Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Peer Gynt
MarcinG 

Instrument/y: Stomvi Debut
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 18:06   Peer Gynt

Witam!
Grałem kiedyś z band'em "Peer Gynt" Edvarda Griega. Ostatnio przejrzałem nutki, posłuchałem na necie - spodobało mi się!
Znacie może podobne kawałki? Chodzi mi o to żeby grał cały band, a nie np. wszystko było na pianino.
Z góry dziękuję!

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 18:20   

MarcinG, "Peer Gynt" to nie jest jeden utwór, a cała suita. Ogólnie to Grieg napisał muzykę do całego dramatu Ibsena o tym samym tytule. Na suitę składa się tylko kilka utworów, m.in. chyba dwa najbardziej znane "Poranek"

i "W grocie króla gór"

. Mniej znanym, aczkolwiek bardzo pięknym utworem jest "Taniec Anitry".

A jeśli lubisz muzykę romantyzmu, a przede wszystkim związaną z nurtem orientalizmu i folkizmu, polecam Brahmsa (świetne są np. tance węgierskie) czy Prokofieva z jego świetnym Tańcem rycerzy (chociaż tworzył w późniejszych latach). Może Bolero Ravela? Podobna budowa utworu do "W grocie króla gór". Czasem, kiedy mam również ochotę na muzykę późnego romantyzmu, przy okazji słucham muzyki Czajkowskiego i jego świetnej uwertury "1812".

MarcinG 

Instrument/y: Stomvi Debut
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 18:47   

havk, nie sprecyzowałem się. Wiem że Peer Gynt to suita. Chodziło mi raczej o podobny styl, ale innego kompozytora.
Poza tym, zgadzam się że "Anitra's Dance" jest świetny. I uwielbiam jak "In the hall of mountain king" "rozkręca się" pod koniec i ma w sobie naprawdę wielką moc!

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 18:55   

Skoro tak, to napisałem poniżej wstawionych filmów, co mółgbyś przesłuchać. Wydaje mi się, że te pozycje powinny Ci się spodobać :)

Odpowiedz do tematu