Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Nie 11 Lut, 2007 18:52
to raczej nie ten dział tak to moze zalezec od olejku to róznych trabek pasuja rózne olejki. uzywaj tego samego olejka co kolega a powinno wszytko sprawnie działac
Także zależy od utrzymania trąbki w dobrym stanie , tzn przepłukać z raz na 2-3 tygodnie , pilnować żeby tłoki były czyste , żadne nieczystości nie wpadały do środka , no i przede wszystkim dużo grac , tak żeby nie stały zbyt długo
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1396 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Nie 11 Lut, 2007 21:15
heh nie ma tkaiej reguły ze np. co dwa tyg. tylko oliwie tłoki i koniec. Kiedy czuje, ze tłoczki nie smigają jak nalezy, oliwię je. Raz przez trzy tygodnie nie oliwie, pozniej znowu co dwa dni. Zalezy ile gram, gdzie gram, jak gram. Jest wiele skłądnikow, które skłądają się na potrzebę naoliwienia tłoczkow. pozdro
a probowaliscie przed naoliwieniem nasmarowac najpierw tłoki wazeliną techniczną??
(wazelina wchodzi we wszystkie mikro wgłębienia na tłoku) potem ładnie trzeba wyczyscic i dpoiero posmarowaxc oliwką. ja tak czasami robie poniewaz mam dosc stara trąbke gdzie tłoki sa juz dobrze zeszlifowane i musze powiedziec ze to zdaje egzamin.
Witam!
Jedną z przyczyn złego chodzenia tłoków jest też jak i pod jakim kątem naciskamy tłoki...
mój kumpel z muzyka naciskal pod złym kątem i się mu przycinały ... może to od tego zależec ...ale oliwka jest bardzo ważna ...ja mam yamahe 6 i używam oliwki yamahowskiej u mnie zdała egzaminz na celujący .... jednym zdaniem siadła mi ...każdemu oliwka musi siąść ....
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 22 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: Czw 08 Mar, 2007 21:54
ja grałem na oliwce yamahy i mi tłoki zacinały podobno nie pasowała do moejej trabki, była z gesta teraz mam jakąś żadką i tłoki chodza bez zarzutu(oczywiscie jak na staga )
przywiozłem trąbkę właśnie z naprawy, tłoki chodziły dobrze (nie były naoliwione). Dolałem oliwy i teraz drugi tłok z mniejszą dynamiką się podnosi. Dodam, że gdy ponownie wysuszę ,znów chodzi dobrze. Tak jakby zależało od tego ile tej oliwy jest. Na wieczór dolałem jej dużo chodziło słabo. Teraz rano chodzi już lepiej , może oliwa się wysuszyła...
Ile tej oliwy powinno średnio się dolewać? Ile na oko kropelek? Ja dolewam tak z 10 na jeden tłok :cool:
Dodaje oliwę " All Cass - Fast " i Yamahę. Właśnie ją dokładnie wymyłem ,wyczyściłem, była sucha i tłoki odbijają dobrze, ale gdy nie ma oleju ocierają, tak jakby było coś za ciasno. Trąbka wróciła wczoraj z naprawy lutowania i wyprostowania rurki. Dodam oleju i tłoki już nie ocierają ale środkowy spowalnia.
Dobra oliwka to podstawa tak naprawdę ciężko wyczuć która jest najlepsza,przeważnie jest tak że w jednym instrumencie oliwka chodzi ekstra a w drugim już nie koniecznie ja sam używam fasta i musze powiedzieć ,ze jest niezła ale nic poza tym.wszystko zależy od jakości tłoczków ich wieku użytkowania itd.
Pozdrawiam
Moja Yamashka najbardziej lubi Latrombe. Dosłownie od Czerwca do dzisiaj trąbki w ogóle nie smarowałem. Nie wiem czyja to zasługa, może alkoholowa A tłoki chodzą jak brzytwa hehe
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Witam serdecznie. Teoretycznie tłoki powinno oliwić się każdego dnia. Dlaczego?....prawa fizyki. Jeżeli nie ma właściwego "poślizgu" to metal trze o metal w tym przypadku tłok o brzeg maszynki co sprawia, że bardzo mała szczelinka pomiędzy nimi z czasem staje się coraz większa a tym samym trąbka traci szczelność. Wystarczy kilka kropelek codziennie przed pierwszymi dźwiękami. Konsultowałem ten temat dawno temu z v-ce przewodniczącym amerykańskiego związku zakładów zajmujących się naprawą instrumentów. Poza tym postępując w ten sposób unikniemy niespodzianek podczas występów i ćwiczenia.
Pozdrawiam i powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum