Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Orkiestra
xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:43   Orkiestra

Mam pytanie odnośnie mojej orkiestry//..Mój dziadek ją prowadzi ale mam pytanie....
Nasza orkiestra jest dla amatorów..Większość w niej to samouki nie znających palcówek do trąbki..Grają z podpisanych..Według was uczyć ich palcowania?????..Mają powyżej 35 lat... do 50..

Grają w miarę dobrze ale planujemy zrobić totalny remanent orkiestry i stworzyć stronę,ponieważ jest okropny bałagan.....
Jeśli się nie narzucam odpowiedzcie na pytanie.. Czy jest sens..

:trumpet:

:)

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Damian 

Instrument/y: Schagerl T-2000L
Ustnik/i: CONN 5 1/2 C

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:45   

Sens jest zawsze ;) .. jeśli Ci panowie maja zamiar grać jeszcze jakiś czas to nie moga sobie cały czas podpistwac nutek jak nacisnąć żeby było dobrze . Przecież to sa podstawy . ;D

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 17:50   

Powinieneś spróbowac, bo nie jest to trudna rzecz, ale przyzwyczajenie w ich wieku może zrobic swoje. Jak się nie do to wrócisz do starego systemu i tyle :)

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 18:04   

oki...... Spróbuję większość już znają bo orkiestra istnieje 40 lat

mrowa196 

Instrument/y: gra i trąbi
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 18:06   

Jak oni nie znają palcówek, to ile czasu grają i jakie dźwięki najwyżej osiągają?? Bo jeśli to jest orkiestra i gracie nie przerabiane na łatwiejszy poziom utwory, to myślę że pewna wysokość dźwięku jest wymagana, a żeby osiągnąć tą wysokość to trzeba trochę grać, a jak się już trochę gra, to palcówki same wchodzą w głowę, to jest naturalny łańcuch wydarzeń. Jestem pewien że gdybyście im wymazali palcowania spod nut to spokojnie po paru próbach by grali wszystkie utwory bez podpisów.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 18:13   

Gramy wszystko... Ale oni mało grają w domu wcale tyle że na próbach ze 2 godziny... Ale efekty widać....+
Jak ćwiczymy dużo to oni osiągają skalę g oktawa mała do g2 jakoś tak...
Głównie to mamy kilkanaście marszy amerykańskich i pieśni kościelne np.Jezusa Ukrytego...
Jak są uroczystości np.Otwarcie jakiegoś budynku, wesele czy festyn to gramy rozrywkowe marsze , walce i takie utwory średniej trudności..Dla nich warszawianka to rozgrzewka...... oni już grają ci lepsi np.Nie wzięli nut i grają z moich to tam nie ma palcówek...Dużo gubią się przy bemolach i krzyżykach.. Więc podpowiadam co nacisnąć... Zobaczymy co zdziałamy.. Dużo utworów grają na pamięć.......

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 19:26   

Oj Ciężko będzie. Sam kiedyś wziąłem się z kumplami za porządkowanie w orkiestrze i nie skończyło się to dla nas zbyt dobrze. Przy czym u nas wytworzył się podział na młodych i starych. Jednak powracając do Ciebie:
-Nie ze wszystkimi wam pójdzie lekko. Wielu prawdopodobnie nigdy nie nauczy się poprawnie palcować bez podpisywania. Musisz mieć tego świadomość. Część z nich może się zniechęcić, zacząć coś kręcić, opierać się zmianą. Może być na prawdę różnie i zacznij przygotowywać się na to że nie wszytko się uda.
-Prawdopodobnie w tym układzie podskoczycie z poziomem i dojdziecie do punktu gdzie bez "odświeżenia" kadry, a przynajmniej bez znaczącego wzmocnienia nie ruszycie już dalej. Zatrzymacie się i będziecie tak siedzieć w jednym miejscu z poziomem.
- Nie nastawiaj się na to że nowe utworki pójdą łatwo lekko i przyjemnie... nawet te prostsze od dotychczasowych.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 21:16   

Zobaczymy jak mówi eliasztp to trzeba kiedyś spróbować..............
Jak nie pójdzie to nie staniemy ja nie dowodzę.....

Black 

Instrument/y: Stagg 77T
Ustnik/i: Stagg - 7C

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 22:04   

Taki remanent w orkiestrze jest dobry. Ja bym pomyślał nad jakąś rekrutacją. Tylko żeby były dla nich instrumenty no i żeby miał ich kto uczyć. Wiesz za parę lat akurat dojdą nowi. Według mnie to jest sens robić coś takiego bo jeśli będziecie grali cały czas na takim samym poziomie to orkiestra zacznie kruszec aż do jej rozwiązania co dzieje się coraz częściej :( Jak teraz będziecie im dawać nowe utworki to po prostu nie pozwólcie im na podpisywania a w końcu się nauczą. hehe....już widzę te protesty, przecież zawsze mieliśmy podpisane i po co te zmiany :mrgreen: Ale z czasem się wszystko unormuje. No i zgadzam się z Immortal4ever że nie wszystko pójdzie tak gładko.

POWODZENIA ! ! !

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 22:10   

może zacznij ich uczyc od niepodpisanych gam;)

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 22:23   

Myślę, że problem może byc w tym , że oni nie pójdą na twoją propozycje. Wiek przyzwyczajenie i hasła typu: tyle lat grałem i było dobrze to o co ci chodzi młody? Ale walcz z tym, nie widzę w tym nic dziwnego, że chcesz aby było dobrze :) tak więc powodzenia życzę

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 22:42   

xXPITBULLXx, będziesz miał ciężko.. zwłaszcza że masz 13 lat. Ja mam podobną sytuacje z orkiestrą, tyle że muzykanci z mojej orkiestry umieją grać z nut i wiedza coś na temat grania, ale chciałem wprowadzić coś nowego, bardziej rozrywkowego .. kapelmistrz w ogóle mnie nie słuchał ani orkiestra, pewnego dnia przyszedł do orkiestry pan. Krzyś. :P jest w wieku orkiestry i kapelmistrza, przyniósł fajne nuty, nowe, trudniejsze .. i kapelmistrz od razu się zgodził ;p Teraz nawet kapelmistrz czasami zwraca się do mnie po pomoc. Ale jak widzisz większość dorosłych sądzi, że co dziecko w takim wieku może ;p Jestem w 99% pewien że gdybym miał tak z przynajmniej 22 lata to by poszli na moje propozycje :)

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:09   

Uwierz mi że niekoniecznie by na nie poszli... 22 lata to nadal może być dla niektórych za mało. A to że się nie słucha młodzieży w naszych pięknych orkiestrach skutkuje tylko odejściami i brakami w składach... Ale na szczęście nie muszę już się z tym problemem borykać.
Odmłodzenie składu jest niemal konieczne jeśli chcecie mieć jakąkolwiek średnioterminową perspektywę rozwoju.... Dla perspektywy długoterminowej należałoby zorganizować system ciągłej rekrutacji i szkolenia młodzieży.
Należy też pamiętać o odświeżaniu repertuaru poprzez wprowadzanie nowości. Nie można zapomnieć jednak o przypominaniu co jakiś czas już rozegranych pozycji. Taka taktyka pozwoli zbudować szeroki repertuar i możliwość obstawienie wielu imprez.

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:16   

macie jakieś pomysły jak zachęcić młodzież do grania ... w gminie mamy 2 orkiestry a z młodzieży jest tyle:
trąbka - ok 10 (w tym ja i mój kuzyn, dopiero się uczy)
tenor - 1
puzon - 2 (to moi bracia, dopiero się uczą)
werbel - 1
saksofon - 2

Reszta muzykantów to osoby od ok 35 lat do nawet 70 ;p

Jak sami widzicie nie zaciekawię, ja zarażam całą rodzinę dookoła :)

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 01:08   

16 młodych to niezły wynik. Jak ja zaczynałem to nabór odbywał się poprzez pocztę pantoflową... Znajomy namawiał znajomego, kolega koleżankę ona swoje koleżanki... efekt... z mojej klasy w gimnazjum w szczytowym momencie na ok 27 uczniów 11-12 grało lub uczyło się grać w orkiestrze na różnego rodzaju instrumentach... Alty, tenory, trąbka, puzon, klarnet i instrumenty akustyczne... Do tego spora ilość osób z młodszych i nieco starszych roczników. Młodzież w pewnym momencie mogła spokojnie grać bez starszych muzyków (co później wykorzystano). Najlepsze jest to że z moich kolegów z klasy w gimnazjum nadal gra 6 osób tyle tylko że w różnych orkiestrach (taki los). Tak więc nie jest to zły sposób. Dobre są też otwarte nabory przeprowadzane w szkołach podstawowych przy współpracy z dyrekcją i nauczycielami tejże szkoły. Rzadziej udaje się to w gimnazjach, w ogólniakach efekty nie są zbyt zachęcające chociaż zawsze ktoś może się znaleźć.
Należy pamiętać jeszcze że fakt iż ktoś zaczyna uczyć się grać nie oznacza że będzie on grał w pierwszym składzie. Z tego co zauważyłem to z tych którzy zaczynają swoją przygodę z instrumentami dętymi zostaje na dłuższą metę od około 30 do 50%. Przy uwzględnieniu że okres przygotowawczy do gry w pierwszym składzie trwa ok. roku. U mnie przynajmniej tak było za wyjątkiem Sakshornów altowych u których ten okres wynosił 6-7 miesięcy i saksofonów u których najpierw uczyło się gry na klarnecie a potem dopiero na saksie.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 11:40   

U nas młodych jest 10.. Więc nie tak jeszcze amatorsko

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 11:51   

u mnie skonczylo sie praktycznie na moim roczniku;/ było nas około 15 z czego zostało 6 moze 7... a młodszych na blaszanych nie ma wcale;/ tylko 3 perkusistów i kilka klarnecistek.... taki troszke paradoks bo jestesmy młodzieżową orkiestrą a ponad 70% jest dorosła;d ale naszczescie moze 2 albo 3 osoby tylko przekraczają 30 tak ze nie jest zle i idzie sie dogadac:) a kapelmistrz tez tylko troszke ponad 30 i studiuje dyrygenture tak ze wifdze swietlaną przyszłość;d

kiedys było u nas tak ze jak ktos chcial odejsc to musiał znalezc kogos na swoje miejsce tzn nie konkretnie na ten sam instrument ale ogolnie do orkiestry ze ktos za kogos.

mam teraz "przyjemność" grać dodatkowo w małej orkiestrze gdzie dojeżdżąmy sobie w 5ciu a reszta tubylców ma tam powyżej 60;/ strasznie cięzko sie z nimi gra;/ mają nuty ale od 40lat te same bez zadnej zmiany;/ i grają niby z nut ale tak że trzeba uważać bo w ustalonych 30 lat temu miejscach robią sobie fermaty i pałz kilkotaktowych nie da sie przeliczyc bo tak jest tempo zamoncone ze masakra;/ a niema żadnego werbla ani nawet bembna. jest jeszcze jeden problem, taki ze grają za głośno..... i można im mówić ze ciszej ale pamietają to przez pół utworu;/ dlatego zawsze przed wystempem trzeba robic próbe zeby ich zmęczyc i potem cicho grają;d

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 11:54   

jA JESTEM NAJMŁODSZY NAJSTARSZA DZIEWCZYNA 20 PARO LETNIA

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 11:54   

Generalnie chodzi o to by młodzi w ogóle jacyś byli. Dobrze by było żeby co jakiś czas ktoś dochodził nowy. Pozwoli to na spokojną zmianę pokoleniową. Problem w tym że należy ją odpowiednio zaplanować... tzn. trzeba wiedzieć kogo szkolić. Skoro mamy w orkiestrze dużo trębaczy to wiadomo ze należy zająć się tyłami ale jednocześnie należy też szkolić kogoś na trąbkę bo może się okazać za rok czy dwa że trębacze się wykruszą... Wszytko zależy kto ile ma lat i jakie ma plany na przyszłość. Jedni się przeprowadzają, inni idą na studia jeszcze inni umierają. Na wszystko należy być przygotowanym.

Innym problemem jest również szkolenie muzyków tak by obsadzić takie instrumenty jak Alty,Tenory, Barytony ze względu na znikomą popularność tego typu instrumentów, puzony, które łatwe w grze nie są i Tuby, helikony, suzafony, do których nie każdy się nadaje. Na prawdę ciężko jest namówić młodych do tego typu sprzętu... Chociaż dla chcącego nic trudnego.
Pod tym względem najłatwiej znaleźć można chętnych do Trąbki, saksofonów maści wszelkiej, fletu i klarnetu. Są to instrumenty jeszcze jakoś znane, nawet może i lubiane... Nikt sie nie pyta co to jest, jak to wygląda.
Do instrumentów perkusyjnych można łatwo przystosować niemal każdego kto ma poczucie rytmu i odrobinę zdolności manualnych.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 31 Gru, 2009 12:04   

Trębaczy Mamy pod dostatkiem..Są tacy chłopaki co pokończyli muzyczną 1 , 2 ,3 stopnia więc dobrze.........
A dziewczyny na saxach I stopnia skończyli

[ Dodano: 2009-12-31, 12:06 ]
U nas w orkiestrze to przewaga trąbek , saxofony , II klarnety , 3 tenory , 1 baryton , 1 tuba , 1 akordeon z moim dziadkiem to już 2.... No i reszta dzwonki ,Obój

[ Dodano: 2009-12-31, 12:07 ]
Na trąbce w miarę to gram tylko ja i taki jeden.reszta to mocno farci... Jak ich nie ma to ładnie brzmimy..

Odpowiedz do tematu