Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ozdobniki w zapisie muzycznym
kamil123c 
Kamil

Instrument/y: Stomvi Forte, Stagg 77-T
Wysłany: 2010-02-04, 08:59   Ozdobniki w zapisie muzycznym

Chciałbym się dowiedzieć coś o ozdobnikach, czy może mi ktoś przybliżyć jakieś szczegóły o tym szczególnie w grze na trąbce. W internecie o tym nie ma prawie nic. Z zakresu teorii muzyki podawane są przeważnie regułki typu:
-mordent
-obiegnik
-przednuta
To ze słowniczka muzycznego nie wiele mi mówi.
Może są jakieś nuty żeby takich ozdobników się nauczyć albo nagrania? Fascynuje mnie kiedy instrumentalista grając właśnie na trąbie dokłada sobie do tej podstawowej melodii jakieś ozdobniki. Kiedy się z tym nie przesadza (nie gra się tak cały czas) to jest to bardzo ładne wzbogacenie. Mogę liczyć na jakąś pomoc?

polek007 

Instrument/y: Yamaha 5335G
Ustnik/i: Bach 1 1/2 C

Wysłany: 2010-02-04, 12:09   

Hmm... No to musiał byś faktycznie usłyszeć bo same regułki, nawet zapisane nutowo nie do końca pomogą. Poproś jakiegoś muzyka żeby Ci każde zaprezentował.
http://www.zgapa.pl/zgape...i_(muzyka).html
Tu masz przykłady zapisu i wykonania tych ozdobników.

xXPITBULLXx 
I love trumpet

Instrument/y: Vincent Bach in C
Ustnik/i: VINCENT J BACH CORP MT VERNCN NY 2 1/2 C

Wysłany: 2010-02-04, 16:27   

Jeśli chcesz wiedzieć co to ozdobniki i związane z tym regułki to kup sobie książkę szkoła na trąbkę Lutaka.
Tam są zapisane regułki , książka ci się przyda są tam też zapisane na nutach takie popularne..... :trumpet:
''Marzenia wielu ludzi się spełniają,jedni dostają komputer zaś inni trąbki'' Póki nie zabrali nam tego pięknie brzmiącego i natchnionego instrumentu grajmy , by nas oświecał, a swym pięknem uspakajał właściciela i innych słuchaczy.

Nie mam

kamil123c 
Kamil

Wysłany: 2010-02-04, 16:46   

No właśnie się zorientowałem :mrgreen: , mam tą książkę nawet. Poszukuję właśnie jak najwięcej materiałów o tym, bo w książkach z zakresu teorii muzyki to się przeważnie znajduje. Lutak to jedna z popularniejszych szkół na trąbkę, ale teorii to tam tyle co z początku (mam może stare wydanie). Planuję zakupić sobie jakąś książkę z teorią, bo do szkoły muzycznej nie chodzę i czasem to aż wstyd pewnych rzeczy nie wiedzieć jak się gra mimo wszystko na instrumencie a przydaje się to, bo to podstawa w zasadzie. Często jednak zdarzają się fajne książki np. arbana tyle że nie po polsku ale można ściągnąć w pdf-ie z internetu nawet na tym forum to widziałem. Zna ktoś może jakieś szkoły na trąbkę, ale z teorią muzyki związane żeby coś poczytać w internecie albo na dysk pobrać?

Rumcajs 

Instrument/y: Gold Yamaha YTR 2335
Ustnik/i: Gold Vincent Bach Corp. 3C

Wysłany: 2010-02-04, 17:46   

Na chomiku znalazłem:
Szkoła gry na trąbce (J.B. Arban)
http://chomikuj.pl/martin...y/Real+Book%27s

[ Dodano: 2010-02-04, 18:05 ]
I nie tylko :)

kamil123c 
Kamil

Wysłany: 2010-02-04, 18:42   

No coś jest rzeczywiście. Może to ciekawe być nawet. Dzięki wielkie za pomoc. Jeżeli ktoś jeszcze zna podobne to mile widziane!

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43, Courtois, Selmer
Ustnik/i: yamaha 16c4, 14a4a, vizutti signature

Wysłany: 2010-02-04, 19:40   

http://www.rmfclassic.pl/...&a=encyklopedia

Bielecki Michal 

Instrument/y: Schagerl Penelope
Wysłany: 2010-02-07, 22:21   

Panowie, kto chce zgłębić to jakoś porządnie to trzeba sięgnąć do " tabeli ornamentów " np Bacha, Ramoue, Purcella.. W większości bibliotek muzycznych, albo w zbiorach klawesynowych.

Tabela przedstawiona przez Devila.. to że tak powiem delikatnie wyjasnione bardzo bardzo ogolnie i nie do konca jak należy. Sporo błędów merytorycznych, ogolny brak wazniejszych rzeczy, zle ponazywane. odsyłam do tabel klawesynowych!

Odpowiedz do tematu