fajnego trzeba się trochę na klikać. Co innego jakby był dostępny odtwarzacz (najlepiej bez logowania) i łatwiej można by było posłuchać muzyki. Bo gdzie indziej szukać dobrej muzyki trąbkowej jak nie na forum trąbkowym.
Zostawiam sprawę do przemyślenia i pozdrawiam. ;)

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 16:31   

Jeśli chodzi o muzykę, to w grę wchodzą prawa autorskie. Tu przydałaby się opinia NTligeNT i jego znajomość prawa. Poza tym pomysł do rozpatrzenia. Mam kilka za i przeciw, aczkolwiek wstrzymam się z przedstawieniem ich, dopóki ktoś nie rozwiąrze moich wątpliwości w kwestii prawnej.

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 16:40   

trochę "dziobię" z informatyki i ciężko będzie zrobić (o ile wgl. jest to możliwe[moim zdaniem jest to nie możliwe]) odtwarzacz na serwerze i słuchać muzyki w tle podczas przeglądania stron na forum... Odtwarzacz może działać np. na stronie startowej, lub tam gdzie go umieścimy i tylko tam. jeżeli naciśniemy inny dział np. forum czy nuty to przestanie grać.

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 16:50   

zgaju napisał/a:
jeżeli naciśniemy inny dział np. forum czy nuty to przestanie grać.

No właśnie. A nie da się tak zrobić żeby się nie wyłączał? Ogólnie ja się na tym nie znam, więc pytam czy w ogóle jest taka możliwość.
A może zrobić tak, że odtwarzacz odpala się na stronie głównej, a jak kliknie się forum to odpali się ono w osobnej zakładce? W ten sposób będą co prawda otwarte dwie zakładki, ale muzyczka będzie grać... :trumpet: :]

Jeżeli chodzi o prawa autorskie to owszem jest to problem, ale przecież jest wiele utworów, których autorzy zrzekli się praw lub je udostępnili i można by wybierać wtedy tylko takie kawałki do odtwarzacza. Tylko z tym jest trochę roboty. Może znajdzie się jakieś inne wyjście.
To tylko taka propozycja więc jak okaże się, że nie da rady tego zrobić to trudno.

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 16:56   

Myślę, że większość z Was słucha muzyki podczas czytania tego posta. ;) (Jeśli nie, to nie czytajcie bo właściwie temat Was nie dotyczy... :P )

Odtwarzacz na forum to fajna zabawka. Nazywam go zabawką, bo taką rangę użytkowania z pewnością by reprezentował...
Nakład pracy przy wdrożeniu takiego niby-maleństwa jest w naszym przypadku mocno nieopłacalny. Radia i odtwarzacze internetowe to poważne projekty - mają rozwiązane kwestie prawne, technologiczne (serwery), funkcjonalności typu playlista, ulubione, albumy i wiele innych systematycznie wprowadzanych modyfikacji. Jestem zdania, że należy to zostawić właśnie w takiej strukturze, bo tylko tak ma szansę spełniać oczekiwania użytkownika.

Oczywiście własne "radio trębaczy" lub podobne to chlubny pomysł, ale patrząc na popularność podobnych niszowych rozgłośni w internecie... chęci raczej nie będą miały przełożenia na wynik. :roll:

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 17:21   

A ja bym zrobił tak ;)
Z góry przepraszam, bo może to trochę wyglądać jak bym się rządził ;)

A więc...
Ja bym proponował zrobić temat, w którym ktoś z ekspertów pokusiłby się o zrobienie takiej listy utwórków, które JEGO zdaniem warto przesłuchać. Np. Jazz- tytuł 1, tytuł 2, tytuł 3.... Następnie np.orkiestry dęte- tytuł 1, tytuł 2 , tytuł 3....
Mniej problemu, a takie tytuły można wstukać w popularnego YouTuba, Wrzute. Można też sobie ściągnąć zAresa, BearShare'a i inne takie programy p2p.
Można tą listę potem odświeżać o jakieś nowości ;)
Prostsze i szybsze ;) Zero nakładu i oprogramowania dla moderatorów ;)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 20:02   

tobi3776
Ja nie będę nikomu mówi co ma słuchać, każdy sobie będzie sam wybierał. Poza tym chodziło mi ot to żeby rzecz była w jednym miejscu, na stronie głównej. Tak jak można to nie raz spotkać na innych stronach w internecie. Wchodzisz, zapodajesz muzę i muzyczka leci, a ty serfujesz po forum.
No, ale skoro Kamil napisał, że jest problem to trudno. To była tylko taka propozycja.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 20:07   

tobi3776, a ja dopisze, że do uaktualniania takiej listy powinna byc upoważniona jedna lub maksymalnie dwie osoby, żeby nie robic bałaganu. Każdy kto by chciał coś dodac do listy pisał by prywatną wiadomośc do upoważnionego i on by to dodawał.

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 21:03   

Michał Koniarski napisał/a:
A może zrobić tak, że odtwarzacz odpala się na stronie głównej, a jak kliknie się forum to odpali się ono w osobnej zakładce? W ten sposób będą co prawda otwarte dwie zakładki, ale muzyczka będzie grać... :trumpet: :]

Według mojej dotychczasowej wiedzy z informatyki tylko w ten sposób jest to możliwe.

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 22:04   

każdy sobie będzie sam wybierał

Otóż to, obawiam się, że jakieś proste rozwiązanie które ewentualnie tu by się pojawiło przegrałoby mocno z naszymi codziennymi odtwarzaczami, radiami płytami itp.

kliknie się forum to odpali się ono w osobnej zakładce

Kliknij w link Forum trzymając klawisz [Ctrl], albo prawym klawiszem myszy i wybierz "Otwórz w nowej karcie". ;)

Na razie na stronie głównej jest moduł filmików, które rozwinę aby były automatycznie losowo wybierane.
O odtwarzaczu mp3 na razie nie myślałem, bo uważam pomysł za zbyt nieopłacalny. Ale zawsze możecie mnie przekonać tą dyskusją. ;)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Nie 24 Paź, 2010 22:23   

Ok. Jeżeli do odtwarzacza nie jesteś przekonany to może chociaż zastanowić się nad jakimś tłem muzycznym, oczywiście związanym z trąbką. Tak jak to robisz z filmikiem na stronie głównej, że wrzucasz coś nowego co jakiś czas, tak samo można by robić z muzyką. A tak na marginesie to przydało by się częściej odświeżać filmiki, bo pozycje są ciekawe, ale po czasie robią się nudne.
Z tym tłem muzycznym to sam nie jestem do końca przekonany.Nie powiem, że nie raz denerwuje mnie to na stronach, kiedy od razu pojawia się muzyka i to głośno. Jednak to forum ma charakter muzyczny, a szczerze mówiąc nie za bardzo to widać. Chodzi mi o to, że działamy w jednej z dziedzin sztuki i możemy to wykorzystać. Nie chcę tu tworzyć czegoś na siłę, żeby też kicz nie powstał, ale można by się zastanowić nad tym żeby trąbka bardziej się tu rzucała w oczy i uszy. :trumpet:

Przy okazji przyszedł mi inny pomysł do głowy. Chodzi o typowo trąbkową polifonię do komórek. Ciężko jest w sieci znaleźć coś naprawdę oryginalnego związanego z trąbką, już nie mówiąc o tym że najczęściej nie jest to za darmo. Jesteśmy ludźmi grającymi na instrumentach, sami coś nagrajmy. Stwórzmy bazę niespotykanych dzwonków i sygnałów sms. Pomysłowe tapety z trąbką też mogły by być. Wydaje mi się, że trochę za mało jest działań w tej kwestii, a przecież mamy takie możliwości. A może się mylę... Temat do dyskusji. Sorry za off-top.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 12:53   

Moim zdaniem forum ma być przede wszystkim czytelne i proste w obsłudze. Dodawanie fajerwerków na dłuższą metę przeszkadza i męczy.

Jeśli chodzi o kwestię odtwarzacza muzyki to chyba każdy ma winampa, windows media playera czy cokolwiek podobnego. Żaden problem odpalić to w tle i niech sobie gra. Ja tak właśnie robię i zawsze mnie wkurzają jakieś dźwięki pochodzące ze stron, które przeglądam.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 13:11   

Devil_inside napisał/a:

Jeśli chodzi o kwestię odtwarzacza muzyki to chyba każdy ma winampa, windows media playera czy cokolwiek podobnego. Żaden problem odpalić to w tle i niech sobie gra.

No właśnie jest problem, bo chodzi o to, że do tego odtwarzacza trzeba jeszcze coś wrzucić, a uwierz mi, że młode pokolenie które rozpoczyna właśnie edukację na trąbce (mam tu na myśli przede wszystkim I stopień) nie mają zielonego pojęcia o takich nazwiskach jak Armstrong, Davis, Marsalis czy Stańko. Chodzi mi o to żeby był tu jakiś wybór typowo trąbkowej muzyki. Kiedy ktoś się nie zna, żeby bez problemu mógł coś znaleźć. Bo włączać sobie co chcą to mogą wszyscy i ktoś kto się nie zna włącza sobie byle co, a później dziwimy się, że jakość muzyki w Polsce spada. Może trochę się zagalopowałem, ale chodziło mi po prostu o to żeby można było tu posłuchać dobrej muzyki z trąbką w roli głównej. Ale nie będę nikogo na siłę przekonywał.

Albert 

Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c

Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 19:06   

Kamil napisał/a:
Na razie na stronie głównej jest moduł filmików, które rozwinę aby były automatycznie losowo wybierane.

Mnie osobiście taka opcja w zupełności wystarcza, nawet w tej chwili mam otwarte 2 okno ze stroną główną i włączonym filmikiem ;)

Przy okazji przyszedł mi inny pomysł do głowy. Chodzi o typowo trąbkową polifonię do komórek. Ciężko jest w sieci znaleźć coś naprawdę oryginalnego związanego z trąbką, już nie mówiąc o tym że najczęściej nie jest to za darmo. Jesteśmy ludźmi grającymi na instrumentach, sami coś nagrajmy. Stwórzmy bazę niespotykanych dzwonków i sygnałów sms. Pomysłowe tapety z trąbką też mogły by być. Wydaje mi się, że trochę za mało jest działań w tej kwestii, a przecież mamy takie możliwości. A może się mylę...

Według mnie świetny pomysł, może warto założyć nowy temat w tej sprawie :D

malladyn 

Instrument/y: YAMAHA
Ustnik/i: Bach 1C

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 17:09   

Jest to bardzo dobry pomysł z muzyką na forum ;)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 20:49   

Albert napisał/a:
Według mnie świetny pomysł, może warto założyć nowy temat w tej sprawie :D

Mówisz, masz. Zapraszam. :)
http://www.trumpeters.pl/...t3836.htm#35492

Camillus 

Instrument/y: Schagerl Apollo, Flugelhorn no name
Ustnik/i: Laskey 70C, Schilke 15B gold, Schilke 14F4

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 12:43   

Mam pewien pomysł odnośnie tego odtwarzacza.

Piszecie, że kolidowałby z naszymi aktualnie włączonymi odtwarzaczami. To prawda, ale nie musi być włączona opcja automatycznego odtwarzania. Kto chce - włącza, a kto nie - nie musi ;)

Odnośnie praw autorskich: Mamy przecież wielu trębaczy na portalu, którzy mają własne nagrania godne posłuchania. Jako przykład podam Pana Michała Koniarskiego, gdyż akurat jego utwory na YouTube obiły mi się o uszy. Myślę, że bez problemu zgodziłby się na umieszczenie ich tutaj w wersji audio. W ten sposób każdy z nas - trębaczy mógłby zamieścić własny utwór (oczywiście po przesłuchaniu i zatwierdzeniu przez admina), co mogłoby być pewnym bodźcem do ćwiczeń i do stworzenia dobrego nagrania. Taka obecność własnego utworu w odtwarzaczu, byłaby pewnego rodzaju wyróżnieniem przed wszystkimi użytkownikami forum :)

Pozdrawiam ;)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 15:35   

O utworach forumowiczów też myślałem, ale jako osobna play lista. Chodziło mi o to żeby można było posłuchać tu muzyki, trąbkowej znanej i mniej znanej. Coś jak wrzuciliście w temacie Sekcja dęta - kawał dobrej muzyki.

robi97trumpet 

Instrument/y: Austria Schagerl 610L
Ustnik/i: Vincente Bach 1 1/4c

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 20:52   

Odświeżam Temat. Michał Koniarski-Kapitalny pomysł.Przecież jeżeli odtwarzacz byłby na stronie głównej i wyłaczał by sie gdybyśmy chcieli zajżeć w głąb forum to przecież można mieć jedną zakładkę otworzoną strone główną i muzyka by grała a w drugiej bez muzyki można by było buszować po forum.Na Spryciaże.pl jest pełno filmów jak wgrać odtwarzać na strone www Świetny pomysł i bardzo bym chciał żeby weszedł w życie.Pozdrawiam i prosze o rozpatrzenie tej propozycji :mrgreen:

kakaboom 

Instrument/y: Yamaha YTR-6335S :D
Ustnik/i: V.Bach 3C

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 21:05   

dokładnie, świetny pomysł, jak mówi Robert to nie jest takie trudne :D

Odpowiedz do tematu