Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 07:57
Hej.
tutaj podaje tabele z rozpiska palcowania
_________________ trabka.. jej dzwiek, niczym pedzel malarza.. maluje piekne obrazy swa melodia.. jej dzwiek niczym piorun, przedziera sie po przez szara codziennosc tego swiata bysmy mogli zapommniec sie.. a jednoczesnie odnalezc w jej pieknie brzmienia..
Zależy teraz czy chciałeś palcowanie od fis małego w dół czy od fis1 w dół poniżej c1 w oktawie małej. To dwie różne rzeczy. Rafael, podał tabele aczkolwiek kwestia dźwięków poniżej fis małego (zaczynają się tutaj dźwięki pedałowe) jest już minimalnie inna.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Schagerl 1000 L
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP, Vincent Bach 3C
Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 10:54
A proszę bardzo. Najlepiej to grać trójdźwiękami, bo wtedy jest najlepsza intonacja.
Na forum jest też artykuł o dźwiękach pedałowych oparty o zeszyt: "Zagadnienia nauczania gry na instrumentach dętych iV", COPSA 1978. Polecam zajrzeć do źródła, jak i forumowej instrukcji.
Ostatnio zmieniony przez Robert Sob 23 Paź, 2010 10:58, w całości zmieniany 2 razy
Niestety Kamilek, niepoprawnie. Trzeba grać w całości skali na jednym zadęciu - zmienia się tylko szczelina w zależności od rejestru. Niektórzy właśnie kombinują ze zmianą zadęcia w oktawie małej na dźwiękach pedałowych. Spróbuj zatem zagrać od c małego pasażami chociażby do g2 ... gwarantuję, że będzie problem. Także najważniejsze to trzymać kąciki ust i starać się wgrywać te dźwięki na jednym zadęciu. Zajmie to troszkę czasu na pewno. Ale efekt będzie bardzo dobry. Dzięki grani na jednym zadęciu w różnych skalach uelastycznia się buzia. Także zmieniaj nawyk aby nie było za późno
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Jeżeli ktokolwiek zna jakieś fajnie ćwiczenia na rozegranie, alikwoty , nie wiem . Zacząłem grać od 2 dni i nawet nieźle mi idzie skala w porządku , ale i tak staram się nie grać góry bo trochę zaciskam i właśnie dlatego prosiłbym o jakieś sposoby rozegrania się , teraz jak gram to gamki, tercje , oktawy legato ,no i długie dźwięki .
_________________ Rób w życiu to co lubisz , a nie to co musisz
Jeżeli pomogłem kliknij "pomógł" c(:
Kolego rozgrywaj się spokojnie. Na początek zawsze polecam ustnik - rozgrzewasz usta, dbasz o flow-air czyli przepływ powietrza i ustawiasz zadęcie na cały dzień pracy. Polecam od g1 grać w dół długie dźwięki bez dociskania oraz w dynamice nie głośnej niż mezzo forte. Raczej w stronę piano proponuję aby buzia przyzwyczaiła się do drgań. Dodatkowo gram glissanda na ustniku w takiej kolejności:
g1-c1 fis1-h małe f1-b małe czyli kwintami w dół dbając aby połączenia dźwięków czyli gliss był jak najbardziej brzmiący.
Następnie przechodzę do trąbki grając legata i przedęcia w bardzo wolnym tempie wpierw od g1 kwintami chromatycznie w dół. Następnie rozszerzam do c2 --> dalej e2 --> g2 - kwinta - kwarta, potem kwinta - kwarta- tercja wielka, potem kwinta - kwarta - tercja mała (wszystko chromatycznie schodząc w dół). Te ćwiczenia należy grać w dynamice piano, podpierając dźwięki powietrzem i dbając o jak najpłynniejsze i najładniejsze połączenia tych alikwotów.
Do tego polecam gamki aby usprawnić staccato i tercje oczywiście także. Pamiętaj aby rozgrywając się grać tak aby przygotować buzię do pracy, a nie tak aby sięgać jak najwyżej i się zgrywać. To bardzo ważne. Warm-up ma na celu przygotować Ciebie do całego dnia pracy z trąbką. I niech to będzie jakąś myślą przewodnią w Twoich rozgrzewkach.
Nie ma innego ćwiczenia jak tylko usiąść na krześle i wyćwiczyć. Dźwięki pedałowe podobnie jak górny rejestr trzeba ćwiczyć. Same z siebie nie wyjdą. Najlepiej pasażami w dół aby po:
1 - te dźwięki stroiły
2 - były w miarę możliwości jak najbardziej brzmiące
3 - były zagrane na jednakowym zadęciu bez zmieniania przyłożenia instrumentu. Trzymaj kąciki usta aby nie rozciągać ust i jednocześnie staraj się troszkę rozluźnić. Poćwiczysz i wyjdą - zobaczysz.
Nie są to proste dźwięki wbrew pozorom.
Rozumiem. Ja cały czas się staram tak jak mówisz, ale te dźwięki mi takie dziwne wychodzą. Przypominają trochę prawidłowe ale jeszcze do nich im wiele brakuje:) Jedno jest pewne że one muszą mi wyjść:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum