Instrument/y: Schagerl Superior
Ustnik/i: Stomvi 4C
Wysłany: Sro 28 Mar, 2007 20:52 Oliwki
Chcial bym wiedzieć jakie uzywacie oliwki do tłoków. Ja uzywam fasta. Mam jeszcze olejek ze stomvi którego kiedys uzywalem. Na początku używalem olejku "la tromba".
Używałem oliwki Bacha, ale uważam, że z pośród dostępnych oliwek na rynku najlepsza jest LaTromba. Używam jej od kilku lat i tłoczki nadal pracują rewelacyjnie. Po za tym dobrzre zabezpiecza metal przed "porowaceniem" się jego powierzchni, gdyż w jej składzie są jakieś silikonowe domieszki. :wink:
_________________ Przyjaciel nigdy nie powinien zbyt wysoko oceniać naszych zalet a wróg powinien przeceniać nasze wady.
Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 02:07
Sa dwa rodzaje La Tromby.
1 z domieszka sylikonu
2 bez sylikonu
Z tego co wiem z sylikonem sa zalecane do starszych trab z wytartymi tlokami, ale ogolnie obie sa bardzo dobre
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 07:50
Z dodatkiem silikonu można stosować nie tylko do starszych trąbek (w tym przypadku wręcz należy) ale też i do nowszych od czasu do czasu...pomaga to w ich konserwacji i ogranicza zużycie... :cool:
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Pomógł: 52 razy Wiek: 19 Posty: 1382 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pon 23 Lip, 2007 12:52
polecane są tez do trąbek, które nie mają monelowych tłoczkow - nie scierają sie az tak bardzo dzięki silikonowi z tego co słyszałem. Zwykła oliwka moze nie wystarczyc.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 20:52
tak, tez dłuższy czas używałem fasta bo udało się go promocyjnie kupić w większych ilościach był dobry, nie miałem problemów z tłokami, a od kiedy używam La tromby to mi sie robi jakiś taki zielony nalot i zielona woda mi kapie z kranika( nie, to nie sa glony )dziwne. a tłoki chodzą dobrze, zauwazyłem że od kiedy uzywam czerwonej La tromby to tłoki są jakby... hmm... jędrniejsze tzn, chodzą troche ciężej ale przez to jest lepsza kontrola nad nimi tak czy owak ze wszystkich oliwek które miałem najlepiej leży mi ta czerwona(czy ona pomarańczowa jest czy coś takiego) La Tromba
szczerze uzywam Bacha oliwek i innych rzeczy typu akcesoryjnego lecz do oliwek yamahy nie mam nic a la tromby nie znam wiec nie mowie nic a juz fasta to wogole
Próbowałem kilku, Superlick jest dobry. Zauważyłem, że lepsze oliwki mają delikatną woń nafty (Yamaha nie ma). Czytałem też złe opinie nt. silikonowych oliwek. Problem polega na tym że zbyt tłuste/gęste oliwki dobrze zabezpieczają tłoki przed tarciem ale też spowalniają ruch a oliwki rzadkie ułatwiaja granie ale też słabo zabezpieczają bo na ogół szybko się ulatniają. Trochę ciekawych informacji znajdziecie tu (po angielsku):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum