Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Nie 20 Sty, 2008 23:32
U mnie też jest czarny osad op La trombie ale jakoś mi to w niczym nie przeszkadza... Co do woni to naprawdę nie odczuwam jej jakoś... Co do osadu to nie przeszkadza mi on ponieważ może nie przed każdym oliwieniem ale co jakis czas przecieram szmatką tłoki.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Getzen 300series
Ustnik/i: Bach 7C,3C, Kelly 3C
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 09:07
Jak dotoąd używam taniej oliwki za 16zł. I jest dobra, mimo ,że tania. Niedawno właśnie myślałem na zmianie oliwki np. La Tromba ,ale szukam oliwki do typowo amerykanskiej trąbki. Zna może ktoś amerykańską oliwke ? Jak tak to byłbym wdzięczny za podanie nazwy.
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 14:27
no ludzie, prosze was - nie wypisujcie takich głupot jak specjalna oliwka do amerykanskiej trąbki to juz przechodzi ludzkie pojęcie jak nie pasuje ci yamaha czy la tromba, to jest wiele innych marek - AMERYKAŃSKICH jak tak bardzo je lubisz, prosze : Fast, Conn, Getzen. to są oliwki typowo amerykańskie. Tylko co ci to da? i tak sa wszystkie robione w ten sam sposób
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 15:14
jak chcesz amerykańską to konieczenie musisz ściągnąc ją z ameryki. bo do Polski trafiają tylko chińskie, a to wiadomo-nie amerykańskie
<hahaha> jak zartować to zartować
a na serio : gryzek13, kup jakąś oliwke za więcej niz 16 zł. na pewno będzie lepiej
koledzy, nie bulwersujcie się tak. Wiem że jak się to czyta to nie jest to może to takie piękne, ale wbrew pozorom to nie jest takie złe na jakie wygląda. Po pierwsze, tak samo jak olej nie miesza się z wodą nie miesza się również z amolem. olej przylega do tłoczka i cylindra, a pomiędzy tymi warstwami znajdował się amol. Rolą oliwki jest zmniejszanie tarcia które prowadzi do zużycia elementów trących a nie ładne wyglądanie, bo jedyną wadą tego sposobu było to że źle wyglądał. A tłoczki zapuścić można nawet używając normalnej oliwki. adam113, dlaczego nie kupiłem oliwki? Bo mam za daleko do porządnego muzycznego, a neta jeszcze nie miałem.
Dlatego koledzy nie oceniajcie od razu sposobu bez poprzedniego sprawdzenia, bo ja na tym jechałem kilka miesiący. Ponadto Wasze uwagi są trochę jak z olejem napędowym i opałowym. Jedyną wadą używania oleju opałowego w silnikach jest to, że to nielegalne :razz: choć olej opałowy wcale nie jest gorszy od napędowego. Dlatego proszę Was, nie oceniajcie zaocznie. Pozdrowienia :wink:
_________________ Trąbić każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej...
A akie pytanie:
Jaka oliwka będzie lepsza do tłoków które są już poprzecierane??
Czy lepiej jest żadszy czy gęstszy??
Moje tłoki są właśnie w niektorych miejscach poprzecierane i zastanawiam się ktorą oliwkę lepiej kupić.
W tej chwili używam Fasta ale trzeba go często używać.
Myślałem też nad Yamaha i Getzenem??
Którą mam wybrać i która będzie lepsza do moich poprzecieranych tłoków.
Czytałem ten temat to wszyscy zachwalają La Trąby jednak ja nie jestem do nich przekonany.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 22 Sty, 2008 12:14
sindbad napisał/a:
Jaka oliwka będzie lepsza do tłoków które są już poprzecierane??
Czy lepiej jest żadszy czy gęstszy??
powiem tak. używałe przez jakiś czas gęstej czerwonej La Tromby i byłem zadowolony. ale teraz wróciłem znowu do białej która jest rzadsza. tłoki zachowują się troche inaczej-szybciej reagują, chociaż z drugiej strony na czerwonej były bardziej "jędrne" ;P
fast to dobra oliwka, ostatnio pojawiła sie jakaś nowa oliwka yamahy i bacha, znajomi mają i chwalą
cieżko powiedzieć, która będzie dla Ciebie najlepsza. fast jest dość rzadki, jesli Ci nie do końca pasuje to kup jakąś gęstą i zobacz czy będzie lepiej, jak nie masz kasy żeby kupić to może jakiś znajomy ma?
Wysłany: Wto 15 Kwi, 2008 20:19
Wypróbowałem ostatnio oliwkę La Tromba extra fine ( czerwona ). Myślę, że jak ktoś ma problemy ze starymi, nie idealnie odbijającymi już tłokami to oliwka ta powinna być na to dobrym lekarstwem.
Zastanawiają mnie nowe olejki Yamaha Valve Oil Synthetic Regular. Są to nowe olejki Yamahy czy tylko opakowanie się zmieniło???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum