Czy miał ktoś może styczność z trąbkami marki OLDS? Nie widzę tego typu tematów więc muszę zapytac. Głownie to chodzi mi o opinie do F.E OLDS &SON Fullerton,California model SPECIAL. Z góry dziekuję za jakiekolwiek informacje
Mam kornet Olds Ambassador z lat 50-tych i, jak się zdaje, jest bardzo dobry. W każdym razie fakt, że po tylu latach jest szczelny, tłoki chodzą leciutko i wszystko jest na swoim miejscu robi wrażenie. Brzmienie też ma podobno bardzo przyjemne, ja tam się nie znam.
Co do innych modeli, nie będę się wypowiadał.
Cześć. Uważam, że instrumenty z fabryki Oldsa są jednymi z lepszych na rynku. Zarówno modele niższe (ale nikoniecznie gorsze) jak Ambassador, Special czy wyższe typu Recording, Opera, Mendez itp.
Ambassador np. został wybrany najlepszym modelem w swojej klasie i do dziś jest uważany przez wielu za najlepszy w tym przedziale cenowym.
Wielu profesjonalnych trębaczy gra instrumentach F.E. Olds do dnia dzisiejszego. Jeżeli trafisz na instrument w dobrym stanie będziesz bardzo zadowolony. Sam posiadam kornet Olds Ambassador z lat 60' oraz dwie trąbki "B" z 1971 roku i 1969 roku. Jestem bardzo zadowolony. Co do Speciala to próbowałem kilka i uważam, że są to bardzo dobre trąbki.
Ich cena jest relatywnie niska do jakości i walorów brzmieniowych nieporównywalnych z obecnymi instrumentami w podobnym przedziale cenowym. Musisz jednak sprawdzić stan techniczny instrumentu (kompresja, brak korozji, praca tłoków itp.). Pamiętaj, że mają na pewno już swoje lata (ostatni Olds zostal wyprodukowany około 1979 roku). Jednak w większości przypadków mimo upływu lat wyglądają i grają lepiej niż obecnie produkowane po 5 latach.
Tutaj opis Speciala z katalogu Oldsa z 1977 roku http://rouses.net/trumpet/olds77/special.htm
Pozdrawiam i powodzenia.
Instrument/y: King Legend 2070SP , Olds Ambasador, Y6310ZS
Ustnik/i: Bob Reeves 43c
Wysłany: Pią 21 Sie, 2009 22:16
Witam. Właśnie zakupiem sobie Oldsa Ambassador za 1600zł po renowacji i muszę powiedzieć że jak na trąbę z 1965r i za te pieniądze to gra bardzo fajnie Szczelna, lakier prawie nowy i nie cofa powietrza przy mocnym dmuchnieciu tak jak np. Y6310zs Ogólnie to polecam
Instrument/y: trabka
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009 16:37
witam mam pytanie odnosnie fliga firmy B & S chellenger2 model3146/2G BROCHON nie moge nigdzie na necie odszukac takiego instrumentu ani zadnego oficjalnego dealera na polske a wiem ze ten instrument swietnie brzmi znalazlem podobne ale nie taki i niewiem czy ten model ktory podalem jest dostepny czy nie.Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum